Neovisni novinarski portal
23.10.2020.
EKOLOGIJA
Spektakularna vijest iz Italije: Hrvatska je obustavila naftne projekte – radi se o velikoj opasnosti za Jadran!

Spektakularna vijest iz Italije:
Hrvatska je obustavila naftne projekte – radi se o velikoj opasnosti za Jadran!

saveadriatic_transparentHrvatska je zbog zaštite svoje obale obustavila projekte platformi za istraživanje nafte u Jadranskom moru i mislim da biste i vi u Italiji na suprotnoj strani Jadrana morali razmisliti o toj mogućnosti. Radi se o velikoj opasnosti za Jadran. Resurs turizma je najvažniji resurs koje trebaju razvijati zemlje koje graniče na ovom moru. Nafta postoji u drugim mjestima – ustvrdio je u Italiji na konvenciji “Put Jadransko-jonske makroregije” u Ortoni, izaslanik Veleposlanstva Republike Hrvatske u Italiji Ilija Zelalić, kako prenosi talijanska novinska agencija ANSA (vidi poveznicu na izvorni tekst).

U koaliciji S.O.S za Jadran ovu su vijest iz Italije dočekali s velikim veseljem, te su pozdraviili takvu odluku Hrvatske da obustavi bušenje Jadrana. Doista, ovo je, na neki način, spektakularni obrat i prvi put da je neki službenik Vlade RH i državne uprave ovako nedvosmisleno poručio kako se od nakaradnog i potencijalno katastrofalnog projekta istraživanja i eksploatacije nafte i plina iz hrvatskog podmorja odustalo.
Vijest je tim zanimljivija jer se prije dva dana u Splitu sastale okolišne organizacije i građanske inicijative iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Albanije i Italije s ciljem pokretanja zajedničke platforme za zaštitu čitavog Jadrana od naftnog zagađenja.
– S velikom smo radošću primili vijest da je ova priča za nas napokon završena. Od početka smo glasno kritizirali projekt koji bi ugrozio eko-sustav Jadrana, a time i sve ljude koji ovise o turizmu i ribarstvu. Drago nam je da su vladajući odlučili poštivati volju svojih birača/ica. Odustajanje od eksploatacije nafte s Hrvatske strane smatramo pobjedom zdravog razuma, a naši napori će i dalje biti usmjereni na pružanje podrške mnogobrojnim talijanskim udrugama, inicijativama i građanima u borbi za očuvanje ionako ugroženog Jadranskog mora – poručila je ovim povodom Marija Tomac, predstavnica Greenpeacea u Hrvatskoj.
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI