Neovisni novinarski portal
27.5.2024.
POLITIKA
Orešković danas (foto HINA/Lana Slivar Dominić)

T. Orešković:
Win-win… Riforme… Show me the numbers… Show me the numbers…

Orešković danas (foto HINA/Lana Slivar Dominić)
Orešković danas (foto HINA/Lana Slivar Dominić)

Orešković danas (foto HINA/Lana Slivar Dominić)

Tihomir Tim Orešković, inozemni menadžer u farmaceutskoj industriji pa predsjednik Vlade RH, 15 minuta prije 22. sjednice Vlade RH je u Banskim dvorima održao svojevrsnu konferenciju za novinare. Petnaestak minuta je govorio i odgovarao na neka novinarska pitanja, no u većem dijelu njegova izlaganja ga je zbog karakterističnog nepoznavanja materinjeg jezika i nedovoljno artikuliranih poruka malo tko shvaćao što govori.

Dok nekome to još uvijek može biti simpatično, znatan je broj onih u Hrvatskoj koji u bitnim trenucima za državu takav u znatnoj mjeri nesuvisli Oreškovićev govor smatraju izrazito grotesknim i neprimjerenim za funkciju koju obnaša. Uglavnom je, kao i obično, govorio o ‘riformama’. Dio njegovog obraćanja prenosimo onako kako je govorio, bez namjere kritiziranja njegova objektivno slabijeg poznavanja hrvatskog jezika, već usljed potrebe za objektivnim izvještavanjem.
– Malo sam si promijenio plan za danas. Htio sam iskoristit ovu priliku… znam da se dosta ovih dana oko ove prodaje ove firme… pa da čujete direktno o čemu se radi. A tu bi možda počeo… šta je glavni cilj? To je… ja bi reko da je svima dobro na kraju. Zakaj svima nama da će biti dobro. Tu se radi o dvije teme (pokazuje tri prsta op.a), prvo investicije koje su kvalitetne investicie i to za građane. Tu sam već spomenuo ovaj drugi mirovinski stup. Da su tu ovaj fondovi zainteresirani za nekoliko firme. Tu ću… par ću spomenuti danas. Ali tu se radi i od kvalitetne investicije koje će na kraju biti plus za građane Hrvatske. To je prva poruka – kazao je na početku Orešković.
Pa je nastavio.
– Druga poruka… zato je to win-win zato je to dobro za svima nama.. To ćemo moć smanjiti, zato je to. Ovih prvih 200 milijona eura koje ćiu tražiti i to sam reko da ću u toku dva tjedna naći tih 200 milijuna eura. I to da ćemo smanjiti ovaj naš dug i da možemo opet povećati ovaj naš kreditni rejting koji ćemo sad za par mjeseca dobiti opet novo izvješće. I to mi je bitno da možemo opet pojačati taj, ovaj, kredit rejting da ćemo imati manje kamate koje ćemo morati platiti. Ja uvijek nekak kompariram: ovih 200 milijon eura… ja se nadam da će poslati vrlo dobar signal – rekao je.
Foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Čaša vode – Foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Nadalje…
– To ćemo onda viditi… ja sam također uvjeren da ćemo viditi i pozitivne poruke od kredit agencija. I to na kraju ako ćemo podići taj kredit rejting… znači zarez pet posto opet da imamo… nekakve brojeve. Jedan zarez pet milijardi kuna. Svi možemo znati šta možemo raditi sa 1,5 milijardi kuna u naš proračun druge godine. Zato je to win-win. Nama je opet bio plan da ispunimo ono šta smo obećali to smo pokrenuli – ‘pojasnio’ je Orešković.
Ipak se dotakao i prodaje poduzeća o kojima čitava država bruji nakon jučerašnje tzv. telefonske sjednice Vlade RH, na kojoj su s osam poduzeća u većinskom ili znatnom državnom vlasništvu poskidali status ‘strateških tvrtrki’.
– Drugo… možda tema je da mi nećemo prodati sve što ste vidili. Ovaj, promijenili smo… stavili smo nekolko firmi na taj list tako da možemo neke procese ubrzati.. okej. A glavna poruka je… tu ću evo spomenuti par firme koje ćemo naći ovih dvjesto miliona. Na list će biti… dali smo tu… Končar će biti, dali smo tu nekih 20 posto. Imamo… gledajte da ćemo prodati Sunčani Hvar. Tu je nekih 17, ja bi reko, miliona eura. Končar, opet je tu nekako, na burzi, imamo 46 milijona eura – kazao je hrvatski premijer.
Onda je spomenuo nekakav satelit koji će se također prodati.
– Imamo isto tako Utelsat (nejasno op.a.) to je satelit koji smo dobili natrag. Hoćemo prodati, to je 30 miliona i na kraju, to ćemo pokrenuti drugi tjedan, Croatia osiguranje, koji svi znate da tu država drži nekakvih trideset posto. Što nam nije u interesu, ja bi rađe iskoristio taj novac da možemo opet isplatiti dug i opet, ovaj, to što sam već komentirao, pojačati naš krejting, ovaj, kreditni rejting. To je tu negdi 200 miliona eura koje sam spomenuo – zaključio je.
Foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

‘Jedan zarez pet milijardi kuna’ (Foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ)

Osvrnuo se i na ‘komentare u novinama’ oko prodaje spomenutih poduzeća, te je govorio o ‘signalima’.
– Ovi druge firme… to sada nemamo namjeru išta prodat. Naravno u novinama, mogu reć, spinovi i ono svakakvi nekakvi komentari. A, na listi jesu, samo to da mi imamo tu opciju, a ukoliko neke procese želimo pokreniti da možemo ubrzati te procese. Možda druga poruka je tu okolo signale. Jer mi smo ovih dana… evo naš danas smo dobili od Europske komisije signale da Hrvatska, ovaj, ima najveći rast u, ovaj, industrijsku proizvodnju, nekih sedam posto u Europi. To je vrlo pozitivan signal. MMF je bio tu nekoliko dana. Oni su isto nama dali podršku za ovo našu riforme, tako da dosta, oću reć, nekakva bura ili oluja ovih dana u medijima i možda neki gledaju, ne znam, da nisu sretni sa riformama, nisu sretni za nekakve pozitivne rezultate, ali ja barem vidim pozitivne signale iz Europske komisije – ustvrdio je T. Orešković.
Onda je opet govorio o ‘riformama’.
– Ja sam uvjeren da ću za tjedan dana opet čut pozitivne komentare oko naše riforme i to će sve voditi tamo di smo obećali da će biti bolje za građane Hrvatske, da će BDP, past, dug i taj deficit ispod tri posto sve skupa … ja mislim poslati pozitivne signale investitorima – zaključio je s nejasnim optimizmom.
Govorio je on nešto i o Ini, Molu, Karamarku… a pri kraju je,  odlazeći, odgovorio i što misli o tzv. preslagivanju u Saboru.
– Show me the numbers, show me the numbers. Ugodan dan – zaključio je hrvatski premijer T. Orešković.
Dio njegovog obraćanja javnosti možete vidjeti na poveznici na video isječak na N1 televiziji.
Odlazak s press konferencije - Foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Odlazak s press konferencije – Foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI