Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
POLITIKA
Sindikat Preporod zbog novih rezanja primanja prosvjetarima, zaprijetio tužbama!

Sindikat Preporod zbog novih rezanja primanja prosvjetarima, zaprijetio tužbama!

 imagesNa najnoviju odluku Vlade Zorana Milanovića da se nastavnicima i učiteljima isplate prosinačke plaće umanjene za 100 do 700 kuna, te da im se naknada za prijevoz , koja je nekima i dvije-tri tisuće kuna mjesečno, neće isplatiti u ovom mjesecu nego tek u siječnju iduće godine, reagirao je najavom prosvjeda i sudskih tužbi čelnik Sindikata Preporod Željko Stipić.

_ Vlada ima još vremena do četvrtka da se predomisli i povuče ovu nerazumnu i duboko nepravednu odluku- rekao nam je Stipić i dodao: Naravno da u protivnom nećemo sjediti skrštenih ruku. Ostane li Vlada kod svoje odluke, slijede prosvjedi, sudske tužbe, ništa dobro u svakom slučaju. A ti su sporovi sasvim sigurno dobitni- napominje predsjednik Preporoda- i Vlada znade da krši Kolektivni ugovor, a unatoč tome se nada da ćemo mi imati razumijevanja i stoički to podnijeti.E neće moći! Ministarstvo i ministar Željko Jovanović krše svjesno dva ključna dokumenta, Temeljni kolektivni ugovor i  Granski ugovor,  i onda nas još pozivaju da se uključimo u izradu novih akata. Toliko dobra su nam ostavili da jedva čekamo- jetko će Stipić. Tvrdi da je prije godinu dana upozorio Ministarstvo da će nedostajati sredstava za prosvjetu, da će faliti za  dvanaestu plaću,jer nisu dobro planirali.- Na tu mi je opasku ministar Jovanović ,u svom difamatorskom stilu, odgovorio da sam posvađan s brojkama. Sada, kada je evidentno tko je pogriješio, ne pada mu napamet- veli čelnik Preporoda- ispričati se i priznati da je pogriješio.

Stipić: Kad sam na ovo upozoravao, Jovanović je rekao da sam posvađan s brojkama!

– Nisu dobro izračunali koliko im treba za prosvjetu, a istodobno ministar Jovanović nije uspio napraviti ono što je morao, nije uskladio granske s TKU, pa se zaposlenicima isplaćuje povoljniji iznos za prijevozne naknade, a ministar Linić je kod planiranja proračuna računao da će do usklađivanja doći, i eto otkud manjak. I sad bi za nešto što je ministar Jovanović propustio napraviti mi trebali podmetnuti leđa!? U nedjelju su 48 milijuna kuna za referendum bacili u vjetar, i te su novce mogli naći, a upola manje novca za prosvjetu, svega 23 milijuna, ne mogu osigurati da bi spasili nekoliko tisuća nesretnih, potplaćenih učitelja i nastavnika!!!

Štrajk liječnika traje već dva mjeseca, podsjetit će Stipić,  i prolazi potpuno šutke činjenica da su u rujnu , iako u štrajku, liječnici plaćeni u punom iznosu. A onda, isti dan kada  Vlada odlučuje nama oduzeti i božićnicu i putne troškove, sa sindikatima u zdravstvu potpisuju novi Kolektivni ugovor težak nekoliko stotina milijuna kuna,a nama Jovanović šalje poruku da nema naknada za prijevoz i da nam se smanjuju plaće. Da, smanjuju nam se i plaće jer nema dodataka za prekovremeni , za smjenski, dvokratni rad, sve što smo po KU trebali dobiti. Nekim učiteljima i nastavnicima troškovi prijevoza na radno mjesto prelaze čak polovinu plaće, pa, smatra Stipić, sarkastično zvuči izjava Željka Jovanovića da će im te naknade biti isplaćene u siječnju kao da prosvjetari imaju neke zalihe  sa strane iz kojih mogu kreditirati škole! Dođe vam, ljutito će šef Preporoda, da protrljate oči jer ne možete vjerovati da se to stvarno događa.

Zaposleni u prosvjeti naslušali su se, kaže, svakakvih uvreda, primanja su im se uvijek prvima rezala, nazivalo ih se lijenčinama koje hrani realni sektor, ali “da će nam netko poslati ovakvu adventsku čestitku kao ministar Jovanović, nismo očekivali.

Voditelj splitskog urada Preporoda Sebastijan Troskot Jovanovićev potez komentira naglašenom ironijom: Sjajno, izvrsno!  Ovim uštedama mi u prosvjeti spasit ćemo državu. Jednostavno rečeno, to je katastrofa!

Troskot: Jesu li otkazi sljedeći potez?!

Troskot napose objašnjava kako su posljedice ovakve odluke dugoročne. Jer, ovo smanjenje odnosi se i na tri iduće godine, 2014., 2015. i 2016.- nema božićnica, osnovica za jubilarnu nagradu smanjena je na 500 kuna, a nekad je bila 1800,nema regresa,  dnevnice su srezana sa 170 na 150 kuna. Ovo je dodatak 2 Kolektivnom ugovoru, a kako naš sindikat nije parafirao ni dodatak 1, ne možemo potpisati ni dodatak 2.Zasad su, uostalom, samo četiri sindikata to potpisala- ističe Troskot, zajedljivo dodajući: Svakom prema zaslugama.Naš premijer kaže kako jednaka mjerila vrijede za sve, a ja ne vidim da je tako. I učitelji, kao i liječnici, rade odgovoran i važan posao i zaslužuju jednako biti dostojno plaćeni.A to sasvim sigurno nisu. Dok god- poručuje splitski sindikalist – odgojno-obrazovni sustav ne stane na zdrave noge, neće biti napretka u ovoj zemlji. Umjesto da čuvamo dostojanstvo prosvjetnih djelatnika, učitelje i učiteljsku struku se ponižava. Godinama imamo najniže plaće od svih zaposlenih u javnim službama, a kad treba rezati prvi smo na udaru. Ovo je prvi put da su nam uskraćene naknade za prijevoz, pa se pitamo što je sljedeće.Možda otkazi onima koji nemaju novaca za prijevoz na radno mjesto?!  Vlada donosi zakon po kojem će privatnike kažnjavati kad ne plaćaju svoje radnike, a, kako vidimo, i država ide istim putem…- zaključuje Troskot.


VEZANE VIJESTI