Neovisni novinarski portal
18.5.2021.
KOMENTARI
S jučerašnje javne rasprave u Gradskoj Knjižnici (Foto: sibenik.in)

Prostor zvan čežnja:
Zašto su šibenski alternativci osuđeni na ulicu?

S jučerašnje javne rasprave u Gradskoj Knjižnici (Foto: sibenik.in)

Jučer je u sklopu Kulturaljke, nakon točno godinu dana, u Gradskoj knjižnici ‘Juraj Šižgorić’ u Šibeniku, održana još jedna javna rasprava na temu nedostatka prostora za kreativno izražavanje mladih. Problemi su jasno artikulirani, na rješenja ćemo pričekati…

S jučerašnje javne rasprave u Gradskoj knjižnici (Foto: sibenik.in)

S jučerašnje javne rasprave u Gradskoj knjižnici (Foto: sibenik.in)

„Mi bismo voljeli dobiti prostor.“

„Radi se na tome da dobijete prostor.“

Tako bi nekako glasio pojednostavljen i od viška pročišćen stenogram s jučerašnje rasprave predsjednika šibenskih udruga mladih i predstavnika pojedinih gradskih odjela u Gradskoj knjižnici. Sličan se razgovor vodio i lani, a mogao bi se, po svemu sudeći, voditi i dogodine. U gradu propalih tvornica, iseljenih vojarni, poluprazne stare jezgre, u gradu u kojem bi se prazni prostor gotovo mogao i izvoziti, nevjerojatno je da udruge mladih svojih nekoliko kvadrata za djelovanje traže aktivno i bezuspješno već više od deset godina.

Krivnja što već dvadeset godina, još otkako je čuvena „Mjesna zajednica“ sravljena sa zemljom, ne postoji prostor u kojemu bi alternativno nastrojena omladina boravila, svirala, crtala grafite, snimala filmove, ne može se svaliti na aktualnu gradsku vlast. Ona je samo naslijedila inertnost svih dosadašnjih vlasti, koje niti su shvaćale ozbiljno, a niti su razumjele zašto je bitno udomiti kreativce koji ne prihvaćaju da je izležavanje na suncu uz macchiato dovoljno za ispunjen dan.

Balote i Zrće

U  Š.U.M.-u odustaju od raznih ideja jer ih nemaju gdje realizirati, udruga Mašnice nema gdje ostvariti planiranih 12 koncerata godišnje, P.A.R.K. se već četvrtu godinu zaredom muči s lokacijom za Kulturaljku… Kreativno nabrijana mladež – koje u Šibeniku ima više nego što biste i pomislili – koja traži četiri zida s krovom, strujom i vodom gdje bi udruživali svoje mozgove, sasvim sigurno je kudikamo pametnija investicijska stavka u budžetu od tvrđava, spomenika i eskalatora zajedno.

Ulagati u vlastitu pamet, u ljude koji ne slijede zacrtane društvene dogme, ne igraju na sigurno, koje zanima ekologija, samoodrživost, obnovljivi izvori energije, književnost, poezija, film, filozofija, glazba… to bi društvu koje brine za svoju budućnost trebao biti prioritet. Sanjani izlazak iz krize, barem one moralne i duhovne, ide iz tog smjera. Da je Šibenik to shvatio prije 15 godina, danas se vjerojatno ne bi razmišljalo o zogu za balote ispred sv. Frane ili o „Zrću“ na Banju, kao o genijalnim idejama. Da je Hrvatska to shvatila prije 15 godina, danas sigurno lijevi političari ne bi pripiti pjevali Thompsona, a desni plesali na taktove Lepe Brene.

‘Narančasta zgrada’

Politika je, naravno, ta koja ne može ili ne želi razumjeti. Ona je ta kojoj iz nekog razloga odgovaraju prazni hangari bivših vojarni, koja je za uređenje kina Odeon donedavno obećavala dva milijuna kuna – pa se predomislila, koja dozvoljava ZAMP-u da naplaćuje čak i izvođenje „Lijepe naše“… Ona je ta koja, na globalnoj razini, u pametnim mladim glavama jedino vidi grubo iskakanje iz reda poslušnih birača. Dakako, eventualna logika „ako im danas damo uvjete za djelovanje i razvoj, sutra će postati opasnost“, potpuno je promašena. Alternativna mladež izrazito je apolitična, iako se, u nemogućnim uvjetima, već godinama bavi poslom za koji su, umjesto njih, plaćeni političari – pokušavaju sebi i drugima stvoriti bolji i sadržajniji život.

Politika je, doduše, jučer u Knjižnici udrugama obećala da im se smiješi „narančasta zgrada“ poviše plaže Banj. Budući da se radi o izrazito atraktivnoj lokaciji i zgradi neograničenog potencijala, predstavnici udruga nisu odmah počeli otvarati šampanjac, previše toga im se u zadnjih deset i više godina naobećavalo, naučili su biti oprezni. Tim više što se na jučerašnju javnu raspravu, na kojoj je novoosnovani Savez udruga za alternativnu kulturu predstavio petogodišnju strategiju, nisu odazvali ni gradonačelnik, ni župan, niti njihovi zamjenici.

Možda dođu dogodine. Na isto mjesto, na istu temu…

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI