Neovisni novinarski portal
18.5.2024.
INTERVJUI / LJUDI / POLITIKA
Intervju/Ivo Josipović, predsjednik stranke Naprijed Hrvatska: Neki “visoki” i “rudlavi izvori” silno se trude dezavuirti mene i stranku

Intervju/Ivo Josipović, predsjednik stranke Naprijed Hrvatska:
Neki “visoki” i “rudlavi izvori” silno se trude dezavuirti mene i stranku

U interviewu za TRIS bivši šef države i aktualni lider stranke Naprijed Hrvatska, Ivo Josipović otvoreno o svojim političkim razočaranjima u neke bivše suradnike , ali i očekivanjima od nove stranke na ljevici. Uvjeren je da će ući u Sabor i dobiti do deset mandata...
Novinarka Milena Georgievska u razgovoru s dr. Ivom Josipovićem (Foto: Tris)

Novinarka Milena Georgievska u razgovoru s dr. Ivom Josipovićem (Foto: Tris)

Podmetanja s desnice postala su mi uobičajena i malo me diraju, kazao nam je u intervjuu Ivo Josipović, ali se istodobno i požalio kako mu teško pada kad vidi koliko napora ulažu, tzv. visoki izvori i rudlavi izvor, kako naziva jednu bivšu suradnicu, da kroz medije dezavuiraju i njega osobno i stranku. Da toliko energije ulažu u reforme i projekte, veli bivši šef države, bilo bi puno bolje, i njima i Hrvatskoj. Sigurno, to bi bio i bolji zalog za moguće partnerstvo u provedbi reformi i politike koja je socijaldemokratska. Ali, njihova je politika a i retorika sve više desna. Kao da se SDP „hadezeizira“, kaže Josipović.

 

Razgovarala: Milena Georgievska

Vaša izjava da vam je cilj političkog angažmana napraviti bolju ljevicu od SDP-a, što je vaš dugoročni cilj, s početkom koji može biti i vrlo skroman, protumačena je kao nekakvo opravdanje za loš izborni rezultat na skorim izborima?

Budite sigurni, imat ćemo dobar rezultat. Stranka postoji tek malo više od tri mjeseca i u tom kratkom vremenu smo postavili organizaciju gotovo u cijeloj zemlji. Da, nekima, posebice SDP-u, ne odgovara naš ulazak na političku scenu. Žalosti me jedino da se tome suprotstavljaju podmetanjima i zlouporabom medija koji su im bliski. Mi se podmetanjima nećemo služiti i svakoj ćemo stranci na političkoj sceni pristupiti s poštovanjem, bez obzira na razlike među nama. Sa SDP-om, s većinom članstva i simpatizera, nas veže svjetonazor. Ali, praktična politika vodstva stranke nje onakva kakvu želimo. Razlike su nam velike i zato smo osnovali novu stranku. Naprijed Hrvatska! okrenuta je budućnosti i važnim strukturnim reformama bez kojih neće biti gospodarskog ni drugog napretka. Uostalom, mislim da je to jasno i iz onoga što govore i u sindikatima i u poduzetničkim krugovima. Regionalizacija i decentralizacija, drukčija uprava i pravosuđe, socijalno partnerstvo i relaksirano okružje za investitore, temelj su naše politike. Naravno, tu su i ljudska i manjinska prava i ekologija kao temelji modernog demokratskog društva.

Dr. Ivo Josipović u Šibeniku (Foto H. Pavić)IMG_8854

Što mislite, dolaze li ta i slična”podmetanja” s lijeve ili desne strane u trenutnom ambijentu eskalacije predizbornih tenzija?

Podmetanja s desenice postala su mi uobičajna i malo me diraju. Ali, žao mi je kad gledam koliko napora ulažu, tzv. visoki izvori i rudlavi izvor, kako nazivam jednu bivšu suradnicu, da kroz medije dezavuiraju i mene osobno i stranku. Da toliko energije ulažu u reforme i projekte, bilo bi puno bolje, i njima i Hrvatskoj. Sigurno, to bi bio i bolji zalog za moguće partnerstvo u provedbi reformi i politike koja je socijaldemokratska. Ali, vidjeli ste, njihova je politika a i retorika sve više desna. Kao da se SDP „hadezeizira“.

Predsjednik ne smije biti oporba vladi

Dio medija smatra da ste iznevjerili i razočarali birače time što sadašnjim političkim angažmanom navodno kompromitirate i devastirate institut predsjednika, odnosno “bivšeg predsjednika”, iako institucija “bivšeg predsjednika” ne postoji.

Uopće ne vidim zašto bi odlazak u političku mirovinu bio nešto za pohvalu i afirmaciju institucije predsjednika, odnosno bivšeg predsjednika. Moje je pravo kao i svakog građanina da budem politički aktivan. Instituciju predsjednika, pa i bivšeg, ako se to uopće može zvati institucijom, najviše devastira odnos Milanovića prema predsjedniku, danas predsjednici. Uostalom, u formalnom smislu neka institucionalnost bivšeg predsjednika dokinuta je za mandata Milanovića. Promjenom zakona bivši predsjednik države, što smatram ispravnim, nema nikakva prava. Osobno, čak nisam želio iskoristiti ni privremenu mogućnost korištenja ureda bivšeg predsjednika Uostalom, prilikom preuzimanja mandata obećao sam da ću se vratiti na svoj prijašnji posao na Sveučilištu i to sam i učinio. Ne uživam ni jednu privilegiju, živim običan život kao i svaki drugi građanin i ne ovisim ni o kome. I to me čini slobodnim da se bavim čime hoću, pa i politikom.

Kao bivši predsjednik niste se opredijelili za status koji je ustavno preciziran, kao što je to učinio Stipe Mesić, nego ste prvo zaigrali na kartu povratka sveučilišnoj profesiji, a zatim i lidera novoosnovane stranke i odstupili od stare metaforične sentence “jednom predsjednik-uvijek predsjednik”.

Ustav ne govori ništa o bivšem predsjedniku, uostalom, i ne treba. Ta sentenca znači nešto drugo. Nekada je ona podrazumijevala različite privilegije, mirovinu, ured i poseban status u društvu. Mi to nemamo i ne trebamo imati. Danas ta sentenca, koju mi često građani upućuju, znači nešto drugo. Znači da se sjećaju dobrih stvari koje sam učinio kao predsjednik. Uveo sam, zajedno s Vladom gđe Kosor, Hrvatsku u EU, pokrenuo borbu protiv korupcije promjenom Ustava, pomirio Hrvatsku sa susjedima i učinio da Hrvatska za mog mandata bude stabilna i sigurna država. Ali, ništa nije zauvijek. Bojim se da je, barem kada je riječ o stabilnosti i sigurnosti, dobrim odnosima sa susjedima i borbi protiv korupcije, u samo par mjeseci onima koji imaju poluge vlasti uspjelo dobrano nagristi ono što je učinjeno.Ivo Josipović (Foto Tris-H. Pavić) (2)

Spomenuli ste u više navrata da je politika SDP-a u ovom mandatu faktički veliki promašaj. Jeste li tijekom vašeg predsjedničkog mandata s tim stavom barem djelomično upoznali relevantne strukture SDP-a?

Predsjednik Vlade, a i mnogi moji prijatelji u SDP-u, znali su da sam kritičan prema onome što se radi. Ali, kao predsjednik, uz određene kritike koje sam upućivao Vladi, morao sam poštivati ustavnu poziciju predsjednika i ne biti oporba. Uostalom, nisam to bio ni u odnosu na vladu gđe Kosor. Vidite da je i sadašnja predsjednica vrlo suzdržana u kritici Vlade. I to je ispravno. Vlada i predsjednica moraju surađivati, a ne se prepucavati preko medija. Vlada odgovara parlamentu i biračima.

Navijam za Vesnu Pusić

Također, više puta ste eksplicitno ponovili da suradnje sa HDZ-om i Karamarkom neće biti, odnosno da su izmišljene insinuacije o vašem postizbornom koaliranju s Karamarkom i HDZ-om. Tko je tu po vama u zabludi?

Nema zablude. Svima je sve jasno. Riječ je o spinu koji dolazi iz redova bliskih SDP-u, očito s ciljem da birače koji su nam skloni privuku na stranu SDP-a. Ali, to je kratkovidna politika. Oni koji su s nama, nezadovoljni su s SDP-om i neće glasati za tu stranku. Odvraćanje od nas, samo smanjuje izglede SDP-u da sutra, ako uopće bude u prilici sastavljati vladu, nađe koalicijske partnere.

Govorilo se kako ste se preračunali, kada ste, kao bivši predsjednik, navodno, naivno očekivali da će se milijun glasova koje ste dobili kao predsjednički kandidat, preliti na zborima vašoj novoj stranci. Jeste li to zbilja očekivali?

Naravno da znam da za moju stranku neće glasati milijun ljudi. Predsjednički su izbori bitno drukčiji od parlamentarnih. Ali, glasat će dovoljno da imamo, s našim partnerima , do desetak mjesta u Saboru.Ivo Josipović (Foto Tris-H. Pavić) (1)

S obzirom da očekujete ulazak u novi saziv Sabora, s kim ćete eventualno u koaliciju?

Rekao sam, očekujem dobre rezultate za stranku Naprijed Hrvatska i naše partnere. Naravno, moramo se izboriti za to da iduću Vladu čini koalicija stranaka koja će Hrvatsku voditi u napredak, osigurati gospodarski razvoj te poštivanje svih demokratskih i civilizacijskih stečevina. Za mene, uspjeh ljevice to može zajamčiti. Kad kažem ljevice, svakako to nije samo SDP s partnerima. Oni su pokazali da im reforme ne idu od ruke i zato je važan uspjeh i nas drugih koji istinski zastupamo progres.

U javnosti se naveliko komentiraju kandidati za novog glavnog tajnika UN-a. Poznato je da je Vesna Pusić kandidat aktualne vlasti, mada HDZ ovih dana zamjera što se nisu čekali izbori, kako bi nova vlada odlučila o kandidatu. Makedonija je istakla svog kandidata, Srđana Kerima, koji je, kako vele politički komentatori, vrlo arogantno izjavio da su mu šanse vrlo ozbiljne i realne, budući da je već bio ministar vanjskih poslova Makedonije kao i predsjednik Generalne skupštine UN, te je, navodno, osigurao vrlo ozbiljne političke kontakte. Kako vi gledate na sve to?

Gospođa Pusić je odličan kandidat za glavnu tajnicu UN-a. Svojim obrazovanjem, iskustvom i vrijednostima koje zastupa, bila bi odlična na toj poziciji. Mislim da Hrvatska teško može naći boljeg kanidata. Zato, mislim da je Vlada dobro učinila što ju je kandidirala. Uostalom, bilo je krajnje vrijeme da se uđe u lobistički proces ako želimo uspjeti. Imati kandidatkinju za glavnu tajnicu UN-a i izboriti se za njen izbor, nadilazi stranačke interese i očekujem da sve stranke u Hrvatskoj zdušno podrže njenu kandidaturu. Imao sam čast upoznati gospodina Kerima. Riječ je o respektabilnom kandidatu. Uostalom, to je i g. Tuerk, bivši predsjednik Slovenije, kojeg iznimno poštujem. Naravno da navijam za gđu Pusić. Ako ona ne uspije, volio bih da glavni tajnik postane netko iz nama prijateljskih susjednih zemalja.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI