Neovisni novinarski portal
16.4.2021.
KULTURA
Učenici Lorenco Naica i Viktor Hodak

Tišnjansko ćakulanje:
Vjekoslav Kaleb, europska baština i tišnjanski materinski jezik

Učenici Lorenco Naica i Viktor Hodak

U Narodnoj knjižnici i čitaonici Tisno danas je predstavljen projekt Tišnjansko ćakulanje. Maime, Narodna knjižnica i čitaonica Tisno u suradnji s učenicima Osnovne škole Vjekoslava Kaleba u Tisnom i Opće gimnazije u Šibeniku obilježava godišnjicu smrti Vjekoslava Kaleba.

Budući da je ova godina u znaku obilježavanja europske kulturne baštine, ideja je bila spojiti Dan materinskog jezika 21. veljače, Mjesec hrvatskoga jezika koji traje do 17. ožujka i godišnjicu smrti Vjekoslava Kaleba 13. travnja, kako se pojašnjava.

– Ciljevi programa Europske godine kulturne baštine su poticanje građana na istraživanje bogate i raznovrsne kulturne baštine Europe, proslava, razumijevanje i očuvanje jedinstvene vrijednosti te poticanje na promišljanje o mjestu koje kulturna baština zauzima u našim životima. Upravo zbog toga odlučili smo angažirati mlađe naraštaje te u najranijoj dobi otkriti blaga Europe. Životni put Vjekoslava Kaleba nam se činio kao idealni primjer očuvanja baštine na području Općine Tisno. Projekt je zamišljen kao niz razgovora sa starijim sumještanima Općine Tisno vezanim uz očuvanje jezične starine, izumrlih običaja i nasljedstva baštinjenog od Vjekoslava Kaleba. Troje mladih ljudi, učenici osnovnih i srednjih škola, razgovore će provoditi s osobama za koje smatramo da su vrelo informacija upravo o tim temama – kaže voditeljica projekta ravnateljica knjižnice Silvija Ćurić.

Ravnateljica Silvija Ćurić

Budući da kulturnu baštinu ne čine samo književnost, umjetnost i umjetnički predmeti, nego i tradicijska znanja i umijeća, zanati, usmena književnost, kulinarstvo, posebna će se pažnja posvetiti i tom segmentu tišnjanskoga života, ističe.

– Razgovori će se provoditi u domovima kazivača, a sve će dokumentirati novinarka Rudinapressa Sanja Henjak. Prije samih intervjua, ispitivače će pripremati nastavnica Osnovne škole Vjekoslava Kaleba Jaka Jakovčev te knjižničarke Mirela Klarin-Petrina i Iva Crvelin Prikupljeni materijal naknadno će se montirati u kratki dokumentarni film. Učenica šibenske gimnazije Bernarda Klarin vodit će ovaj projekt, dok će učenici tišnjanske osnovne škole Lorenco Baica i Viktor Hodak provesti terenski dio posla i aktivno sudjelovati u razgovorima s lokalnim kazivačima. Dokumentarni film kao medij kojim će se ovjekovječiti baština činio nam se prikladnim upravo zbog digitalizacijskih trendova i razvoja tehnologije koje mijenja način na koji pristupamo baštini. Projekt se planira proširiti i na ostala mjesta Općine – veli Silvija Ćurić.

Organizatori projekta u tišnjanskoj knjižnici i čitaonici

Učenici Lorenco Naica i Viktor Hodak

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI