Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
POLITIKA
Načelnik Ivan Božikov blokiran u Općinskom vijeću: Propale izmjene i dopune prostornog plana Murtera

Načelnik Ivan Božikov blokiran u Općinskom vijeću:
Propale izmjene i dopune prostornog plana Murtera

Prijedlozi načelnika koalicije HSS-HDZ-a Ivana Božikova odbačeni su glasovima vijećnika koalicije Nezavisne liste Mate Skračića i SDP-a koja u Općinskom vijeću ima većinu

Općina Murter nije uspjela donijeti Izmjene i dopune prostornog plana i Detaljni plan uređenja objedinjenog obuhvata Marina – Uljara. Prijedlozi načelnika koalicije HSS-HDZ-a Ivana Božikova odbačeni su glasovima vijećnika koalicije Nezavisne liste Mate Skračića i SDP-a koja u Općinskom vijeću ima većinu.

Na 5. Sjednici Općinskog vijeća u četvrtak načelnik Ivan Božikov i projektanti pokušali su dobiti potporu za izmjene  prostorni plana (Foto: Hrvoslav Pavić)

Na 5. Sjednici Općinskog vijeća u četvrtak načelnik Ivan Božikov i projektanti pokušali su dobiti potporu za izmjene prostorni plana (Foto: Hrvoslav Pavić)

Kohabitacija HSS-HDZ u izvršnoj vlasti i Nezavisne liste Mate Skračića i SDP-a u Općinskom vijeću došla je još jednom do izražaja na sjednici vijeća u četvrtak. Iako se zbog spominjanih pritisaka i prijetnji do zadnjeg momenta nije znalo tko će kako glasovati, u 11-članom vijeću najvažniji prijedlozi načelnika Ivana Božikova bili su preglasani.

– Ljudima se direktno prijetilo otkazima ako se ovo ne  donese. Čestitam onima koji su spremni to podnijeti i odbiti, jer ove odluke nisu lake. U planovima ima dobrih stvari, ali zbog njih ne možemo u paketu glasovati i za one koje su loše. Ljudi su riskirali svoje radno mjesto da bi digli ruku protiv nečega što nije dobro. Zadivljen sam što smo uspjeli nametnuti javni interes nad interesom određenih sponzora i političkih mentora – rekao je nezavisni vijećnik Boris Bašić.

Nezavisni vijećnik Boris Bašić požalio se na prijetnje vijećnicima koji su bili protiv plana (Foto: Hrvoslav Pavić)

Nezavisni vijećnik Boris Bašić požalio se na prijetnje vijećnicima koji su bili protiv plana (Foto: Hrvoslav Pavić)

Božikov, pak, smatra da ovakvom blokadom njegova rada štete interesima Općine i građana, i to samo zbog nekih obećanja olako datih u predizbornoj kampanji.

– U prijedlozima izmjena i dopuna nije bilo širenja građevinskih područja, već smo samo radili korekcije unutar postojećih čime smo željeli ići na ruku mještanima koji su nam se obraćali molbama. SDP i NL Mate Skračića ovim odbijanjem doslovno ubijaju malo i srednje poduzetništvo u Murteru. Onemogućuju sve one čija je djelatnost vezana za more i obalu u Murteru, na Žutu i murterskim škojima, sve one koji do svojih objekata nemaju kolni pristup, već su u svom poslu okrenuti morskom prijevozu, kojima je trebao privez u funkciji gospodarske djelatnosti. Ugrožen je i onemogućen projekt Fenix Harbour na brdu Raduč, kredit HBOR-a i drugi projekti. Odbijanjem Detaljnog plana uređenja Marina – Uljara Općina Murter se odrekla mogućnosti utjecaja na ono što će se raditi na tom prostoru. Naime, po novom Zakonu o prostornom planiranju i građenju određuju se građevine od interesa za RH, a u koje spadaju marine veće od 200 vezova, zaobilaze se institucije lokalne samouprave i građevinske dozvole se dobijaju direktno u Ministarstvu. DPU je bio posljednja mogućnost da propišemo što će se tu raditi, a koalicija SDP-a i NL Mate Skračića ju je odbacila- rekao je  Božikov.

Većina u Općinskom vijeću smatrala je, međutim, da se Izmjenama i dopunama prostornog plana samo podržavaju stihijski procesi u prostoru, da se u njima radi o potrošnji prostora, a ne njegovom racionalnom korištenju i uređenju. Prema njihovu mišljenju, izmjenama se pokušala napraviti znatna intervencija u prostoru bez jasne strategije, te se nisu ni pokušali riješiti problemi postojeće urbane i prometne situacije.

– Iako je, što se procedure donošenja tiče, očito sve u skladu sa zakonom, moramo još jednom naglasiti da je stavljanje ponovljene javne rasprave od 22. srpnja na 30. srpnja, dakle usred turističke sezone kad su svi Murterini zauzeti svojim poslovima, tendeciozno i ne uvažava načelo javnosti, bez obzira na tvrdnje o većem broju sudionika na ponovljenoj raspravi. Imajući u vidu opći i javni interes kojega moramo zastupati, možemo samo odbiti predložene izmjene i dopune – rekao je Mate Skračić.

Mate Skračić se suprostavio namjerama načelnika Ivana Božikova (Foto: Hrvoslav Pavić)

Mate Skračić se suprostavio namjerama načelnika Ivana Božikova (Foto: Hrvoslav Pavić)

Što se tiče Marine i Uljare, Skračić smatra da se o DPU-u ne može raspravljati ako se nije napravila stručna studija, bez koje se dogodilo da se u isti prostorni dokumet spojilo funkcionalno i organski nespojive cjeline.  Za izradu te studije u proračunu za 2014. godinu je osigurano 100.000 kuna.

Općinsko vijeće Murtera bilo je jedinstveno kod manje važnih odluka (Foto: Hrvoslav Pavić)
Općinsko vijeće Murtera bilo je jedinstveno kod manje važnih odluka (Foto: Hrvoslav Pavić)
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI