Neovisni novinarski portal
25.10.2020.
INTERVJUI / LJUDI
Intervju/ Saša Leković, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva : Novinari i novinarstvo danas nemaju integritet i ugled

Intervju/ Saša Leković, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva :
Novinari i novinarstvo danas nemaju integritet i ugled

Saša Leković - novi predsjednik HND-a (Foto Tris - H. Pavić) (1)Saša Leković, novi je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva. Mandat je započeo dinamično, žestoko. Obranom vlastitog digniteta, na koji su dežurni brojači krvnih zrnaca trenutno nasrnuli dočim je izabran, a odmah zatim i obranom digniteta profesije, pledirajući na zaštitu privatnosti ravnatelja HRT-a , Gorana Radmana, i njegove obitelji koja zasigurno ne spada u područje javnog interesa. A onda prvo službeno putovanje novog šefa HND-a… Nije bilo lako do njega. Između nekoliko „stanica“ , u nekoj zajedničkoj virtualnoj točki , naposlijetku su se susreli moja pitanja i Sašini odgovori. A razgovarali smo o mukama novinarstva i novinara danas. O tome kako ovoj zanimljivoj i odgovornoj profesiji vratiti ugled i značaj koji je nekoć imala. A jasno nam je da će to biti teško jer su se u međuvremenu promijenili i novinarstvo i novinari…

– Kao slobodni istraživački novinar imali ste relativno slabije kontakte sa strukovnom organizacijom (HND-om), ali je zanimljivo da ste ipak u konkurenciji većoj no ikad (pet-šest kandidata) uvjerljivo izabrani za novog predsjednika HND-a. Kako to objašnjavate?

To što sam slobodni novinar i što nisam u 23 godine članstva u HND-u nikada ranije bio niti u jednom tijelu Društva ne znači da sam imao „slabije kontakte sa strukovnom organizacijom“. Naime, pratio sam što HND radi i kako djeluje, a na mnogim konferencijama i drugim skupovima sam i govorio o stanju u hrvatskim medijima, problemima novinara, radu HND-a itd. Također, posljednje dvije godine sam hrvatski koordinator velikog međunarodnog projekta SEE Media Observatory koji prati sve što je vezano za medije, novinare i novinarstvo pa sam i uredio publikaciju u kojoj je najopsežnija analiza stanja u toj oblasti u Hrvatskoj napravljena u posljednjem desetljeću. Bit će da sam to, kao i druge aktivnosti kojima se intenzivno bavim, znao jasno i uvjerljivo iznijeti u programu, kao i strategiju i te temeljne pravce aktivnosti HND-a ukoliko budem predsjednik. Pretpostavljam da su delegati na izbornoj skupštini to prepoznali kao vrijedno povjerenja. Iskreno, nisam niti ja očekivao da ću biti izabran a kažu mi kolege iz mnogih zemalja kako je ovo prvi slučaj da je za predsjednika nacionalne udruge novinara izabran slobodni novinar.

HND treba jasne, logične i transperentne procedure

– Je li HND danas utjecajna organizacija profesionalnih novinara, ili je zajedno s novinarima potonula u godinama krize i moralne erozije društva?

HND nisu mimoišli problemi koji su zahvatili čitavo hrvatsko društvo ali vjeruje da će novo rukovodstvo HND-a (pri tome mislim i na sva novoizabrana tijela) učiniti mnogo da se na svim područjima aktivnosti HND-a situacija popravi.

– Što biste prije svega mijenjali u radu HND-a, što mislite da treba činiti kako bi ova organizacija vratila ugled koji je nekad imala?

Kada sam prihvatio kandidaturu za predsjednika HND-a napravio sam detaljan plan najhitnijih aktivnosti i od prvoga dana sam ih počeo ostvarivati. Jedna od ključnih je uspostavljanje jasnih, logičnih i transparentnih procedura uključujući i izmjene/dopune akata Društva. Prijedloge već imam ali o njima trebaju raspraviti nadležna tijela HND-a čim budu konstituirana a to će biti do kraja ovoga mjeseca. Takođe, radit ćemo na tehničkoj i sadržajnoj promjeni web stranice koja treba postati izuzetno važan alat i za aktivnosti unutar Društva ali i prema javnosti. Ponudit ćemo dodatna profesionalna usavršavanja, natjecat ćemo se za novac iz EU i drugih fondova kako bismo financirali projekte koji će biti korisni za HND i čitavo društvo, uključujući i mogućnost aktiviranja nezaposlenih kolegica i kolega itd. Popis planiranih aktivnosti je dug.

– Na Dan slobode medija, novinari su tradicionalno “gromoglasno šutjeli”. S obzirom na stanje u hrvatskim medijima, ne mislite li da bi bilo primjerenije da su gromoglasno govorili ?

Mislim. No „šutnja“ je simboličan čin u kojemu se HND pridružio Sindikatu novinara Hrvatske. A „govorit“ ćemo svojim radom tijekom čitave godine, ne samo na Dan slobode medija.

Saša Leković - novi predsjednik HND-a (Foto Tris - H. Pavić) (2)

Stanje u hrvatskom novinarstvu je loše!

– Među najveće žrtve hrvatske recesije mogu se svakako ubrojiti novinari. Na Zavodu za zapošljavanje trenutno ih je, kažu, preko 800. Mnogi od njih su s golemim iskustvom koje, očigledno, više nitko ne cijeni. Kako vratiti dignitet ovoj profesiji?

Na ovo pitanje nije moguće kratko odgovoriti. Dio odgovora je svakako činiti ono što sam planirao i obećao da će HND raditi ako postanem predsjednik. To od prvoga dana i radim sa suradnicima. Kako niti članovima Društva, a kamoli ostalim novinarima i drugim građanima, nije moguće znati što sve HND radi ukoliko nisu o tome obaviješteni, uskoro će sve što ćemo raditi biti objavljivano na web stranici HND-a a ja ću svaki mjesec predavati pisano izvješće o svom radu i radu HND-a, tijelima Društva i javnosti. Tako će biti lako pratiti što radim(o) i da li je to u interesu novinara i novinarstva te svih građana.

– Kako biste vi opisali stanje u hrvatskom novinarstvu danas i koji su uzroci tome?

Najkraće – stanje je loše. Novinari i novinarstvo nemaju integritet i ugled. Vlasništvo nad medijima nije dovoljno transparentno. Mediji nedovoljno djeluju u javnom interesu. Nema političke volje da se navedeno radikalno mijenja. Poredajte ovo kojim god redoslijedom hoćete jer su sve ove činjenice uzročno-posljedično povezane.

Mogle bi se uvesti licence za novinare, ali koji bi bili kriteriji?

– Većina vlasnika, medije ima kao svoju “sekundarnu”, usputnu djelatnost koja je tek u funkciji peglanja rejtinga vlasnika , njegovih partnera, njegovih poslovnih pothvata i sl. Nije li i to pridonijelo srozavanju kvalitete i profesionalnosti u medijima? Zna li se, uopće, jesu li to stvarni ili fiktivni vlasnici medija, odnosno čiji su paravan?

Mislim da sam odgovorio u prethodnom odgovoru.

– Zbog sveopće trivijalizacije , navodno u fukciji komercijalnih interesa vlasnika, stvara se dojam kako novinar može danas biti bilo tko, da ga možete doslovce “pokupiti s ulice”. Kako zaustaviti takve trendove koji su pogubni za struku, kvalitetu i pouzdanost informacija koje se plasiraju publici?

Postoje razne ideje i „recepti“. Teoretski, mogle bi se uvesti licence što neki predlažu ali koji bi bili kriteriji? Fakultetska diploma sa studija novinarstva? Poznajem mnoge s tom diplomom. Neki su odlični novinari a neki katastrofalni jer nisu niti etični, niti vrijedni, niti znaju mnogo o temeljim pravilima profesije. Mislim da je ključno kakav je konačan proizvod, dakle, ono što objavljuju novine, radio, TV, portali… ali da bi taj proizvod bio vrhunski profesionalan treba se „poklopiti“ interes vlasnika medija, te profesionalnost i etičnost urednika.

Nisam nikoga tužio zbog vrijeđanja, niti namjeravam, te ljude žalim…

– Što kao predsjednik HND-a možete i namjeravate poduzeti u vezi sve prisutnijeg govora mržnje u nekim medijima? Uostalom, čim ste izabrani za predsjednika HND-a i sami ste bili njihovom žrtvom. Što ste poduzeli i kako ste odgovorili na takve primitivne eskapade i prebrojavanje vaših krvnih zrnaca?Sudskim putem?

Nisam nikoga tužio zbog vrijeđanja niti namjeravam. Profesionalne mrzitelje na društvenim mrežama i drugim komunikacijskim kanalima ne mrzim nego ih žalim. To su primitivne osobe koje su uz to ponekad i zle. Veći je problem sa novinarima i medijima koji šire ili čak sami proizvode govor mržnje ponekad to perfidno opravdavajući pravom javnosti da zna. HND to neće tolerirati bez obzira tko širi mržnju i bez obzira prema kome je ona usmjerena a svoje članove koji šire govor mržnje će sankcionirati. Prva dva priopćenja koja sam potpisao kao predsjednik HND-a bila su jasna poruka protiv govora mržnje u medijima. Onaj tko se osjeća pogođen govorom mržnje može zatražiti zadovoljštinu sudskim putem a i DORH ima zakonske instrumente za pravnu reakciju ukoliko zaključi da je to potrebno.

Saša Leković - novi predsjednik HND-a (Foto Tris - H. Pavić) (3)

– HND je reagirao u slučaju ravnatelja HRT-a Gorana Radmana kojemu je grubo narušena privatnost ( obitelj) . Ali takvih je slučajeva puno, i čini mi se da HND ne bi stizao reagirati na sve i da hoće. Kako, dakle, zaustaviti taj agresivni, neetični trend u dijelu medija koji nemaju baš nikakvih skrupula ?

Kao što sam već rekao HND će reagirati bez obzira o kome se radi. Naravno, nije realno očekivati da ćemo samo pratiti sve što je i gdje izrečeno ili objavljeno i kao nekakva medijska policija svu energiju i vrijeme trošiti na bezbrojna priopćenja. Ova početna priopćenja, pa tako i ono u vezi medijskog napada na privatni život glavnog ravnatelja HRT-a, važna su i zbog toga jer njima jasno šaljemo načelnu poruku o tome kako HND gleda na ad hominem napade i širenje govora mržnje. Stjecajem okolnosti taj i još neki napadi dogodili su se prvih dana moga mandata na čelu HND-a pa su se njima bavila i prva priopćenja.

Svrstavanje “lijevo”-“desno”, odlika je novinara koji imaju problem s profesionalnim standardima

– Podjele u društvu reflektiraju se i kroz podjele medija na “desne” i “lijeve” što dodatno produbljuje tu brazdu i anatgonizira društvo. Kako razvijati zdrav pluralizam u medijima? Kako stvarati doista neovisne medije bez sponzora, donacija, reklama, oglašivača o kojima naposlijetku uvijek- ovise?

Doista neovisne medije bez sponzora, donacija, reklama, oglašivača…moguće je imati jedino kada bi dovoljno zarađivali od prodaje sadržaja. A to će, bojim se, još dugo biti rijetki izuzeci a ne pravilo. Važno je izbjeći bilo kakav koruptivni odnos, utjecaj financijera na razinu profesionalnosti sadržaja. A i to je izuzetno teško ukoliko nisu ispunjeni preduvjeti o kojima sam već nešto govorio u prethodnim odgovorima. Što se tiče „lijevih“ i „desnih“ novinara priznajem samo rezultat rada, dakle profesionalnu vrijednost novinarskog uratka. Svrstavanje „lijevo“-„desno“ najčešće je odlika novinara koji imaju problem sa temeljnim profesionalnim standardima. Nikome nije zabranjeno iznositi svoja politička uvjerenja, mogu postojati stranačka glasila ili se neki privatni medij može opredijeliti za podržavanje određene političke struje ali opravdavanje dezinformacija, podmetanja i laži „lijevim“ ili „desnim“ opredjeljenjem drsko je podcjenjivanje inteligencije drugih ljudi.

– Novinari su danas pod višestrukim pritiskom: urednika, vlasnika, političara, sudskih tužbi… Kako biti slobodan uz tolike pritiske i prijetnje toj slobodi?

Slobodan je, za mene, onaj novinar koji unatoč svega dobro radi svoj posao. Pritisci će uvijek postojati a bit će time jači i efikasniji što su novinari manje solidarni, što manje znaju o svom poslu i što ih je manje briga za činjenicu da je načelna prevencija (od zakona nadalje) mnogo snažnija zaštita od naknadnih reakcija na pojedinačne ekscese.

Pokrenut ću osnivanje Centra za zaštitu javnog govora

– Postao je običaj da svatko novinare tuži, a sudovima je, reklo bi se, najlakše novinare proglasiti krivima. Urednici se s “oštećenima” dogovore oko “saniranja štete”, a novinara ostave na brisanom prostoru da se sam nosi s privatnom tužbom.Tužba do tužbe, i eto autocenzure. Alternativa je upadanje u goleme dugove za sudske kazne i troškove. Može li HND učiniti nešto i stati iza tih novinara, moralnom i materijalnom potporom?

Jedno od obećanja koje sam dao kao kandidat za predsjednika HND-a bilo je da ću, budem li predsjednik, pokrenuti osnivanje Centra za zaštitu javnog govora. To ću i učiniti u suradnji sa skupinom odvjetnika zainteresiranih pomoći. Na taj način bit će, između ostaloga, pružana pravna pomoć novinarima koji budu tuženi zbog profesionalnog obavljanja svoga posla ali ćemo i organizirati radionice na kojima će novinari moći naučiti kako ne činiti profesionalne pogreške koje bi ih odvele na sud.

– Gdje je nestala novinarska solidarnost i kolegijalnost? Kako osnažiti HND da postane brana daljnjem destruiranju profesije?

Nadam se da sam odgovorio na ova pitanja prethodnim odgovorima. Ako nisam tada i ja i HND imamo problem.

aem_baner

Tags: ,

VEZANE VIJESTI