Neovisni novinarski portal
13.5.2021.
POLITIKA
(Foto: Hrvoslav Pavić)

Županijska skupština šibensko-kninska:
Tunogojilišta će biti, ma šta Murterini mislili i ma kome Gotovina smetao!

(Foto: Hrvoslav Pavić)

Ma koliko Općinsko vijeće Murter-Kornati bilo jednoglasno protiv tunogojilišta u svome akvatoriju (južno od otoka Balabre), Županijska skupština “vozi” po svome! Danas je, tako, ŽS donijela odluku o raspisivanju natječaja za dodjelu koncesije na pomorskom dobru u svrhu uzgoja tuna, kod  otoka Sita, južno od otočića Balabre, dakle, na području općine Murter-Kornati, iako su svih 11 vijećnika OV-a, pozicija i opozicija, pa i vijećnici koalicije HDZ-HSS, apsolutno protiv toga. Županijska skupština - župan Goran Pauk (Foto H. Pavić)  (1)

Za  nezavisnog vijećnika Stipu Petrinu to je klasičan primjer političke korupcije. – Unaprijed je određeno da će koncesiju za tunogojilište na tom mjestu dobiti tvrtka generala Ante Gotovine i sada župan Goran Pauk na silu želi promijeniti volju jedinice lokalne samouprave. Općina Murter-Kornati je jednoglasno protiv  tunogojilišta, mada župan imputira kako su to vijećnici s moje Nezavisne liste izglasali. Svih 11 vijećnika je protiv, a tko je župan ili ŽS da im nameće svoju volju?! To je klasičan primjer političke korupcije, koji se pokušava sakriti iza imena generala Gotovine. Nije stvar u Gotovini, nego u tome da ljudi naprosto ne žele tunogojilište tamo – tvrdi Petrina.  SDP-ov vijećnik Krešimir Šakić također kaže: Ako predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave, dakle, Općinsko vijeće Murter-Kornati jednoglasno donese odluku kojom se protivi tunogojilištu, onda takvu odluku treba poštovati. Čak i ako ne postoji zakonska obveza, jer je to stvar dobre političke kulture – smatra Šakić. – Međutim, župan manipulira i zlorabi ime generala Gotovine, jer, naravno, nitko nema ništa protiv Gotovine, ali ne možemo ići protiv volje Murterina i njihova predstavničkog tijela!

Župan Goran Pauk ističe kako mišljenje OV Murter-Kornati nije obvezujuće za Županijsku skupštinu, da je procedura provedena sukladno zakonu, da su pribavljene suglasnosti svih nadležnih institucija na izmjene Prostornog plana, a napose bitnim drži činjenicu da u javnoj raspravi ni jednog jedinog prijedloga iz općine Murter-Kornati na PP nije bilo. – A kad se tema počela širiti, s njom se počelo i politizirati. Možda zato što nekome smeta ime generala Gotovine – insinuirao je Pauk.

Javna rasprava o izmjenama i dopunama PP-a županije provedena je u srpnju prošle (2013.) godine, a prijedloga i primjedbi iz općine Murter-Kornati nije bilo, kako tvrde Murterini, jer je perfidno rasprava organizirana usred ljeta, u sezoni godišnjih odmora i maksimalne angažiranosti tamošnjih mještana u turizmu. A to je valjda i bio cilj, da rok za primjedbe promakne onima koji ih najviše imaju… Na Murteru se protive uzgoju tuna u njihovom akvatoriju zbog negativnih iskustava s time, jer je jedno tunogojilište svojedobno već bilo na tom prostoru i iznimno je onečišćavalo  more, a za one koji se dominantno bave turizmom, to je besumnje neprihvatljivo. Zanimljivo je da je Županija po zakonu dužna tražiti mišljenje od jedinica lokalne samouprave, a kad ga dobije, makar i izvan rokova javne rasprave, tada ga naprosto ignorira…Županijska skupština (Foto H. Pavić) (4)

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI