Neovisni novinarski portal
21.10.2020.
i mi smo tu
Goran Denis Tomašković, Barbara-Šajinovic, Danijel Koletić i Dario Vulja (foto USZ/Apriori World)

Dobra svijetla vijest:
Udruga slijepih Zagreb pokrenula ‘Dodir prirode’ – dodirnite, pročitajte i pomirišite mirisne zdrave sapune

Goran Denis Tomašković, Barbara-Šajinovic, Danijel Koletić i Dario Vulja (foto USZ/Apriori World)

Evo konačno i jedne dobre svijetle vijesti: otvoren je pogon za proizvodnju tekućih sapuna „Dodir prirode“ koji proizvode slijepe i slabovidne osobe kroz tvrtku „Sfera Visia“ koju je osnovala Udruga slijepih Zagreb.

*ovdje možete čuti audiozapis pročitanog teksta, uz ispriku jer ga ne čita profesionalni spiker… 

Kako je poznato, osobe s invaliditetom, a među njima i slijepe i slabovidne osobe, nisu baš u vidnom polju i fokusu pažnje društva.  Unatoč stalnim upozoravanjima na svakodnevne i cijeloživotne probleme i prepreke s kojima se susreću u životu, društvo u pravilu sporo  reagira i uskače u pomoć, pa se najčešće moraju osloniti sami na sebe i najužu okolinu koja nije slijepa ni gluha na njihove nevolje. Jedan od najvećih problema je slaba mogućnost pronalaska posla za osobe s invaliditetom. Na žalost, javna tajna kako u Hrvatskoj bilo tko teško pronalazi posao bez stranačkih iskaznica ili tijesne rodbinske, kumske  ili drukčije veze s političkim moćnicima i s njima vezanim poslodavcima.

Stoga je osobama s invaliditetom jedini izlaz udruživanje i osmišljavanje samozapošljavanja.

S otvaranja novog pogona (foto USZ/Apriori World)

Među onima koji su u tome uspjeli je i vrlo aktivna Udruga slijepih Zagreb koja je pokrenula novi pogon za proizvodnju sapuna kojemu je nadjenula i lijepo i prikladno ime: ‘Dodir prirode’ – poznato je kako je slijepim osobama osjet dodira jedna od najvažnijih načina komuniciranja, stjecanja znanja i kretanja kroz prostor. A jednako tako i mirisi – a proizvode mirisne sapune…

Dodir stopostotne prirode

Inače, ovaj projekt socijalnog poduzetništva do sada je uspio zaposliti  tri osobe, a planira zapošljavanje još tri slijepe i slabovidne osobe u prvom kvartalu sljedeće godine. Daljnja zapošljavanja će ovisiti o prodaji njihovih mirisnih proizvoda (a koji se mogu kupiti jednostavnim klikom na ovu poveznicu).

Inače sve vrste sapuna „Dodir prirode“ proizvode se 100% od prirodnih sastojaka, čije recepture priprema voditeljica proizvodnje Barbara Šajinović, kažu u Udruzi slijepih Zagreb.

– Ovo je sapun kao nekad, dok se sapun još kuhao u svakom domaćinstvu. Izrađen je od svježih jestivih biljnih ulja i kalijeve lužine, obogaćen prirodnim eteričnim uljima koja mu daju postojan, ugodan miris i pružaju prirodnu njegu kože. To je jedini pravi tekući sapun prisutan na našem tržištu bez sintetskih kemikalija – pojašnjava Barbara Šajinović, koja je i sama od  najranijeg djetinjstva visoko slabovidna, te koja je nakon  fakultetskog obrazovanja godinama pokušavala naći adekvatan posao.

Goran Denis Tomašković, Barbara Šajinovic, Danijel Koletić i Dario Vulja (foto USZ/Apriori World)

Zbog nekonkurentnosti na tržištu rada i ogromnog broja kandidata na tražena radna mjesta odlučuje se potražiti savjet i pomoć u Udruzi slijepih Zagreb te od srpnja 2016. godine postaje njihova članica, a sada je zaposlena u Sferi Visiji kao voditeljica proizvodnje.

Sapun koji se može i pročitati

Inače, Udruga slijepih Zagreb sa svojim projektima izrade prirodnih sapuna nije počela ‘jučer’. Taj projekt ugodno i trajno  ‘miriše’ već nekoliko godina, a iniciran je vrlo zanimljivom idejom prodaje personaliziranih i drugih ‘Sapuna s točkicama’.  Naime, dosjetili su se proizvesti sapune koji imaju ispupčene željene poruke ili imena ispisana na Brailleovom pismu… Sapun koji se može i pročitati….

-Svi naši proizvodi dijele jedno zajedničko obilježje. Njihova posebitost su točkice, dodirom uočljive, koje podsjećaju na Brailleovo pismo, pismo kojim se služe slijepe osobe. Ono se koristi i danas, usporedo ili, bolje rečeno, usprkos modernim tehnologijama. Kakve god bile mogućnosti računala i ekrana, poseban je doživljaj, kako za videće tako i za slijepe osobe, uzeti knjigu u ruke i čitati list po list – vele.

Za slabije upućene, Brailleovo pismo bio je jedini način na koji su slijepe osobe mogle čitati. Brailleovo pismo osmišljen je sustav od šest točaka, od 1 do 6, poredan u dva stupca. Svaka kombinacija ovih šest točaka odgovara određenom slovu abecede, broju ili pravopisnom znaku. Prelazeći prstima preko reljefnih izbočenih točaka, raspoznajući znakove, slijepa osoba “čita”, što zahtijeva veliki trud i predanost. Za taj genijalan izum zaslužan je Francuz Louis Braille, koji je oslijepio u trećoj godini života, koji je kasnije bio učitelj u Zavodu za slijepe u Parizu, te je prije gotovo 200 godina, točnije 1824. godine, svijetu poklonio prozor u svijet generacijama slijepih i slabovidnih diljem svijeta.

-Pozivamo Vas da se i Vi upoznate s Brailleovim pismom preko naših sapuna i iskoristite priliku da vidite kako se Vaše ime oblikuje na Brailleovom pismu ili možda da nekome napišete posebnu poruku služeći se ovim posebnim pismom… – kažu u USZ-u, na čijim stranicama možete nabaviti posebne sapune za cijenu svega dvije popijene kave.

“Sapuni s točkicama” projekt je Udruge slijepih Zagreb, dok je nositelj projekta zadruga Martinov plašt. Cilj projekta je poboljšanje kvalitete života i zapošljivosti slijepih i slabovidnih osoba kroz ekološki osviješten poduzetnički projekt. Idejni projekt nastao je 2015., dok je sama realizacija krenula 2016.  Ideja o proizvodnji sapuna s točkicama nastala je kao rezultat radionica za izradu sapuna u prostorijama Udruge. Rehabilitatori i terapeuti podučavali su članove Udruge kako samostalno izraditi sapun u kućnim uvjetima. Veliki interes na koji su naišli te oduševljenje i naposljetku spretnost članova potaknuli su ovu ideju.

-Podržavanjem ovog projekta i kupnjom naših proizvoda dajete aktivan doprinos zapošljavanju slijepih i slabovidnih osoba. Zaposlenje nije samo životna nužnost, ono ima i psihološku dimenziju. Pojedinac koji svakodnevno radi i stvara ispunjen je i pridonosi razvoju društva, ne osjeća da mu je na teret. Pravo na rad je jedno od temeljnih ljudskih prava i podržavanjem ovog projekta omogućujete upravo to – poručuju.

‘Anulirajte penale kupovinom naših proizvoda’

Vrlo jezgrovitu poruku je prilikom otvaranja novog pogona ‘Dodir prirode’ poslao voditelj projekta i izvršni direktor Udruge slijepih Zagreb Goran Denis Tomašković. 

– Od danas su u ponudi našeg poduzeća prirodni tekući sapuni „Dodir prirode“ u ambalaži od 300 ml, 500 ml, 1 l i 5 l. Tvrtke, ustanove i organizacije koje plaćaju penale zbog toga što ne zapošljavaju dovoljan broj osoba s invaliditetom mogu penale anulirati kupovinom naših proizvoda. U sljedećoj godini zaposlit ćemo još tri osobe u našem poduzeću – kazao je Goran Denis Tomašković. 

Kako ističe, projekt ‘Dodir prirode’ je nadogradnja projekta „Sapuni s točkicama“.

-Inače, za taj projekt je ovaj mjesec agencija Apriori World na čelu koje se nalazi Danijel Koletić, a  koja pro bono već punih pet godina surađuje s Udrugom slijepih Zagreb, dobila i prestižno svjetsko priznanje World Golden Contribution Awards kojeg dodjeljuju Ujedinjeni narodi i međunarodna asocijacija za odnose s javnošću IPRA. Naime, projekt osim svoje inovativnosti zadovoljava i jedan od 17 ciljeva održivog razvoja čovječanstva koje su postavili Ujedinjeni narodi – cilj 10, a to je smanjenje nejednakosti – veli Goran Denis Tomašković.

Slijepi ne moraju biti isključivo telefonisti, maseri, fizioterapeuti…

Treba ovdje iznova podsjetiti kako su slijepe osobe u našem društvu  marginalna skupina, te je njihova prisutnost na tržištu rada mala, ako ne i zanemariva. Više je razloga za to: zastarjeli način obrazovanja, loša obrazovna struktura koja nedovoljno vremena i truda ulaže u razvijanje zanimanja za slijepe osobe u skladu sa zahtjevima tržišta rada, pa tako, na žalost, još uvijek prevladavaju zanimanja poput telefonista, masera, fizioterapeuta, dok je mala zastupljenost drugih profesija.

– U novije vrijeme sve više slijepih i visoko slabovidnih osoba visoko se obrazuje usprkos svom invaliditetu. Tome uvelike pridonose nove tehnologije koje se razvijaju, poput raznih čitača ekrana. U budućnosti naglasak treba biti upravo na unaprjeđenju informatičkih vještina slijepih osoba. Još jedan razlog slaboj prisutnosti slijepih osoba na tržištu rada su i predrasude s kojima se slijepe osobe susreću. Zatvoren um, nepoznavanje mogućnosti slijepih osoba i nedovoljna volja odnosno želja da se vidi i omogući slijepoj osobi da ostvari svoj potencijal još je jedan od razloga takvom malom postotku. Iako je proces učenja i upoznavanja s novim sadržajima drugačiji u odnosu na većinu, nema razloga zašto on ne bi bio uspješan. Kao i svakoj drugoj osobi, obrazovanje slijepoj osobi daje osjećaj vrijednosti. Rehabilitacijski programi i sam proces rehabilitacije izuzetno su važni za uspješno zapošljavanje slijepih osoba. Slijepe osobe koje ne sudjeluju ili nedovoljno sudjeluju u rehabilitacijskim programima često ostaju trajno nezaposlena kategorija. Nažalost, u Hrvatskoj rehabilitacijski programi su nedovoljni i mali broj slijepih osoba ih završi. Još jedna otežavajuća okolnost je i što su takvi programi rehabilitacije centralizirani u Zagrebu – upozoravaju u Udruzi slijepih Zagreb. 

 

Sami malo… zajedno mnogo…

Ipak, angažman i nesebičan trud udruženih pojedinaca pomiče granice. Tako u Udruzi slijepih Zagreb kao svoj moto uzimaju poznati poučni i mudri citat Helen Keller, američke aktivistice, pedagodinje i književnice koja se rodila gluha i slijepa 1880. godine, te koja je unatoč tome nakon duge i mukotrpne   unutarnje borbe uspjela naučiti sporazumijevati se s okolinom, te je postala simbol nadnaravne snage u borbi s tim mnogima od nas teško razumljivim, zamislivim i shvatljivim hendikepom.

Sami možemo toliko malo… zajedno možemo toliko mnogo – kazala je Helen Adams Keller.

S tim u vezi u Udruzi slijepih Zagreb vole naglasiti tko im je sve pomogao u njihovim projektima, pa ističu kako je ‘Dodir prirode’ pomogao  Grad Zagreb, Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, TIKA (Turska agencija za suradnju i koordinaciju), Europska Banka za Obnovu i Razvoj te poduzeće Zvijezda koja im omogućava glavnu sirovinu za godišnju proizvodnju sapuna – suncokretovo ulje. 

Sami možemo toliko malo… zajedno možemo toliko mnogo – kazala je Helen Adams Keller.

*klikom na ‘play’ na gornjoj traci možete čuti audiozapis pročitanog teksta namijenjen slijepima slabovidnima, uz ispriku jer ga ne čita profesionalni spiker… 

Helen Keller

 

 

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI