Neovisni novinarski portal
25.1.2021.
MORE
Povratak u Mali Lošinj: Marina i Saša  -foto Ivan Brčić

Vratio se jedan brod:
Jedrilica HIR 3 i Saša Fegić nakon 28 mjeseci plovidbe oko svijeta stigli kući

Povratak u Mali Lošinj: Marina i Saša -foto Ivan Brčić

Evo današnje dobre brojke: jedan (1) brod se vratio kući – legendarna jedrilica HIR 3 i skiper Saša Fegić vratili su se sa svoje najveće ekspedicije – dvogodišnjeg putovanja jedrilicom oko svijeta. Zahtjevna ruta vodila ih je od zapada prema istoku, oko tri znamenita rta na jugu kontinenata: rta Dobre nade, rta Leeuwin i  rta Horn. Ukupno 39.000 milja prevalili su Fegić i HIR 3 u 28 mjeseci, te se upisali u nautičarsku povijest Hrvatske: Fegić kao prvi Hrvat koji je pod našom zastavom oplovio svijet tom najzahtjevnijom rutom, a  HIR 3 kao jedina hrvatska jedrilica koja je puni krug oko svijeta napravila čak dvaput.

U Malom Lošinju dočekala ih je obitelj, brojni prijatelji te ljubitelji jedrenja koji ovo putovanje aktivno prate putem društvenih mreža – javljaju iz Turističke zajednice Grada Malog Lošinja.

-Još ne mogu vjerovati da je sve uspjelo, da sam uspio dokazati da je Zemlja okrugla, a iako je sve potrajalo dulje no što sam planirao, nisam namjeravao odustati. Sada želim završiti ovu priču knjigom, možda i kratkim filmom, a onda ću obnoviti brod, jer je u ove dvije godine prošao svašta i treba ga popraviti prije sljedeće sezone plovidbe Jadranom – kazao je Saša Fegić nakon što se privezao na lošinjsku rivu, kako prenosi Novi list. 

Povratak u Mali Lošinj: Marina i Saša -foto Ivan Brčić

Inače, morska pustolovina je  započela 17. lipnja 2018. isplovljavanjem peteročlane posade iz Malog Lošinja. Skiper Saša Fegić kontinuirano je na brodu, dok su se 9 članova posade izmjenjivalo po etapama. Ipak, tijekom 90% putovanja uz skipera je na brodu bio samo jedan član posade. Najdulje se na brodu zadržao prijatelj Nebojša Petrović, taksist i učitelj joge porijeklom iz Zemuna, koji je na HIRu proveo 15 mjeseci, oplovio tri znamenita rta i prevalio oko 18.000 milja.
Marina Đukanović, marketinška konzultantica iz Malog Lošinja, provela je na HIRu ukupno 13 mjeseci i 21.000 milja, pri čemu je čak tri puta preplovila Atlantik sa svojim partnerom.

Doček… foto: Ivan Brčić

Ostali članovi posade koji su sudjelovali na kraćim etapama su Andrej Prpić iz Poreča, Ante Bučević iz Zagreba, Branislav Bojić iz Kragujevca, Ivana Kordić iz Zagreba, Zorislav Kiš iz Zagreba, Nelson Rabak iz Pule i Tihomir Mlinar iz Melbournea.

Desetmetarska crvena jedrilica HIR 3 znana je kao brod Mladena Šuteja  koji je njome najprije preplovio Atlantik 1982., a potom i oplovio rt Horn s Ozrenom Bakračem 1989. godine. Legendarni je status ova sportska jedrilica stekla u kultnoj dokumentarnoj seriji “Jedrima oko svijeta” Maria Saletta koji je dokumentirao putovanje jedrilice oko svijeta. Stradala tijekom bombardiranja Dubrovnika 1991., spašena je i popravljena, te je prodana u Istru. Tu nažalost biva zanemarena i godinama propada, da bi ju 2014. Saša Fegić prepoznao, otkupio u derutnom stanju i kroz četiri godine potpuno obnovio. O starijoj povijesti ovog broda doznajte više na internetskim stranicama Mladena Šuteja

Tlocrt broda iz vremena obnoce 1970.1980 – www.mladensutej.com)

-Od prosinca 1979. pa do svibnja iduće godine CAT 34 je u moru na vezu u Marini Punat. Ugrađene su sve instalacije i izrađen kompletan interijer  od tikovine. Skupe i dragocijene ali ovaj puta od otpada, odbačenog  drvenog postolja na kojem je neka barka dopremljena iz Formoze u Riječku luku. Mladen i članovi Galeba su u posao utrošili oko 2000 sati. Te 1980. godine umro je drug Tito, a rodio se Hir 3 i par tjedana kasnije odjedrio u Pulu. Na svoje prvo takmičenje – Istarska regata – napisao je

Arhivska fotografija: HIR 3 (foto: ww.mladensutej.com)Nakon punog kruga oko svijeta, i brod i posada iscrpljeni su i čeznu za odmorom i  oporavkom. Posljednja nevolja im se desila neposredno prije Hrtvatske, kod talijanske jadranske obale; puknuće buma (deblenjaka, lantine…) i druge štete zbog nevremena, što je Marina Đukanović opisala u svojem izvještaju u Novom listu…

No sve je dobro završilo i stigli su na odredište, odnosno polazište…

-Ni jedno putovanje nije bez problema i prepreka, izazov je svladati ih sve hladne glave i vratiti se kući, vratiti i brod i posadu. Izazov je bio četrdesetogodišnjom jedrilicom oploviti rt Horn, najnepristupačniji rt na svijetu i popiti pivo u Yacht clubu Micalvi, najudaljenijem baru na svijetu. Sve je to iza nas, pa može se reći da smo uspjeli – veli  Saša Fegić.

Saša Fegić kod rta Horn

Pred Sašom  je sad novi izazov: ponovna temeljita obnova legendarne ali rastresene i umorne jedrilice kako bi nastavila ploviti i možda jednog dana postati ploveći spomenik maritimne baštine Hrvatske. Za početak, novi dom HIR 3 je pronašao u Malom Lošinju, svojoj novoj matičnoj luci.

Više o jedrilici i posadi doznajte na www.sailing-tribe.com.

Fotografija iz Capetowna: Saša, Marina i Nebojša – foto www.sailng-tribe.com

HIR 3 – povratak – Autor Ivan Brčić

Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI