Neovisni novinarski portal
27.5.2024.
GOSPODARSTVO / POLITIKA
izvor: www.knin.hr

Dan neovisnosti i (skupoga) zakupa kninskih poslovnih prostora

izvor: www.knin.hr

Dan neovisnosti Republike Hrvatske je u Kninu, nedvojbenom simbolu hrvatske državnosti, obilježen polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, a nešto prije objavljen je i javni natječaj za davanje u zakup poslovnih prostora u vlasništvu Grada Knina. Višegodišnja kninska gradonačelnica Josipa Rimac raspisala je i potpisala natječaj u kojemu se poslovni prostori u vlasništvu Grada Knina, njih ukupno četrnaest, daju u zakup na rok od pet godina.

Tako u ponosnom gradu u kojem se broj korisnika nekog vida socijalne pomoći vrti oko zbiljskog broja stanovnika (bez onih koji Knin najčešće posjećuju svake četiri godine) nude prostori razne veličine u Vukovarskoj, Šuškovoj, Tvrtkovoj, Zvonimirovoj, Tomislavovoj, Krešimirovoj i Imotskoj ulici. Pojedinosti o natječaju koji traje do 11. listopada mogu se pronaći na internetskim stranicama Grada Knina: http://www.knin.hr/detalj.asp?dID=1043.

No, što je tu neobično? Ništa, osim istaknute minimalne cijene zakupa spomenutih poslovnih prostora, koja se u nekim slučajevima penje i do cijene od 36 kuna po zakupljenom četvornom metru, dok je najmanja istaknuta 18 kuna po ‘kvadratu’ (zgrada u Imotskoj 5).

Naime, s obzirom da Knin, na žalost, još uvijek ne slovi kao eldorado za poduzetnike i investitore, broj nezaposlenih osoba se baš i ne smanjuje, a očekivani gospodarski procvat nije uporediv s predviđanjima i obećanjima iz 1995. godine, po mnogima je istaknuta cijena zakupa za kninske prilike nerealno visoka.

To se, vele, može potkrijepiti i podacima pri kojem se i u Zagrebu gradski poslovni prostori mogu dobiti u zakup (ovisno o zoni u kojoj s nalaze, planiranoj djelatnosti, veličini i dr.) već od 2,88 kuna po četvornom metru (za proizvodne djelatnosti). Dakako, raspon zagrebačkih cijena je velik, pa se za gradske prostore u najužem centru grada namijenjene ugostiteljstvu traži i maksimalna cijena od 132,61 kune za prostore površine manje od 50 četvornih metara, ali i višestruko manja za veće prostore u tzv. nultoj, najskupljoj zoni (više: http://www1.zagreb.hr/slglasnik.nsf/VPD/DCD21A125D067C72C1257B57001EED7C?OpenDocument.)

Možda bi pri formiranju cijena u Kninu mogla pomoći i informacija kako su, na primjer, delničke gradske vlasti odavno donijele odluke kako se poslovni prostori u vlasništvu Grada bez naknade daju u na uporabu svima čija djelatnost predstavlja javnu potrebu i interes. Takvih je primjera u posljednje vrijeme diljem Hrvatske, počev od najbogatijih sjeverozapadnih dijelova zemlje do onih siromašnijih sredina na istoku i jugu Hrvatske. Nije bez smisla ni odluka riječkih gradskih vlasti da zakupnine svojih nekretnina radi poticanja gospodarstva, poduzetništva i samozapošljavanja smanjuju za čak – 90 posto.

No, jedno je sigurno, Kninjanima su, i prije i poslije današnjeg Dana neovisnosti, potrebne neke zdravije gospodarske mjere od ovakvog javnog natječaja, a koje bi brojne njihove sugrađane mogle učiniti manje ovisnima o socijalnoj pomoći. Čestitamo svim Kninjanima i državljanima Hrvatske Dan neovisnosti.

 


VEZANE VIJESTI