Neovisni novinarski portal
31.7.2021.
POLITIKA / Portreti
Portret tjedna / Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a: Lijevo, desno, svugdje moga stana…

Portret tjedna / Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a:
Lijevo, desno, svugdje moga stana…

portret_tjedna_darinko_kosor

Darinko Kosor (49), šef HSLS-a, egzemplarni je predstavnik nevjerodostojnosti i prizemnog interesnog, političkog pragmatizma u Hrvata. Taj čovjek sam teško prati vlastite misli, nekmoli prosječni građanin i birač. Kosor u danu, po potrebi, umije radikalno promijeniti političku stranu i naći smjelosti takav kopernikanski obrat javno braniti. I to ne evidentnom pragmom, nego općim interesom, nacionalnim boljitkom, bezmalo žrtvom u ime naroda i njegove dobrobiti! Dakle, HSLS je (ponovo) sklopio koalicijski pred / postizborni sporazum s HDZ-om, ali ne, ako ste zlobno pomislili, radi uhljebljavanja nekolicine svojih reprezentativaca i pukog produžetka političkog života liberala „po hrvatski“, s mikro-rejtingom od 1 posto, nego radi izrade zajedničkog gospodarskog programa s kojim će se na parlamentarnim izborima nominirati naciji kao njezini spasitelji! Ta šta bi mi bez HSLS-a?!

Tko ovom kombinacijom profitira? Zar građani, Hrvatska, politički centar, ljevica, desnica, tko zaboga? Osim nositelja preostalog derivata nekadašnje liberalne opcije, njih nekoliko taman dovoljnih za formiranje kućnog savjeta, od ovog saveza nitko drugi koristi neće imati. Takav primjerak kvarne političke kaste ne bi ni zaslužio pažnju da nije potrebe da se još jednom biračima skrene pozornost na one koji baš sa svakom politikom, bez ostatka, žele na vlast. A kako se kod nas ciklički smjenjuju na vlasti HDZ i SDP to Kosorova mini-bojna ekvilibrira između jednih i drugih, dobacujući se čas do lijeve, čas do desne bande. I smjerno ubire plodove svoga marljivog rada na redefiniranju vlastitih stajališta, uvijek participirajući u vlasti, bilo na lokalnoj, ili nacionalnoj razini.

Vješt politički pregovarač, kojega skupule ne more

Darinko Kosor je rođen u Zagrebu 1965. Nije se osobito pretrgao napornim „radom na sebi“ (obrazovanjem), pa je, prema raspoloživim podacima,  zastao na srednjoj stručnoj spremi koja mu, pokazalo se, nije bila limitirajući faktor u životu i napose- politici. Za sebe će reći da je privatni poduzetnik, menadžer u poslovima oglašavanja i propagande, vlasnik i direktor marketinških agencija. Iako se predstavlja kao političar koji je ekonomski nezavisan jer da je sve što ima stekao baveći se uspješno poduzetništvom, malo tko tu tvrdnju drži ozbiljnom. Naprotiv, uglavnom se smatra kako iza njegovih poslovnih uspjeha stoji vještina u političkom dogovaranju…

U HSLS-u je od 1992. (dugo, brate, a bez učinka), no njegovi apetiti se ne smanjuju, pogotovo ne proporcionalno s padom rejtinga stranke. Bio je dragovoljac Domovinskog rata 1991., i kako mu u životopisu stoji, pripadnik slavne šibenske 113. , ali i 102. brigade. Obnašao je razne stranačke dužnosti, a na krilima poznate liberalne „političke širine“ grijao je i neke političke fotelje. U prvom Bandićevom mandatu bio je zamjenik zagrebačkog gradonačelnika zadužen za gospodarstvo i komunalni sustav (2000.- 2001.), pa zastupnik u gradskoj skupštini metropole, i evo ga sada na čelu Skupštine Grada Zagreba. Njegov je politički put toliko krivudav da ga čovjek teško slijedi, jer u jednom trenu ga slušate gdje grmi kako nas HDZ vraća dvadeset godina natrag, ravno u komunizam, a u drugom kako je koalicija HDZ-HSLS osuđena na uspjeh jer nijedna lijeva vlada u Europi nije bila kadra naći put iz krize, nego to polazi za rukom samo liberalno-pučkim savezima, baš na sliku i priliku ovog sklopljenog 10.rujna. Ali, da, bez brige, ovaj akt suradnje na nacionalnom planu, neće apsolutno dovesti u pitanje, poručio je Kosor, HSLS-ove raznorodne koalicije na lokalnim razinama, pa bogme ni onu u Zagrebu s Milanom Bandićem. Ta to smo znali, taj usmeni aneks sporazumu s notornim Karamarkom bio je posve suvišan…

Stručnost iznad svega, so help me God!

Inače, sa šefom HDZ-a Tomislavom Karamarkom tako dobro se razumije da su za samo tri minute usuglasili krucijalnu točku sporazuma: stručnost iznad svega, nema političkog kadroviranja kakvom svjedočimo u ovoj partijskoj vladi!

