Neovisni novinarski portal
27.1.2022.
KULTURA
Nalik na tikvu

‘Nalik na tikvu’:
Besmisao kao životni standard

Nalik na tikvu

‘Nalik na tikvu’, predstava u koprodukciji Kazališta Marina Držića i PlayDrame, doživjela je sinoć splitsku premijeru.

Nalik na tikvu

Nalik na tikvu

Amfiteatar Doma mladih u Splitu jučer je, ispunjen do posljednjeg mjesta, dočekao premijeru „Nalik na tikvu“, predstave nastale prema djelu zlosretnog ruskog pisca Daniila Harmsa, a u režiji Gorana Golovka. Kroz ironiju, sarkazam i crni humor dva nas klauna, Trpimir Jurkić i Elvis Bošnjak, dovode do strašne istine. Provlače nas kroz gegove, dovoljno smiješne da više ni ta „strašna istina“, kad konačno do nje dođemo, ne zvuči bitno. Harms je, i ne htijući, prije sto godina opisao današnju portalsku stvarnost.
„Do priče o ljudskoj patnji morate proći između nečijih stražnjica, dok pokušavate pročitati neku političku analizu išamarat će vas nečije sise ili ćete morati pogledati gol s neke utakmice. Dok pokušavate pročitati božićnu poruku kakvog biskupa, kardinala ili čak samog Pape, morat ćete saznati što je obukla lokalna pjevačica, koliko kratku suknjicu je imala“, rekao je u najavi predstave glumac Elvis Bošnjak.
Predstava „Nalik na tikvu“ nastala je u koprodukciji Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika i splitskog teatra PlayDrama. Okrutna stvarnost prekrivena klaunovskom maskom, na ogoljenoj sceni, balansirala je gotovo sat i pol između apsurda i besmisla, držeći cijelo to vrijeme publiku na granici smijeha i zgražanja. „Predstava zahtijeva spremnost za put i odbacivanje svake logike i ono što mislimo da je smisleno. Harms radi svoju anarhičnu logiku, ali u toj anarhiji ima sustava. Govorenje o apsurdu je uvijek govorenje o vremenu u kojem živimo“, reći će glumac Trpimir Jurkić.
„Nalik na tikvu“ je, naizgled, priča o besmislu. No, kako je proizvodnja besmisla u današnjem svijetu veliki biznis, pitanje je koliko je teatar apsurda danas uopće apsurdan. Prema riječima protagonista predstave, prihvatili su se Harmsa kada su vidjeli novinsku vijest da je na otvaranje jednog splitskog trgovačkog centra došlo 40 tisuća Splićana. „Nametnuli smo besmislicu kao životni standard“, podvukao je Bošnjak.
Predstava „Nalik na tikvu“ u splitskom Domu mladih ponovno je na repertoaru 30. listopada, te 4. i 5. studenog.
Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI