Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
KULTURA
Vilijam Lakić: Šibenik ima prebogatu knjižničarsku baštinu

Vilijam Lakić:
Šibenik ima prebogatu knjižničarsku baštinu

Promocijom knjige ‘Uspomene iz Perzije’ počela proslava 92. rođendana Gradske knjižnice ‘Juraj Šižgorić’ u Šibeniku.

(Foto: sibenik.hr)

Zlarinski književnik, pjesnik i novinar Mladen Bjažić gotovo da se i sjeća otvaranja Gradske knjižnice u Šibeniku. Njemu je 90, njoj 92. „Mladen Bjažić bio je prvi koji je me jutros nazvao i čestitao Knjižnici rođendan“, otkrio je ravnatelj Vilijam Lakić na početku današnjeg obljetničkog programa u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“.

Spomenio je Lakić u uvodnoj priči taj 17. veljače 1922. te Borisa Novaka i Miloša Škaricu, utemeljitelje Knjižnice. Toga dana upisalo se 26 Šibenčana, a fond knjiga brojao je 1105 primjeraka. Godinu kasnije, članstvo je naraslo na 426, a broj knjiga bio je već na 2800. „Danas Knjižnica ima 150 tisuća svezaka te preko 25 tisuća audio-video izdanja“, pohvalio se Lakić. „Šibenik ima prebogatu knjižničarsku baštinu. Samo u samostanu sv. Frane postoji 161 iznimno očuvana inkunabula te oko četiri tisuće starih i rijetkih knjiga, što je zavidna kolekcija u svjetskim razmjerima“, istaknuo je.

Program proslave rođendana službeno je započeo promocijom 123. izdanja Gradske knjižnice „Juraj Šižgorić“. Radi se o memoarima „Uspomene iz Perzije“ Ivana Simonića, Šibenčanina nevjerojatne vojne karijere, koji je u 19. stoljeću bio i ruski veleposlanik u Perziji. Uslijedilo je otvaranje izložbe Zdenke Bilušić „Libri“, a za večeras je najavljeno i darivanje knjige te besplatan upis najvjernijim čitateljima u 2013. godini.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI