Neovisni novinarski portal
20.10.2020.
EKOLOGIJA / IZDVOJENO
Zagrebački planinari kreću na ekspediciju na najviši svjetski vulkan Ojos del Salado u Čileu

Zagrebački planinari kreću na ekspediciju na najviši svjetski vulkan Ojos del Salado u Čileu

Članovi HPD Željezničar iz Zagreba užurbano obavljaju posljednje pripreme kako bi u ponedjeljak, 12. siječnja, potpuno spremni krenuli na ekspediciju na najviši aktivni vulkan na svijetu- Ojos del Salado koji se nalazi u središnjem dijelu Čilea. Osmoro iskusnih planinara među kojima su i tri žene, na daleki 19-dnevni put kreću iz koncertne dvorane „Vatroslav Lisinski“ u Zagrebu pa dalje rutom preko Venecije i Santiaga do konačnog odredišta u Andama. Na put kreću : Maja Vuković, Sanja Novački, Višnja Krznarić, Ivan Frištek, Ivan Palfi, Mladen Stanković, Željko Novak i Slavko Patačko.

 

članovi ekspedicije HPD Željezničar

članovi ekspedicije HPD Željezničar

 

Kako saznajemo od Alana Čaplara, glasnogovornika ekspedicije na najviši aktivni svjetski vulkan, na ovaj su se pothvat odlučili kako bi dostojno obilježili 65. obljetnicu i jubilej HPD-a Željezničar . Naglašava kako je riječ o prvoj zagrebačkoj ekspediciji u taj dio Anda. Tijekom aklimatizacije posjetit će se još nekoliko visokih vrhova u
andskom masivu, te se susresti s čileanskim Hrvatima.
Kulturne spone s čileanskim Hrvatima
Pripremajući se za ekspediciju planinari su uspostavili veze sa Hrvatima koji žive u Čileu, a oni su im velikodušno izišli ususret pomažući gdje je god trebalo.Procjenjuje se da u Čileu živi 120.000 Hrvata i osoba hrvatskog podrijetla, poglavito u Antofagasti i u Punta Arenasu. Hrvatska zajednica u Čileu njeguje snažne veze s domovinom, istodobno promovirajući i razvijajući hrvatsku kulturu u svojoj zemlji. Tijekom ekspedicije članovi HPD Željezničar susrest će se i produbiti veze s hrvatskim iseljenicima koji su svojim preporukama i potporom u organizacijskim poslovima uvelike doprinijeli ekspediciji, upoznaje nas Čaplar.
Ojos del Salado je stratovulkan u Andama, na granici Argentine i Čilea, a njegova najviša točka nalazi se na 6893 metra visine što ga čini najvišim aktivnim vulkanom na svijetu. Ojos del Salado je ujedno druga najviša planina na zapadnoj i južnoj hemisferi i najviša planina u Čileu. Nalazi se oko 600 kilometara sjeverno od Aconcague, inače najviše planine na zapadnoj hemisferi (6962 m).

Sniježni izvor rijeke Salado i jezero na 6390 m nadmroske visine
Ime Ojos del Salado doslovno znači »oči slane ravnice«, a može se prevesti i kao »sniježni izvor rijeke Salado«. Taj naziv potječe od velikih naslaga soli koje se u obliku laguna ili »očiju« pojavljuju u ledenjacima na vršnom dijelu planine. Na istočnoj strani vulkana, na visini od 6390 m, nalazi se trajno kratersko jezero, najviše jezero na svijetu.

Plan ekspedicije
Zagrebački planinari na ekspediciju kreću točno u vrijeme kada je prije 65 godina osnovano HPD Željezničar, a ujedno i u vrijeme kada su na južnoj hemisferi najpovoljniji uvjeti za planinarske uspone. Nakon putovanja preko Venecije i Santiaga, članovi ekspedicije nastavljaju svoj put u Copiapo i dalje do Nacionalnog parka Tres Cruces  gdje će podići kamp uz jezero Santa Rosa koje se nalazi na 3800 m nadmorske visine. Kako bi organizam pripremili za ono što ih čeka na najtežem usponu, planinari će se aklimatizati manjim usponima na vrhove Maricunga (4985 m) i Pastililitos (5090 m), te se popeti do skloništa Atacama (5200 m) i Tejos (5800 m). Uspon na glavni vrh planiran je desetoga dana ekspedicije, no plan ekspedicije obuhvaća rezervne dane za slučaj nepovoljnog vremena te upoznavanja prostora NP-a Tres Sruces (Laguna del Negro Francisco) te gradova Copiapo i Santiago. Ekspedicija traje ukupno 19 dana. Inače, ovoj ekspediciji prethodili su brojni kondicijski treninzi i zahtjevni usponi na hrvatskim i europskim planinama.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI