Neovisni novinarski portal
27.10.2020.
EKOLOGIJA / POLITIKA
Raškovići - most na Butižnici (Foto FB Ekološka udruga 'Krka')

Most u rasulu dobio još jednu odbijenicu

Raškovići - most na Butižnici (Foto FB Ekološka udruga 'Krka')
Raškovići - most na Butižnici (Foto FB Ekološka udruga 'Krka')

Raškovići – most na Butižnici (Foto FB ‘Zelenog telefona’ Ekološke udruga ‘Krka’)

Most u Raškovićima kraj Knina, ruševna i opasna građevina iz 1954. godine kojom preko rijeke Butižnice pastiri svakodnevno gone stoku na ispašu, a djeca njome jure na seosko igralište, dobio je danas odbijenicu iz Hrvatskih voda, javne ustanove za upravljanje vodama kojoj je na čelu SDP-ov ministar Tihomir Jakovina.

Mještani Raškovića i ekolozi, naime, već duže vrijeme upozoravaju Grad Knin i Hrvatske vode da je stabilnost ovog mosta narušena uslijed erozivnog djelovanja rijeke. Kako je regulacija vodotoka u nadležnosti Hrvatskih voda,  Grad Knin je u svibnju ove godine, dok je još gradonačelnica bila današnja HDZ-ova  kandidatkinja za potpredsjednicu vlade Josipa Rimac, Hrvatskim vodama predložio da zajednički financiraju popravak. No, danas iz Službe za odnose s javnošću Hrvatskih voda saznajemo kako ova javna ustanova most smatra nelegalnom građevinom  na njihovom terenu, koja je u nadležnosti lokalne samouprave.

Odgovor Hrvatskih voda prenosimo u cijelosti: Poštovani, u nastavku prosljeđujemo odgovor; Hrvatske vode upravljaju javnim vodnim dobrom, kao i vodnim građevinama u vlasništvu Republike Hrvatske, a sve sukladno Zakonu o vodama. U konkretnom slučaju radi se mostu koji nije u nadležnosti Hrvatskih voda, jer se ne radi o vodnoj građevini, a isti je u nadležnosti  lokalne samouprave. Predmetna građevina je nelegalni objekt izgrađen na javnom vodnom dobru bez projekta i potrebnih dozvola. S poštovanjem, HRVATSKE VODE Služba za odnose s javnošću.

Raškovićani su razočarani ovakvim stavom Hrvatskih voda. I dalje pozivaju i jednu i drugu stranu da prihvate njihovu zamolbu, ali bit će zadovoljni ako se posla prihvati bilo tko, samo da oni i njihova djeca mogu sigurno preko Butižnice.  I mole da to bude što prije, jer je most u rasulu i bujice prijete da odnesu njegove sastavne dijelove.

Urušeni nosač mosta

Urušeni nosač mosta

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI