Neovisni novinarski portal
12.7.2024.
POLITIKA
Brodolom trojice ministara kraj Murtera

Brodolom trojice ministara kraj Murtera

Potopljeni leut Jaruh (Foto Igor Turčinov - Stijić)

Potopljeni leut Jaruh (Foto Igor Turčinov – Stijić)

Na regati tradicijskih, drvenih brodica ‘Latinsko idro’ koja se u nedjelju 18. put održavala u Murteru, pobjedu je odnio Krsto Matulić iz Pašmana s gajetom Mala Matulica, no zvijezde regate ipak su bila trojica hrvatskih ministara. Siniša Hajdaš-Dončić, Mihael Zmajlović i Darko Lorencin, pobrali su slavu, ne zato što su pobijedili, već zato što su doživjeli brodolom.

Leut Jaruh s kapetanom Grgom Jeratom vodio je u kategoriji leuta, te je u oštrom okretu pokušao stići gajete i izbiti na čelo ukupnog poretka. Međutim, leut nije izdržao okret s punim jedrima i potopio se, zajedno s trojicom članova Vlade RH, ministrima prometa, zaštite okoliša i turizma. Srećom, sve je prošlo bez posljedica po njihove živote i zdravlje, te bez posljedica za hrvatski promet, okoliš i turizam. U moru su bili svega nekoliko minuta. Izvadili su ih i ukrcali na brodove koji su išli u pratnji regate, te ih prebacili na obalu, gdje su se brzo utoplili. Zatekli smo ih dobro raspoložene u konobi Boba u Murteru.

– Spektakularan finale, definitivno, ali uz jednu dobru domaću rakijicu na kraju je sve završilo. Naš leut je hvatao gajetu, malo smo prebrzo ušli u okret i to je to. Potopili smo se. Ali što, je tu je. Svi smo živi, zdravi i čili. Život ide dalje. Od prijatelja Lorencina je dijete bilo s nama na brodu, a hvala Bogu da je sve dobro prošlo i to je najvažnije. Događa se – rekao nam je u ministar Siniša Hajdaš-Dončić čim se uspio malo osušiti.

Nakon brodloma bili su - dobro raspoloženi (Foto: Tris/H. Pavić)

Zmajlović, Lorencin i Hajdaš-Dončić: Nakon brodloma bili su – dobro raspoloženi (Foto: Tris/H. Pavić)

– Ovo je treće Latinsko idro na kojem sudjelujemo. Nismo došli prvi, ali smo prvi koji smo se potopili s leutom. Ali nema veze. Hvatali smo prvo mjesto. Je da smo bili prvi u svojoj kategoriji, ali htjeli smo biti prvi ukupnom poretku – rekao je Hajdaš-Dončić. Smijao se, ali ipak mu je bilo drago što nije poslušao savjete svojih kolega da sa sobom povde petogodišnjeg sina.
– Taman sam slušao kapetana kako objašnjava, da nikad to nije radio, da će biti opasno… a slijedeća scena je bila more u brodu – kaže Hajdaš Dončić.

– Vi ste nasjeli na naš marketinški trik. Samo smo htjeli malo pažnje – rekao je također dobro raspoloženi ministar turizma Darko Lorencin.

Unatoč svemu - dobre volje (Foto: Tris/H. Pavić)

Unatoč svemu – dobre volje (Foto: Tris/H. Pavić)

– Bilo je sve pod kontrolom. Bli smo upozoreni od strane skipera da idemo u jedan opasniji manevar. Ja sam pripazio na djete, tako da smo mekano aterirali. Čudi me samo kako ste nasjeli na ovaj marketinški tik. Htjeli smo na sebe privući malo pozornosti i ništa više – smije se Lorencin.
Kaže kako je more na Muretru jako toplo i da mu se nije dalo izlaziti na buru. – Bilo je fenomenalno. Stradali su sam telefoni, nitko nas ne može nazvati, tako da sad nakon dugo vremena imamo mirno pravo nedjeljno popodme, – rekao je Lorencin.
Ministri Mihael Zmajlović i Siniša Hajdaš Dončić, a bez Lorencina, bili su i na prošlogodišnjoj regati Latinsko idro, također u leutu Jaruh s kapetanom Grgom Jeratom. Prošle godine Jaruh s dvojicom ministara stigao je prvi u kategoriji leuta, a šesti u ukupnom poretku. Zbog želje kapetana Jerata da izbije na čelo ukupnog poretka ove godine umalo Vladu Republike Hrvatske ostavila bez pola ministara.

Šampion Krste Matulić (Lijevo dolje) i posada ‘Male Matulice’ (Foto: tris/H. Pavić)

No, izgleda da leut ne, uza svu želju kapetana i ministara, ne može pobijediti na ovoj regati. Gajeta je ipak manji i brži brod. Sva tri prva mjesta u ukupnom poretku odnijela je upravo ova vrsta broda. Gajeta bez motora ‘Mala Matulica’ s kapetanom Krstom Matulićem bila prva, gajeta s motorom ‘Ilika’ s kapetanom Antom Davorom Turčinovim druga, a treća je bila gajeta Vada kapetana Nike Papeše.

– Svi smo jako iskusni moreplovci, ali ovo je više od natjecanja. Gajeta je način života. Sve su se ovo brodi izvučeni iz naftalina i postali su priča – kaža šampion Matulić.

– Bila je loša vremenska prognoza i dočekao nas je jak vjetar koji je pojačavao. Zato nas je u brodu bilo osam, umjesto četiri. Ovo su brodovi bez kobilice i zato treba u njih ukrcati što veću težinu, zbog stabilnosti – otkrio nam je tajnu uspjeha kapetan Matulice.

Kaže, kaići, gajete i leuti nisu brodovi predviđeni za sportsko jedrenje ni za natjecanje. Savjetuje svima da ne ispituju njihove granice.

Inače, zbog jake bure na ovogodišnjoj regati nastupila je samo 51 od 80 prijavljenih posada, a na cilj su stigli malobrojni. ‘Jaruh’ se potopio, nekima je puklo jedro, nekima lantina…, a neki su jednostavno odustali. Za posadu u kojoj su bili Hajdaš-Dončić, Lorencina i Zmajlović odustajanje nije bila opcija…

'Mala Matulica' ulazi u cilj (Foto: tris/H. Pavić)

‘Mala Matulica’ ulazi u cilj (Foto: tris/H. Pavić)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI