Neovisni novinarski portal
1.3.2021.
GOSPODARSTVO / POLITIKA
Predsjednik Obrtničke komore Šibensko-kninske županije Ante Mihić

Komorni kriminal ili borba za fotelje?

Predsjednik Obrtničke komore Šibensko-kninske županije Ante Mihić

 

Predsjednik Obrtničke komore Šibensko-kninske županije Ante Mihić

Predsjednik Obrtničke komore Šibensko-kninske županije Ante Mihić

Upravni odbor Hrvatske obrtničke komore (HOK) raspustio je Skupštinu i imenovana tijela Obrtničke komore Šibensko-kninske županije, te je odgovorne prijavio DORH-u.

– Raspuštena je Skupština i imenovana tijela Obrtničke komore Šibensko-kninske županije, te prestaje mandat članovima Skupštine, Upravnog odbora, Nadzornog odbora, Predsjedništva i Predsjedniku Obrtničke komore Šibensko-kninske županije.
Odluka je donesena na temelju članka 34. Statuta Hrvatske obrtničke komore (NN 106/2014), kojim Upravni odbor HOK-a, na prijedlog predsjednika HOK-a, može donijeti Odluku o raspuštanju Skupštine i imenovanih tijela područne obrtničke komore te imenovati povjerenstvo za provođenje izbora i konstituiranje nove Skupštine u nekoliko slučajeva, među ostalim, u slučaju nefunkcioniranja područne obrtničke komore; nedonošenja  financijskog plana u propisanom roku te ako se utvrde nepravilnosti u materijalno-financijskom poslovanju i raspolaganju sredstvima područne obrtničke komore. Nadalje, temeljem Izvješća o provedenoj kontroli materijalno-financijskog poslovanja i statutarnog poslovanja Obrtničke komore Šibensko-kninske županije, Upravni odbor donio je Odluku da se upućuje prijava DORH-u – izvijestili iz Hrvatske obrtničke komore.

Predsjednik Obrtničke komore Šibensko-kninske županije Ante Mihić odbacuje sve inkriminacije i tvrdi da se radi o manevrima u pokušaju dobijanja još jednog mandata od strane predsjednika HOK-a Dragutina Ranogajeca. – Da je pronađena ikakva nepravilnost sankcije bi bile poduzete protiv odgovornih pojedinaca, a ne bi bila raspuštena sva tijela. Raspušteni smo i sve je ovo poduzeto jer Upravo slijede izbori u HOK-u, a mi u njima sudjelujemo s tri glasa – rekao nam je Mihić, najavljujući kako će zadovoljštinu za ova prozivanja i nelegalnu odluku potražiti na sudu i pred drugim nadležnim tijelima.

On je, tvrdi, već osam godina na ćelu županijske Obrtničke komore i da je bilo ikakvih nepravilnosti u njegovu radu, to bi se već bilo ustanovilo. 

– Obrtnička komora Šibensko-kninske županije radi po Statutu, aktima komore, Zakona o obrtu, te predsjednik i upravni odbor Hrvatske obrtičke komore nemaju uporište u Statutu za donošenje navedene odluke. O svemu smo upoznali nadležno Ministarstvo poduzetništva te očekujemo njihovu hitnu reakciju. Protiv takvih odluka HOK-a nadežna tijela obrtničke komore Šibensko-kninske županije podnijet će zahtjev za ocjenu ocjenu pravne i statutarne osnovanosti te pokreuti postupke pri nadležnim tijelima. Prije pravomoćne odluke nadležnog suda ili odluka nadležnih tijela koja provode nadzor nad zakonitošću HOK-a i POK-a svaka izjava HOK-a predstavlja daljnju neargumentiranu povredu časti i ugleda tijela POK-a sračunatu u interesu pojedinaca radi beskrupuloznog postizanja konkretnih interesa i pogodovanja bez obzira kako se to odražava na ljude i tijela koji časno i zakonito obavljaju svoj posao – navodi Mihić.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI