Neovisni novinarski portal
20.4.2024.
IZDVOJENO
Hvidra započela berbu u masliniku ex vojarne Bribirski knezovi: Na 25 stabala 500 kilograma ploda

Hvidra započela berbu u masliniku ex vojarne Bribirski knezovi:
Na 25 stabala 500 kilograma ploda

Svakog dana je u masliniku 20 do 30 članova udruge

Počela je berba maslina. U masliniku u nekadašnjoj vojarni Bribirski knezovi masline beru hrvatski vojni invalidi Domovinskog rata. Više su nego zadovoljni urodom.

– Prvog dana branja pobrali smo 25 stabala na kojima je bilo čak 500 kilograma ploda – ne krije zadovoljstvo Mladenko Spahija, predsjednik šibensko-kninske Zajednice udruga HVIDRE.

Masline u Bribirskim knezovima, ukupno 936 stabala, su 1994. godine posadili ročnici, dočasnici i časnici HV-a koji su tu bili na obuci. Kada je vojska napustila vojarnu maslinik je gotovo čitavo desetljeće propadao, a Agencija za upravljanje državnom imovinom 2010. godina ga je dodijela na skrb županijskoj Hvidri. Bivši ratnici uređuju i beru 700 stabala, a ostatak je na brizi Katoličkoj i Srednjoj strukovnoj školi. Ovo je sada treća berba u masliniku, a čini se da će biti i najbolja.

– Prije dvije godine na 700 stabala ubrali smo samo 800 kilograma, a već slijedeće godine deset puta više. Ne želim prognozirati ovogodišnju berbu, ali s ovim do sada smo iznimno zadovoljni. Kroz čitavu godinu 20 do 30 naših članova ovdje kosi travu, reže grane, gnoji i na drugi način brine o maslinama. Taj rad sada u berbi daje rezultate – rekao je Spahija.

Najveći dio ulja koji dobiju iz maslinika šibensko-kninska Hvidra podijeli dobrotvornim ustanovama, poput Caritasa, a svakome od članova udruge pripada po dvije litre ulja po danu rada.  Stabla ne tretiraju nikakvim kemijskim sredstvima i prerađuju ih isti dan nakon branja. Zato imaju vrhunsko ekstradjevičansko ulje koje je već ovjenčano nagradama susreta maslinara.

– Poanta je ipak u zajedništvu, u druženju – kaže Spahija.

Ipak, ne ide sve bez problema. Požalio se na česte upade lopova u maslinik, ali i objekte vojarne. Njima su, kaže, u posljednjih 20 dana lopovi upali tri puta. Razbili su katanac na vratima objekta koji koriste i ukrali alata i opreme u vrijednosti od 20.000 kuna.

[wzslider]

 


VEZANE VIJESTI