Neovisni novinarski portal
23.10.2020.
POLITIKA
Radionica keramike u 'Kameničićima' (Foto 'Kamenčići')

Izigrano obećanje:
Grad Šibenik djecu s teškim invaliditetom i dalje drži u garaži

Radionica keramike u 'Kameničićima' (Foto 'Kamenčići')
Predsjednica 'Kamenčića' Sonja Ninić Ševo na vratima konobe (Foto: H. Pavić)

Predsjednica ‘Kamenčića’ Sonja Ninić Ševo na vratima konobe (Foto: H. Pavić)

Ima već tri mjeseca da je Grad Šibenik svečano objavio kako je Udruzi ‘Kamenčići’ dodijelio prizemlje zgrade TEF-a, koji je koristila Regionalna razvojna agencija do preseljenja na Pode, te prezentacijski prostor u centru grada. No, obećanje – ludom radovanje. Izbori i vrijeme obećanja su prošli, a ‘Kamenčići’ su i dalje u garaži.

Udruga sa svojih 48 štićenika, djece i mladih s intelektualnim poteškoćama, trenutno boravi u 55 četvornih metara adaptirane garaže u Ulici Stipe Ninića, gdje imaju imaju veliki stol, peć za glinu, tu je ured, čajna kuhinja i zahod.  Ovaj prostor je svakako neuvjetan za boravak i rad, a k tome su iz prodajnog prostora na Maloj loži izbačeni kako bi se tamo uselila recepcija ‘Raspršenog hotela’.

–  Udruga Kamenčići  za svoju djelatnost koristit će prostor prizemlja zgrade TEF-a u vlasništvu Grada Šibenika, uz nastavak korištenja prostora u Ulici Stipe Ninića, čiji  najam se financira iz Gradskog proračuna.  Udruga će za prezentaciju radova dobiti na korištenje i prostor u  staroj gradskoj jezgri, na adresi Ulica fra Nikole Ružića 1 – obznanili su 4. studenog prošle godine iz gradske uprave.

– Drago mi je da smo našli rješenje koje svima odgovara, te je sada na pravnicima da provedu zakonitu proceduru kako bi Udruga mogla početi s uređenjem prostora – rekao je tada gradonačelnik Željko Burić.

Tri mjeseca kasnije, nema ništa od gradonačelnikovog obećanja, a Grad sada dio problema i krivnje za njegovo neriješavanje prebacuje na Županiju.

– Prostor u Ulici Nikole Ružića Grad je dodijelio udruzi Kamenčići (Gradonačelnik je potpisao ugovor). Što se prostora u TEF-u tiče, riječ je o prostoru koji je dodijeljen županiji na neodređeno vrijeme (za potrebe Regionalne razvojne agencije), te je u razgovoru Župana i Gradonačelnika gradonačelnik Burić zatražio povrat prostora – napisali su odgovoru na novinarski upit u Uredu gradonačelnika dr. Željka Burića.

Evo što su ponudili djeci s intelektualnim poteškoćama

Evo što su ponudili djeci s intelektualnim poteškoćama!

U prijevodu, gradonačelnik je prije tri mjeseca djeci koja se muku muče s teškim invaliditetom velikodušno dodijelio prostor u TEF-u kojim ne raspolaže Grad, nego Županija. A sa Županijom tek sada pokušava nešto dogovoriti, iako je očito da volje za dogovorom nema. Što se tiče drugog prostora u Ulici Nikole Ružića, u kojem bi bili prezentirani radovi štićenika, situacija je slična. Radi se o neuvjetnoj, ruševnoj staroj konobi punoj smeća. Prema ugovoru koji je gradonačelnik potpisao, ‘Kamenčićima’ je ponuđeno da na adaptaciju prostora potroše novac,  a konoba zahtijeva barem nekih stotinjak tisuća  kuna,  i da nakon tri godine, na koliko im se prostor nudi, nemaju nikakva prava na obeštećenje.

– Ljudi nas još uvijek zaustavljaju na cesti i čestitaju nam na preseljenju u nove prostore. Bilo je u svim novinama, na svim portalima da nam je Grad pomogao da djecu selimo iz garaže u kvalitetan prostor. No, izgleda da je to bilo vrijeme obećanja i od svega do danas nema ništa – rekla nam je Sonja Ninić Ševo, predsjednica Udruge ‘Kamenčići’.

Udruga skrbi o 48 djece i mladih s intelektualnim poteškoćama. Osim domaćice, njegovateljica, administratora i koordinatorice projekata, u Udruzi je kroz projekt Ministarstva prosvjete zaposleno 33 asistenta u nastavi, te još devet osobnih asistenata kroz projekt EU-a. Iako ‘Kamenčići’ rade posao koji je prvotno trebala raditi lokalna samouprava, ali nije uspjela kandidirati projekt, to im u slučaju pregovora i pronalaženju odgovarajućeg prostora za rad  ne pomaže.

 'Kamenčići' u garaži u Ulici Stipe Ninića (Foto: Kamenčići)


‘Kamenčići’ u garaži u Ulici Stipe Ninića (Foto: Kamenčići)

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI