Neovisni novinarski portal
19.4.2024.
GOSPODARSTVO
Šibenski gradski poslovni prostori jeftiniji za dvadeset posto – u nekim gradovima najam 31 lipu mjesečno (!)

Šibenski gradski poslovni prostori jeftiniji za dvadeset posto – u nekim gradovima najam 31 lipu mjesečno (!)

Zakupci poslovnih prostora u vlasništvu Grada Šibenika će ubuduće plaćati 20 posto manju cijenu zakupa, kako javljaju iz Ureda gradonačelnika.

 

sv.ivan 005

– Grad Šibenik je od 1. siječnja 2014. u sustavu PDV-a što bi zakupnicima prostora u vlasništvu Grada Šibenika donijelo povećanje iznosa koji plaćaju za zakup prostora. Gradonačelnik Grada Šibenika dr. Željko Burić donio je odluku o smanjenju zakupnine zakupnicima poslovnih prostora za 20% i to za vrijeme trajanja postojećih ugovora o zakupu. Dosadašnja odluka o smanjenju zakupnine, koja se donosila dva puta godišnje i kojom je zakupnina smanjivana za 10 posto,  stavlja se van snage – javlja Ana Gojanović Rakić, pročelnica Ureda gradonačelnika.

– S obzirom da je Grad Šibenik u sustavu PDV-a od 1. siječnja 2014. godine, a da ne bismo radi toga dodatno opteretili zakupnike, odnosno da bismo onima koji su u sustavu PDV-a čak i smanjili iznos zakupnine, donio sam odluku o dugoročnom smanjenju zakupnine za 20 posto. Ovom odlukom želimo pokazati da vodimo brigu o našim zakupnicima i da im želimo olakšati poslovanje koliko je to moguće s obzirom na zakonske okvire – ustvrdio je gradonaćelnik dr. Ž. Burić.

Cijene zakupnina gradskih, ali i drugih  poslovnih prostora, jedan su od razloga zbog kojih je veliki broj takvih prostora, posebice u središtu grada, prazan i neiskorišten. Otužan prizor praznih izloga i zabravljenih vrata na poslovnim prostorima, posebice u zimskom razdoblju, i dalje je prepreka tzv. revitalizaciji gradske jezgre, o kojoj se govori već godinama. Cijene poslovnih prostora variraju od grada do grada i ovise o gradskim vlastima, pa, primjerice, znaju biti skuplji prostori u siromašnom Kninu nego u bogatom Zagrebu (više o tome u  tekstu na  TRIS-u).

Inače, želeći doista, a ne samo deklarativno, olakšati svojim građanima pokretanje posla, u nekim gradovima, primjerice Osijeku, Rijeci, Zagrebu itd. su odlučili cijenu zakupa nekih poslovnih prostora smanjiti na – jednu kuno mjesečno po četvornom metru ili čak i tri puta manju. 

Tako su prije neki dan osječki gradonačelnik Ivan Vrkić i njegov dogradonačelnik Vladimir Hum najavili iznajmljivanje gradskih prostora za cijenu od jedne kune, odnos 31 lipe (!) po četvortnom metru u rubnim dijelovima Osijeka.

Pojednostavljeno, za prostor od 100 ‘kvadrata’ će poduzetnici plaćati – 31 kunu.

To je, čini se, ipak ponešto efikasnije poticanje poduzetništva.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI