Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
KULTURA / SCENA
Dok AnalogX u kazalištu: Najbolji od svih neuspješnih hrvatskih bendova!?

Dok AnalogX u kazalištu:
Najbolji od svih neuspješnih hrvatskih bendova!?

U sklopu programa obilježavanja Dana kazališta u subotu navečer u foajeu HNK u Šibeniku  publici je predstavljena grupa Dok AnalogX. Uz 20-minutni film, koji je napravljen kao kompilacija video i tv snimki nastupa u posljednjih 20 i nešto godina, i koncert, Kristijana Goju – Doka i bend su predstavili novinar Marko Podrug i radijski voditelj Samir Mila.

Dok Anlogix u Šibenskom kazalištu (Foto Hrvoslav Pavić) (6)

U Foajeu HNK u Šibeniku jedva da je bilo mjesta za sve koji su došli čuti priču o Doku AnalogX-u. Prije punih 23 godine Kristijan Goja i njegov bend, tada nazvan Famozni Doc, održali su svoj prvi koncert u šibenskom klubu MZ. Kroz samu grupu prošlo je dosta nadarenih i potvrđenih šibenskih glazbenika, među kojima valja istaknti Vojislava Markovića, Mirka Pulića, Marka Ramljaka, Antu Stošića, Željka Stojnića, Natka Giljevića, Mirka Raka, a svoj doprinos su dali i Doudus Laurent, Martina Klarić, Lucija Stanojević i mnogi drugi. Trenutačnu postavu čine: Kristijan Kike Goja -glas, gitara, Dražen Marković – harmonika, klavir, Aljoša Vuković – prateći glasovi, Damir Crnogaća – bas, Neven Računica – multinstrumentalist, Željko Andrić – saksofon, Toni Malenica – bubanj. 

U najavi događaja je pisao kako je entuzijazmom i suludom voljom, Kristijan Goja – Dok već ‘odavno na šibenskoj sceni dosegnuo status lokalnog Ramba Amadeusa, neumorno nudeći jedinstveno čitanje rock’n’rolla umotanog u mediteranski štih’. Podrug je stoga u jednom od svojih pitanja zapitao Doka kako je moguće da grupa Dok AnalogX već nije postala glazbena atrakcija u nacionalnim okvirima i zašto sam kaže da su oni, zapravo, tek najbolji od svih neuspješnih bendova u zemlji’. Autor je na ovo pitanje tražio odgovor čitavu večer, predstavivši se kao roker alternativnog smjera, glazbenik prošlog stoljeća…


– I kada sam 1989. godine počeo svirati u Šibeniku je bilo puno boljih i nadarenijih od mene, ali ja sam uvijek znao što želim raditi. To su bili nastupi, koncerti. Tako je i danas. Međutim, nije uvijek sve onako kako bi željeli. Svira se u klubovima, po kafićima, gdje od otprilike 65 naših autorskih stvari mi ne možemo svirati njih 30 ili 35. Znalo mi se dogoditi da kad krenemo nizom pjesama gazda lokala kaže,  ‘daj, molim te, može li nešto naše, domaće’. I tako nas prekine. Ne želim reći da je to što mi radimo umjetnost, a da što narod voli ne valja. Upravo je narod taj koji će na kraju reći što je dobro – rekao je Dok.

Požalio se, također, da mu zbog njegovog stava prema glazbi, iz benda nakon par godina sviranja, kad nešto nauče, odlaze vrhunski muzičari. I onda sviraju na vjenčanjima.

– Nisam se uspio probiti u ono što se zove hrvatska glazbena industrija – rekao je Dok. Podrug ga je pitao zašto to tvrdi, kad dobija tantijeme od ZAMP-a, na što je Dok nasmijao i ispričao zgodu, od prije nekoliko godina, kada mu je u omotnici došla naknada ZAMP-a od – 25 kuna.

Među zaključcima je se iskristaliziralo da je Dok AnalogX sa svojim brojnim nastupima, među kojima su i koncerti u čuvenim klubovima Tvornica i Palach, sudjelovanjima na festivalima (Teraneo i Festival dalmatinske šansone) i četiri izdana CD-a nije mali, kako ga frotmen pokušava u svojoj skromnosti prikazati. Od njega je potekao dalmatinski reggae i rap, prvi je krenuo s afro-dalmatinskim glazbeni stilom, ali demo snimke su redovito završavale u rukama onih koji su bolje od njega znali kako  iskoristiti ideje…   [wzslider]

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI