Neovisni novinarski portal
9.5.2021.
POLITIKA
Ministarstvo uprave o ‘politički prilagođenom’ natječaju Općine Stankovci: Pročelnik mora imati pet godina radnog iskustva

Ministarstvo uprave o ‘politički prilagođenom’ natječaju Općine Stankovci:
Pročelnik mora imati pet godina radnog iskustva

Zapošljavanje pročelnice Jedinstvenog upravnog odjela Općine Stankovci bit će predmet istrage Upravne inspekcije Ministarstva uprave.

Upravna inspekcija Ministarstva provest će nadzor zakonitosti zapošljavanja pročelnice Jedinstvenog upravnog odjela Općine Stankovci Jelene Obratov.

Panorama Stanovaca (Foto Općina Stankovci www.stankovci.hr)

Zapošljavanje pročelnice Jedinstvenog upravnog odjela Općine Stankovci bit će predmet istrage Upravne inspekcije Ministarstva uprave.  SDP Općine Tisno optužio je Općinu Stankovci da je ‘politički prilagođenim’ natječajem na to radno mjesto zaposlila čelnicu tišnjanskog HDZ-a, unatoč činjenici da je prema Uredbi Vlade RH o klasifikaciji radnih mjesta u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi uvjet za zaposlenje pet godina radnog iskustva u struci, a ne dvije, kako su Stankovčani propisali svojim Pravilnikom o unutarnjem ustrojstvu Jedinstvenog upravnog odjela i natječajem u kojem su izabrali pročelnicu. U odgovoru na novinarski upit Tris.com.hr-a Ministarstvo uprave kaže kako pravilnikom o unutarnjem redu upravnog tijela ne može biti propisan uvjet od dvije godine radnog iskustva.

– Ministarstvo uprave  nije upoznato s konkretnim slučajem koji navodite te se bez uvida u kompletnu dokumentaciju ne može očitovati o konkretnom slučaju. Upravna inspekcija provest će nadzor sukladno Zakonu o upravnoj inspekciji.
Uredbom o klasifikaciji radnih mjesta u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi propisano je da pročelnik mora imati stručno znanje magistra struke ili stručnog specijalista, najmanje pet godina radnog iskustva na odgovarajućim poslovima, organizacijske sposobnosti i komunikacijske vještine potrebne za uspješno upravljanje upravnim tijelom ili unutarnjom ustrojstvenom jedinicom upravnoga tijela. Stoga, pravilnikom o unutarnjem redu upravnog tijela ne može biti propisan uvjet od 2 godine radnog iskustva za obavljanje poslova pročelnika.
Iznimno na radno mjesto pročelnika jedinstvenog upravnog odjela može biti imenovan sveučilišni prvostupnik struke odnosno stručni prvostupnik struke koji ima najmanje deset godina radnog iskustva na odgovarajućim poslovima i ispunjava ostale uvjete za imenovanje. Ta se osoba može imenovati na radno mjesto pročelnika jedinstvenog upravnog odjela ako se na javni natječaj ne javi osoba koja ispunjava propisani uvjet stručnog obrazovanja. Mogućnost prijave takvog kandidata navodi se u tekstu javnog natječaja – stoji u odgovoru Ministarstva uprave koji potpisuje viša stručna savjetnica za medije Suzana Grizelj.

 

.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI