Neovisni novinarski portal
2.8.2021.
POLITIKA
Josipović na Facebooku o posjetu Srbiji: Tragična prošlost nameće nam velike obaveze i zajedničku odgovornost

Josipović na Facebooku o posjetu Srbiji:
Tragična prošlost nameće nam velike obaveze i zajedničku odgovornost

Josipović i Nikolić

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović objavio je na svom facebook profilu kratak opis svog višednevnog posjeta Srbiji.

– Višednevni, jer je puno tema o kojima je važno razgovarati, a još važnije postići kompromis, iznaći rješenja za probleme koji su često stariji i od dva desetljeća. Razgovarao sam s predsjednikom Nikolićem i premijerom Dačićem. Održao sam govor u Narodnoj skupštini. I to govori da su naši odnosi došli to točke sazrijevanja, točke u kojoj trebamo ne samo otvoreno adresirati probleme, nego i s punom odgovornošću zajednički raditi na njihovom rješavanju. Nedavna tragična prošlost nameće nam velike obaveze i zajedničku odgovornost prema njihovom rješavanju. Hrvatska želi doznati sudbinu nestalih, raspetljati gordijski čvor sukcesije, želimo izbjeglima osigurati pravo na dom, definirati međudržavnu granicu, želimo da naše manjine budu istinski mostovi suradnje između naših država. Želimo još više razvijati gospodarske, kulturne, znanstvene i one najvažnije – međuljudske dobrosusjedske veze. Na kraju boravka, zajedno s predsjednikom Nikolićem, posjetio sam hrvatsku zajednicu u Tavankutu na sjeveru Bačke koja se ponosi svojim identitetom i bogatim kulturnim stvaralaštvom – napisao je Josipović.

Njegov srbijanski kolega Tomislav Nikolić je na ovoj društvenoj mreži bio mnogo sažetiji.

– Srbija više nije zemlja nad kojom treba stajati i plakati, to je zemlja koju čeka budućnost, to je zemlja koja je riješila raščistiti sa svojim problemima, veoma teškim i bolnim – kratko je napisao Nikolić na Facebooku.

Na njegovim službenim stranicama izdvojen je razgovor s RTS-a u kojem stoji kako je način nа kојi su sе prеdsjеdnici Srbiје i Hrvаtskе pоzdrаvili biо drugаčiјi оd оnоg kоd Krаnjа, kаdа su sе pоlјubili tri putа. – Nisаm žеliо dа višе prоvоcirаm mеdiје dа lоšе gоvоrе о prеdsеdniku Hrvаtskе i ја dаnаs tај rituаl nisаm izvео. Оn је tаdа biо sumnjičаv, imао је višе priјаtеlјstvа sа prеthоdnim prеdsjеdnikоm – оbјаšnjаvа Nikоlić.

 


VEZANE VIJESTI