Neovisni novinarski portal
18.10.2021.
POLITIKA
‘Hrvatski domobran’ prijavio zločin na Golubinki DORH-u: Žrtve su bile civili

‘Hrvatski domobran’ prijavio zločin na Golubinki DORH-u:
Žrtve su bile civili

Unatoč protivljenju antifašista, Udruga ‘Hrvatski domobran’ ne odustaje od namjere da 31. svibnja na rivi u Vodicama otkrije Spomenik žrtvama jugoslavenskog komunizma. Iz Udruge kažu da je u Vodicama tijekom i nakon Drugog svjetskog rata gotovo 400 ljudi ubijeno u zločinima za  koje su odgovorni partizani, komunisti,  OZN-a, UDB-a i milicija. Još 2008. godine spustili su se u Golubinku u Tišnjanskoj Dubravi, koja je jedno od 43 takva stratišta na šibenkom području, gdje su samo u površinskom sloju izbrojali 22 žrtve. Fotodokumentaciju i očevidnik su predali DORH-u i očekuju istragu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– Želimo da ovaj spomenik podsjeća na žrtve komunističkih zločina, ali i na članove njihovih obitelji koji su morali trpjeti poniženja i šutjeti o ubojstvima svojih najmilijih. Radi pravde i hrvatske budućnosti tražimo da se imenuju odgovorni, da se obilježe mjesta stradanja i podignu spomenici. Želimo da se ovaj spomenik ne politizira jer žrtve nisu pitanje politike, već ljudskosti – kaže Niko Španja, predsjednik Udruge ‘Hrvatski domobran’, koja je inicirala gradnju Spomenika žrtvama jugoslavenskog komunizma na rivi u Vodicama.
Prema informacijama Hrvatskog domobrana na području Šibensko-kninske županije dosad su evidentirana 43 ratna i poratna grobišta i stratišta, za koja su odgovorni partizani, komunisti,  OZN-a, UDB-a i milicija. Na samom vodičkom području izbrojeno je gotovo 400 žrtava, od kojih su više od polovica bili civili. Hrvatski domobran je 2008. godine organizirao istraživanje same jame Golubinke. Komisija udruge, na čelu koje je bio jedan umirovljeni policajac, u jami je napravila očevid. U samom površinskom sloju 20 metara duboke jame, koja je naknadno bila paljena, minirana i zatrpavana u cilju prikrivanja zločina, izbrojali su ostatke 22 žrtve. Među kostima se vide ostaci seljačke odjeće i obuće, žica kojom su žrtve bile vezane, krunica, molitvenik…, koji potkrjepljuju tvrdnje da su u Golubinki stradali civili.  Očevidnik i fotodokumentaciju predali su DORH-u.
– Prošle godine konačno su se oglasili iz DORH-a i najavili ekshumaciju. Nakon izručenja Mustača i Perkovića, mišljenja sam da je u Hrvatskoj stvorena takva klima da se konačno možemo suočiti s prošlošću. Iako je možda prekasno za traženje odgovornosti egzekutora, barem će potomci pogubljenih moći saznati njihove sudbine, konačno ih pokopati i imati mjesto na kojem će se pomoliti i zapaliti svijeću – rekao je Niko Španja.

Ideja o podizanju spomenika nastala je početkom 90-ih godina, ali tek u u rujnu 2005. godine na sastanku Udruge ‘Hrvatski domobran’ s predstavnicima političkih stranaka i udruga proizašlih iz Domovinskog rata dogovorena je gradnja i lokacija spomenika. U prosincu 2008. inicijativu je prihvatilo i Gradsko vijeće Vodica, te je Grad Vodice postao nositelj projekta, a Udruga ‘Hrvatski domobran’ partner u realizaciji. Nakon provedenog javnog natječaja za idejno rješenje spomenika, u ožujku 2010. godine ocjenjivački sud odabrao je rad akademskog kipara Kažimira Hraste.

Što su Vodičani zatekli u Golubinki pogledajte u fotogaleriji: [wzslider]

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI