Neovisni novinarski portal
17.5.2021.
POLITIKA
Šibenski TLM želi mostarski aluminij, ali alternativu ima!

Šibenski TLM želi mostarski aluminij, ali alternativu ima!

Još do prije koji dan u šibenskom TLM-u sve je bilo fokusirano na aktualna previranja u mostarskom Aluminiju. Mnogi su s nestrpljenjem iščekivali odluku tek imenovanog Nadzornog odbora tvrtke, na čelu s Mirkom Puljićem, o ostavci direktora Aluminija Ive Bradvice koji je mandat stavio na raspolaganje.

TLM (5)

Još do prije koji dan u šibenskom TLM-u sve je bilo fokusirano na aktualna previranja u mostarskom Aluminiju. Mnogi su s nestrpljenjem iščekivali odluku tek imenovanog Nadzornog odbora tvrtke, na čelu s Mirkom Puljićem, o ostavci direktora Aluminija Ive Bradvice koji je mandat stavio na raspolaganje. Moglo se čuti kako će tek smjenom Bradvice suradnja TLM-a i Aluminija krenuti uzlaznom putanjom, dakle, da je uprava u Mostaru zapravo remetilački faktor na relaciji Šibenik- Mostar , koju je svojedobno doveo u pitanje jednostrani HEP-ov raskid tripartitnog ugovora o isporuci struje Mostaru preko TLM-a. Prije samo dva dana Bradvica je razriješen dužnosti.

Nije riječ o smjeni nego sporazumnom raskidu radnog odnosa, a NO Aluminija za v.d. je imenovao prof.dr.sc. Vjekoslava Domljana, dotadašnjeg direktora za ekonomsko-financijske i bankarske poslove tvrtke. Domljan će privremenu dužnost obnašati do izbora novog direktora koji bi u fotelju mostarske Tvornice trebao sjesti krajem godine.

Kreće li ovom promjenom i nova faza u odnosima dviju partnerskih industrija, koje se, kako tvrdi vlasnik TLM TVP-a Loran Pejčinoski, nužno naslanjaju jedna na drugu jer su međuovisne? Takvoj se opciji nadaju i u Hrvatskoj i Federaciji BiH, jer je to interes obiju država, koje participiraju i u vlasničkoj strukturi Aluminija Mostar. FBiH s udjelom od 44 posto, a RH s 12 posto. Preostalih 44 posto imaju mali dioničari.

Pejčinoski odbacuje tezu o nemogućnosti opstanka TLM-a bez mostarske sirovine, štoviše, tvrdi da su alternativni dobavljači osigurani dijelom u Rumunjskoj, Grčkoj, Rusiji, a dijelom u Italiji. Ali, usprkos tomu, regionalni aluminij ( mostarski) apsolutno preferira, jer, kako nam je rekao, apsurdno je da dvije kompatibilne tvornice, udaljene jedna od druge tek dvjestotinjak kilometara zračne linije, ne surađuju, da TLM troši novac kupujući aluminij po svijetu, pored onog visoke kvalitete i prilagođenosti šibenskim potrebama, u regiji. Odnosi Šibenika i Mostara stoga se moraju unaprijeđivati, a ne destruirati, jer i po kvaliteti i po kvantiteti Aluminij za Šibenik nema premca.

Glasine o gubicima i negativnoj poslovnoj bilanci TLM-a, njegov vlasnik izrijekom opovrgava, najglašavajući da će tvrtka, i pored velikih problema u opskrbi aluminijem, godinu završiti na nuli, s proizvodnjom od oko 55 tisuća tona i ukupnim prometom od 150 miijuna eura. U idućoj poslovnoj godini u planu je preko 70 tisuća tona proizvodnje, značajno veći promet i investiranje u tehnologiju i stvaranje novog korporativnog identiteta. Tvrtka “Euris”, obitelji Pejčinoski, nije u Šibenik došla radi preuzimanja (jeftinog) zemljišta za potencijalnu stambenu ili turističku izgradnju, nego isključivo radi aluminija. A aluminij, uvjerava nas vlasnik TVP-a, ima perspektivu, ima tržište i kupce, a ima, kaže,  i dobre radnike i stručnjake. Trenutno ih je u TVP-u ukupno 550, a u idućoj godini tu će brojku definirati  i reducirati vlasnik, uprava i sindikati zajedničkom procjenom i dogovorom.

 


VEZANE VIJESTI