Ne mogu od nestrpljenja dočekati trenutak trijumfalne pobjede desnog saveza s kojim se Kosor po tko zna koji put sljubio (e da bi se sutra ponovo dramatično razišli iz “principijelnih” razloga neslaganja…), i vidjeti to čudo u hrvatskoj politici koje prednost daje stručnjacima pred legitimiranim politikantima opće prakse koje je upravo HDZ razvio kao posebnu klasu, iznad svih, svugdje i u svemu . Kad se to dogodi, možda će se i Zemlja prestati okretati oko svoje osi. A Kosor oko Karamarka, jerbo, će se naći na suhom. Zar nije dio sporazuma i zastupnički „liberalni“ trio, solidno pozicioniran na koalicijskoj HDZ-HSLS & com. listi, kako bi sigurno ušao u Sabor? Eventualno i jedan ministar ( kažu gospodarstva, jerbo se Kosor specijalizirao za kriznu ekonomiju…), nekoliko direktora državnih poduzeća, vidjet ćemo, možda kapne još poneka dobra sinekura…I šta bi bilo to, ako ne kadroviranje po stranačkom ključu?! Kakvi stručnjaci, kakvi demagoški bakrači!

Stranka bez ideologije i birača

Neki kažu kako HSLS donosi Karamarku i HDZ-u građanski štih, kako ih vuče prema centru. No, istina je da HSLS nema ni artikuliranu ideologiju ni čvrsta stajališta, pa konzekventno tomu ni profilirano biračko tijelo. Ta interesna grupacija koja nastupa po logici priklanjanja konkurentnijoj opciji, redovito se ljulja između dvaju političkih polova, pa se doima čas lijevom, čas desnom, a samo je za trenutak pomislila da bi mogla profitirati u centru kad se pridružila, za potrebe europskih izbora, Nacionalnom forumu Nikica Gabrića. No, dočim su inkasirali izborni neuspjeh, a NF-balon prsnuo u tisuću razočaranih kapljica, vratili su se desnici. Bez imao kompleksa. Mada su još koliko jučer šamarali HDZ i Karamarka, mada su pompozno izašli iz vlade Jadranke Kosor i poput štakora pobjegli s broda koji je provom već duboko zaronio pod vodu a tvrdili da se „ nitko do sada nije usudio reći NE HDZ-u“, osim dosljednog, principijelnog HSLS-a. Kaj god! Pokušali su na izbore i kao solisti, 2011., i očekivano- propali. Taj eksperiment teško će više ponoviti. HSLS nije hazarderska stranka, oni igraju na sigurno i zato, nijedna politička opcija koja tako malo piza nema toliko zbrinutih pikzibnera na vrlo unosnim položajima kao liberali. Od prvih višestranačkih izbora do danas. Doduše, ta vrst pragmatizma stvorila je odium prema HSLS-u kao stranci, i birači s njima više i ne računaju, oni nemaju čiji glas, osim vlastite svojte , na izborima dobiti. I zato je Darinko Kosor spreman i na pakt s vragom samo da ostane s glavom na površini što će mu omogućiti političku rentu. Evala Darinko!

Od odiuma do sporazuma, sve za spas nacije i Croatie!

Dakle, stranka koja je na prošlim parlamentranim izborima govorila da su HDZ i SDP blizanci istog genetskog porijekla, programa i stajališta, da je sve to okot iz istog, komunističkog legla, čiji se vođa s indignacijom ograđivao od svake primisli koaliranja s HDZ-om (nakon što je istupio iz HDZ-ove Vlade!!!), sada ponosno stoji pred kamerama kao dio politike koja jamči spas hrvatskom narodu. Teško nama s takvim spasiteljima…

Isti taj Kosor, jednako je prije samo godinu dana vidio spasitelja u Nikici Gabriću (NF) s kojim je otplesao oproštajni ples na euroizborima. Nevjerojatno, ali taj je širokospektrni političar poduzetničkog impulsa stigao paktirati i s Milanom Bandićem u Gradu Zagrebu, za račun čega je, mada s minornih četiri zastupnika, dobio funkciju predsjednika Gradske skupštine. A još u predsjedničkoj kampanji, kada je Bandić poželio i više od ključeva metropole, pa se kandidirao za Pantovčak,  Kosor je podučavao birače da ni za živu glavu ne daju glas neponovljivom balkanskom prototipu političara za sva vremena jer bi to bila prava nacionalna tragedija da nam Bandić bude na čelu države. Njihovom „vječnom prijateljstvu i ljubavi“ ta epizoda nije nimalo naškodila. Isto je i s Karamarkom kojemu se upravo zakleo na lojalnost, pa odlučio iz sve snage i sa svih pet HSLS-ovih ruku poduprijeti Kolindu Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima, iako je u prošlim čvrsto stajao uz Ivu Josipovića.

Što da vam kažem, Darinko Kosor je mjera hrvatske politike kako se taj zanat u nas razumije i prakticira (rad za osobnu korist, batali državu i opće dobro!). Ako dijelite taj pogled na svijet politike i društva, boljega igrača od ovog HSLS-ova junaka, teško možete naći. Zato, samo hrabro naprijed, možda se u tom jatu nađe mjesta i za vas…

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI