Neovisni novinarski portal
17.5.2021.
KOMENTARI / POLITIKA / Portreti
Portret tjedna: Nikica Gabrić, oftalmolog, predsjednik Nacionalnog foruma: Skalpelom po Babićevom “domoljublju”

Portret tjedna:
Nikica Gabrić, oftalmolog, predsjednik Nacionalnog foruma:
Skalpelom po Babićevom “domoljublju”

portret_tjedna_gabric_post

Ma kakve avangardne politike proklamirao Nacionalni forum Nikice Gabrića (53), pokretača i predsjednika nove političke platforme na hrvatskoj sceni, teško da bi ikad izazvao takvu medijsku pozornost kakvu je priskrbio žestokim optužbama na račun vodećeg čovjeka Hrvatskog liječničkog sidnikata Ivice Babića. Gabrić je kolegu Babića javno kompromitirao kao lažnog ratnog invalida, konzekventno tomu i ratnog profitera, oduzimajući mu kredibilitet i kao sindikalnom čelniku i  kao vođi najdužeg liječničkog štrajka u nas. Vrlo brzo u policijsko-pravosudnoj akciji, Babiću je oduzeta i sloboda.

Je li šef Nacionalnog foruma, koji se ubrzanim tempom priprema za izborni test svoga političkog projekta, anticipirao potencijalne „političke koristi“ od javnog stigmatiziranja sindikalnog prvaka među liječnicima? Ili je njegova „građanska hrabrost“ motivirana isključivo moralnim načelima i oportunizmom pravosuđa?

Prokazivanje i furiozno uhićenje “lažnjaka”

Predsjednik NF-a, rodom iz Metkovića, poznati hrvatski oftalmolog, osnivač i ravnatelj privatne očne poliklinike Svjetlost, član Hrvatske Akademije medicinske znanosti, bivši predsjednik Saveza socijalističke omladine Hrvatske (1987.-1988.), saborski zastupnik od 1986.-1990., savjetnik za zdravstvo Račanove potpredsjednice Vlade Željke Antunović, predsjednik Upravnog vijeća HZZO-a, ima zavidnu profesionalnu i političku reputaciju. Kad je prije nekih 20-ak dana javno proskribirao šefa Hrvatskog liječničkog sindikata koji se okoristio, navodno, nepripadajućim financijskim naknadama (oko 660 tisuća kuna), malo tko je očekivao tako furiozno privođenje i pritvaranje tvrdog, svadljivog sindikaliste sa statusom HRVI. Ali, sve se odigralo kao u kakvom akcijskom filmu. Gabrić je oštro, kao skalpelom, zarezao u osjetljivo tkivo (lažnog) domoljublja, prokazujući vođu dvomjesečnog liječničkog štrajka kao besprizornog lažnjaka koji s mjesečnim primanjima od navodno 29-34 tisuće kuna, nema nikakve moralne referencije ni za vođenje štrajka niti za pregovaranje o novom kolektivnom ugovoru za liječnike. Babić će vrlo brzo priveden i potom zadržan u istražnom zatvoru na mjesec dana. Akcija privođenja Babića pravdi, doima se vrlo sinkronizirano… Odrađuje li (i za koga) Gabrić nečiji posao?

“Prva klapa” pala prije deset godina!

Gabrić je još 2003.g. izvijestio hrvatsku javnost o Babićevu krivotvorenju invalidnosti.Tvrdio je da sindikalist ima tek urođenu slabost oka, a i kad bi se utvrđivala možebitna invalidnost ona ne bi mogla biti veća od 25 posto. A u stručne kompetencije uglednog oftalmologa teško je sumnjati. Babić je tada, iz te epizode, izašao praktično neokrznut, a Gabrić danas kaže kako to duguje HDZ-u koji ga je svih ovih godina štitio i aferu zataškao, za što je najzaslužniji Andrija Hebrang, tadašnji ministar zdravstva. Hebrang, pak, potpuno razumije Gabrića, jer je u panici zbog završne faze u koju je ušla istraga o kriminalu u privatizaciji dijalize na Svetom Duhu, pa sad, veli, pokušava pažnju javnosti, skrenuti, optužujući druge. Dakle, Hebrang nam želi reći kako Gabrić s Babićevim lažnim invaliditetom „spina“. No, neće biti baš tako…

Iz „slučaja Babić“ Nacionalni forum i njegov predsjednik mogli bi izvući neki politički profit. Narodu je dosta prevara, obmana, lažiranja i privilegija elita, i za taj dio publicuma Gabrić je heroj. No, ima i onih koji na cijeli politički prostor gledaju s golemom količinom prezira, a dodatno ubacivanje blata u tu prljavu arenu kod njih izaziva samo kontraefekt. Dakle, teško je reći kako će se (od koga) Gabriću „građanska hrabrost“ u ovoj aferi honorirati.

Nacionalni forum na “disidentskom” putu

Za njegove „forumske“ ambicije, više od Babića, značit će uvjerljivost njegova programa, moralni i profesionalni integritet njegovih suradnika i razumljivost političkih poruka. Reklamiranje Foruma sintagmom „treći put“ pokazalo se posve promašeno. Sada Gabrić tvrdi, NF nije nikakav treći put, nego novi put. Jer HDZ i SDP niti su pravi, a niti drugi put, oni su stranputice koje moraju otići s političke scene. Hrvatska predugo živi u bipolarnom, podijeljenom svijetu, između lijevog i desnog, HDZ i SDP su nas doveli u krizu,  iz nje nas ne mogu izvući, jer nemaju ni ideje ni projekte. Prema tome, poručuje s osnivačkih skupova NF-a diljem Hrvatske Gabrić, mi ne možemo biti treći put, mi smo drukčiji put, put novih ljudi, novih ideja i novih programa.

Sva ta profana, prazna politička retorika, Gabrićevim izbornim izgledima ne pridonosi. NF nije stranka novih ljudi, novih ideja i programa, pa, dakle, ni novi, drukčiji politički put. Uz sve ambicije i pretenciozna nastojanja njegova lidera, to nije moguće s razočaranim i prevarenim, dešperatnim pridošlicama, disidentima diskreditiranih političkih opcija (HDZ-a i SDP-a, pa i HDSSB-a). A Gabrić priznaje da im takvi u Forum svakodnevno pristižu. Oni donose u stranku i svoj politički mentalitet, svu svoju svjetonazorsku poputbinu i njome će, htjeli ne htjeli, definirati NF.

Supstituiranje propale “lijeve opcije”?

Forum, navodno, nudi odmak od svjetonazorskih sudara svjetova( klerikalaca i boljševika), propagira tzv. deideologiziranu političku platformu, ali se, s obzirom na Gabrićev background, teško oteti dojmu da zapravo promovira lijevi pragmatizam, oslobođen starih hipoteka, a zapravo kozmetički prepariran kako bi osvojio što više pristalica na prvi dojam. Dezavuiranjem dosadašnjih elita, jer, kaže, HDZ je bila korumpirana vlast sa Sanaderom na čelu, a SDP je poštena, nesposobna i bahata vlast bez kompetentnih ljudi, pokušava zapasati što širi politički prostor. No, upravo stručni deficit jedan je od glavnih prigovora i na račun NF-a. Što, dakle, nude Gabrić i njegov Forum? Neki kažu kako je to samo pričuvna pozicija eventualno detroniziranom SDP-u, jer je Gabrić kao čovjek od povjerenja Ive Jospipovića, na „posebnom zadatku“, spašavanja potopljenog SDP-a i njegova supstituiranja, navodno, Gabrićevim novim (trećim) putem. Drugi vjeruju da ugledni oftalmolog, koji je u profesionalnom smislu postigao sve, opsesivno treba svoju potvrdu i u politici u kojoj se nije stigao ni iskompromitirati ni dokazati. Je li Babić bio samo „alat“ za brzo postizanje ciljeva?

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI