Neovisni novinarski portal
12.12.2019.
POLITIKA
Hrvoje Zekanović (Foto: TRIS)

Hrvoje Zekanović (Hrast):
Šibenik je financirao dolazak čovjeka koji je bio protiv osamostaljenja Hrvatske

Hrvoje Zekanović (Foto: TRIS)

Koncertom britanske glazbenice Jessie Ware jučer je završen četverodnevni Changer festival, koji je osim glazbe u Šibeniku organizirao predavanja, konferencije i panel-rasprave. Jedno od predavanja, nazvano Tehnologija politike, održao je i Budimir Lončar, nekadašnji savjetnik za vanjsku politiku bivših predsjednika Stjepana Mesića i Ive Josipovića.

Saborskom zastupniku stranke Hrast, Hrvoju Zekanoviću, ta činjenica nije mila, pa je sazvao tiskovnu konferenciju.
– Onima koji ne znaju ja bih rekao da je to čovjek koji je obnašao najviše funkcije u tijelima totalitarističke, komunističke Jugoslavije, koji je radio u službama sigurnosti, a to je, svi znamo, i jedan čovjek koji je poznat po tome što je bio jedan od najvećih protivnika hrvatske samostalnosti. Očito smo svi zaboravili da je samo nekoliko dana nakon Rujanskog rata, kojim se mi Šibenčani ponosimo, taj isti Budimir Lončar u Vijeću sigurnosti, 25. rujna 1991., onemogućio uvoz oružja našoj domovini Hrvatskoj. Odnosno, itekako se založio za embargo na uvoz oružja. I onda, nakon 27 godina, nekom padne na pamet da na festival koji se zove changer, što sugerira na promjenu, ugosti čovjeka koji je u svom životu radio apsolutno sve da se promjena ne dogodi – rekao je Zekanović.
Grad Šibenik je festival Changer financirao sa 300 tisuća kuna, a za puno manji iznos, rekao je Hrvoje Zekanović, mogli su se financirati besplatni udžbenici za šibenske školarce.
– Neprihvatljivo je da se na ovakav način troši proračunski novac. Nitko nije protiv obogaćivanja turističke ponude, i da Grad Šibenik to pomaže, ali na ovaj način kako gradonačelnik Željko Burić to radi, to ne valja. Ako on ima simpatije prema Budimiru Lončaru, onda ja stvarno ne znam što taj Željko Burić radi u Hrvatskoj demokratskoj zajednici. Iako se možemo prisjetiti da je i on bio član Komunističke partije Jugoslavije, pa je to možda i ta linija – nastavio je Zekanović.
Hrastov zastupnik rekao je i da je neobično što se organizatorima festivala Changer platilo da na nekoliko lokacija u gradu prodaju piće dok šibenski ugostitelji plaćaju za korištenje javnih gradskih površina.
– Također je nejasno zašto je Festivalu plaćena organizacija koncerta na tvrđavi sv. Mihovila, dok drugi moraju platiti za njezino korištenje. Zašto se naplaćuju karte za koncert ako je Grad već platio za organizaciju koncerta? – nastavio je s retoričkim pitanjima Zekanović.
Prema Hrvoju Zekanoviću, Changer festival je događaj koji ne zaslužuje biti u Šibeniku.
– Imali smo mi i Terraneo, festival koji je bio prvoklasan, pa smo ga se uspješno riješili. Danas imamo turističke festivale koji se po kvaliteti ne mogu stavljati u taj rang. Pitam se koji su to turisti posjetili Šibenik radi predavanja Budimira Lončara? Radi se o turističkom proizvodu, pa me zanima koja je to ciljana publika? – rekao je na kraju Zekanović.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI