Neovisni novinarski portal
19.10.2021.
ljepota
Planinari šibenskog kluba Sv. Mihovil na najvišem geartskom vrhu (foto HPK Sv. Mihovil)

Via Dinarica:
Megaput od milijun koraka i bezbrojnih ljepota

Planinari šibenskog kluba Sv. Mihovil na najvišem geartskom vrhu (foto HPK Sv. Mihovil)

Via Dinarica ili put od milijun koraka, kako je nazvan, zasigurno je jedan od najljepših puteva na planeti Zemlji. Oni koji su zatekli na bilo kojoj od njegovih etapa reći će i kako je to put od bezbrojnih ljepota. Via Dinarica je put namijenjen planinarima, biciklistima i drugim ljubiteljima aktivnog odmora. Proteže se od Slovenije do Albanije, pri čemu oko 40% puta vodi kroz Hrvatsku gdje ima ukupno 57 etapa, a obuhvaća šest nacionalnih parkova, četiri parka prirode, dva stroga rezervata te brojne privlačne hrvatske krajolike.

Inače, turistički magazin „Outdoor“ proglasio je Via Dinaricu najboljim novim planinarskim putom u svijetu, „Active Traveller“, „National Geographic“ i „Geo“ uvrstili su ga među 10 najljepših putova na svijetu, a put je kao jedna od najboljih novih destinacija u svijetu predstavljen i na brojnim turističkim portalima.

 

Zbog toga je pokrenut i Program Via Dinarica kojeg je u Hrvatskoj započeo UNDP – Program Ujedinjenih naroda za razvoj. a kojemu je zadatak  trasiranje, uređenje i promoviranje atraktivnog dinarskog mega-puta od Slovenije do Albanije. O tome se u novouređenom posjetiteljskom centru Laškovica u Nacionalnom parku „Krka“ raspravljalo dva dana ‘suretima na vrhu’.  Dvodnevno događanje i prigodnu izložbu o Via Dinarici organizirala je Udruga Via Dinarica Croatia u suradnji s Javnom ustanovom „Nacionalni park Krka“, a uz potporu Ministarstva turizma.

Na skupu su sudjelovali predstavnici Regionalne razvojne agencije Zeleni kras iz Slovenije, Programa Ujedinjenih naroda za razvoj i Udruženja Terra Dinarica iz Bosne i Hercegovine te predstavnici HPK Sveti Mihovil, te HGSS Stanice Šibenik, Šibensko-kninske županije, Javne ustanove „Nacionalni park Krka“, Javne ustanove „Nacionalni park Paklenica“, Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije, Stanice planinarskih vodiča Zadar, PD Belveder…

Otvorili su ga predsjednik Udruge Via Dinarica Croatia Alan Čaplar te ravnatelj Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ Krešimir Šakić, a prezentacijama i izlaganjima razvojne potencijale i izazove Via Dinarice predstavili su Valentina Futač, Dorijan Klasnić i Milena Šijan.

Sudionici skupa o Via Dinarici (foto NP Krka)

-Dvodnevna regionalna radionica na temu strateškog razvoja planinskog turizma imala je za cilj povezivanje, razmjenu informacija i uključivanje dionika lokalnog razvoja kao i jačanje regionalne suradnje u čiju svrhu je osnovano regionalno koordinacijsko tijelo programa Via Dinarica u koje su uključeni Slovenija, Hrvatska te Bosna i Hercegovina. U okviru skupa organizirana je prigodna izložba o Via Dinarici u Hrvatskoj – kaže Krešimr Šakić, ravnatelj NP Krka. 

Program Via Dinarica koordinira i provodi Udruga Via Dinarica Croatia, specijalizirana za održivi razvoj planinskog i ruralnog turizma te, kako se ističe ‘socijalno partnerstvo na području Dinarida’.  U program su, uz suradnju Hrvatske turističke zajednice te županijskih i lokalnih turističkih zajednica, Hrvatskog planinarskog saveza, Hrvatske gorske službe spašavanja, stanica planinarskih vodiča, Hrvatske gospodarske komore i javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima uključeni i brojni partneri – poduzetnici na prostoru Dinarida.

Jedan od temeljnih ciljeva Via Dinarice je, kako se ističe,  promovirati lokalno gospodarstvo i time turistima približiti domaću hranu, smještaj i različite usluge. S tim ciljem protekle godine Via Dinarica predstavljena je izložbom i konferencijom u Europskom parlamentu u Bruxellesu, a planinske ljepote Hrvatske također su putem Via Dinarice predstavljene na više prestižnih turističkih sajmova u inozemstvu. Uz velika prirodna bogatstva, cijelo dinarsko područje je bogato povijesnim i kulturnim naslijeđem, što predstavlja idealnu priliku za regionalnu suradnju među zemljama koje Dinaridi prirodno povezuju, smatra se.

Vrh Dinare u Hrvatskoj (foto TRIS/G. Šimac)

– No na trasi Via Dinarice postoje još brojne potrebe za ulaganjima kako bi se moglo osigurati sve što je potrebno za kvalitetno posjećivanje, a ujedno i razvoj planinskih i ruralnih prostora. Via Dinaricu je u cijeloj dužini već prošlo nekoliko desetaka planinara iz razvijenih europskih zemalja i iz SAD-a i Kanade, a ovih dana bijelu liniju Via Dinarice prolaze hrvatski planinari Kristijan Karlušić i Ante Rosić. Nacionalni park „Krka“ nalazi se na plavoj i na bijeloj liniji Via Dinarice, pružajući jedinstvenu poveznicu priobalja i planinskog zaleđa. Via Dinarica posebno je značajna za razvoj turističkih potencijala Nacionalnog parka „Krka“ i šireg područja Šibensko-kninske županije upravo zato što rijeka Krka izvire neposredno ispod najviše hrvatske planine Dinare , koja je dala naziv cijelome Dinarskome gorju i programu Via Dinarica – veli K.. Šakić. 

Projekt Via Dinarica

 

Inače, ne treba zaboraviti da naziv Dinarskoga gorja ima korjene u nazivu ilirskog plemena Dindari koje je obitavalo na širokom dinarskom prostoru prije doseljenja Slavena. Ime je sačuvano u nazivu dviju hrvatskih planina (Dinara kod Knina i Dinara kod Omiša), a vrh planine Dinare – Dinara, visok 1831 metar, je najviša točka u Hrvatskoj.

Dakako, valja pripaziti da u procesu provedbe ovog projekta ovaj prirodni dragulj, tj. dinarski megaput, ne bude ugrožen neprikladnom i eventualnom pretjeranom  turistifikacijom. 

Planinari šibenskog kluba Sv. Mihovil na najvišem hrvatskom vrhu (foto HPK Sv. Mihovil)

Dinara (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI