Neovisni novinarski portal
4.3.2021.
POLITIKA
Eho okupljanja u Čavoglavama: Thompson kažnjen  s 1500 kuna zbog vožnje bez kacige i malodobnog djeteta na Harleyu

Eho okupljanja u Čavoglavama:
Thompson kažnjen s 1500 kuna zbog vožnje bez kacige i malodobnog djeteta na Harleyu

Marka Perkovića Thompsona skupo će stajati vožnja na čelu kolone motociklista u defileu od Čavoglava do Drniša i natrag. Za pravo reći, tu će adrenalinsku vožnju platiti 1500 kuna, jer je vozio bez zaštitne kacige na glavi, a osim toga svojim je Harley Davidsonom provozao i malodobno dijete, staro manje od 12 godina. Kaciga, koju nije nosio stajat će ga tisuću kuna, a dijete, kojemu po zakonu nije mjesto na „Harleyu“, još pet stotina. Ali, zanimljivo je da zbog prekršaja Thompson nije zaustavljen niti isključen iz prometa, odnosno defilea, nego je prekršajna prijava sastavljena, kako to kažu u PU Šibensko-kninskoj, na temelju neposrednog opažanja (!?)Čavoglave 2014. (Foto H. Pavić) (46)

– Procjena policajaca je bila da bi se zaustavljanjem kolone motorista napravila veća šteta, a to se svakako željelo izbjeći – objasnila nam je glasnogovornica PU Šibensko-kninske Marica Kosor. Policija je, dakle, 5. Kolovoza 2014. u Čavoglavama Thompsonu napisala prijavu zbog dvostrukog prekršaja, ali je to učinila diskretno, bez intervencije na licu mjesta i zaustavljanja vozila, odnosno vozača u prekršaju. Thompsonu je omogućeno da defile , 20 kilometara do Drniša i još toliko natrag, odvozi, a da ga pritom policija nije ometala ni zaustavljala ni na jednom od deset kontrolnih točaka.  A prema priopćenju iz PU Šibensko-kninske, Thompson nije jedini toga dana, na putu do Čavoglava i natrag, bio u prekršaju. Do sada je evidentirano i identficirano ukupno osam prekršaja i sedam prekršitelja, a policija i dalje utvrđuje identitet ostalih motorista koji su u defileu vozili bez kacige. – Tijekom javnog okupljanja kulturno-zabavnog karaktera u mjestu Čavoglave, do sada smo izdali obvezne prekršajne naloge za ukupno osam prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, i to: za dva prekršaja u stjecaju po članku 114 stavak 1 i članak 161 stavak 4, – iz članka 199 stavak 6 – za 2 prekršaja,- iz članka 199 stavak 5 – za 1 prekršaj, – iz članka 282 stavak 1 – za 1 prekršaj iz članka 163 stavak 1 – za 2 prekršaja – stoji u priopćenju PU Šibensko-kninske.
Dvojica evidentiranih prekršitelja su vozila pod utjecajem droge, dva su bila pijana, a dva vozača automobila nisu koristila pojas. PU Šibensko-kninska ne navodi ime Marka Perkovića, ali je nesporno da je upravo Thompson kažnjen, jer je jedini u moto-defileu vozio i bez kacige i s malodobnim djetetom na motoru. Zašto Thompson nije nakon uočenog prekršaja isključen iz prometa, nego je nesmetano cijelog dana mogao voziti bez kacige? Je li građanin Marko Perković privilegiran pred zakonom i jednakiji od drugih?
– Težište svih policijskih postupanja – kaže glasnogovornica PU šibensko-kninske Marica Kosor – pa i onih prometne policije, je bilo nesmetano i mirno odvijanje manifestacije. Prema tome, moglo bi se zaključiti da je policija ocijenila kako bi postupanje na licu mjesta i kažnjavanje Thompsona zbog evidentnih prometnih prekršaja, bio potez visokog rizika , kontraproduktivan i potencijalno shvaćen kao provokacija koja bi dovela do gnjeva okupljenih masa, čime bi se stvar otela kontroli. A takav rizik, uz oko sto tisuća Perkovićevih fanova i štovatelja, „plavci“ su radije izbjegli negoli inzistirali na striktnom postupanju sukladno propisima. Uza sve dvojbe oko toga, moglo bi se reći da je procjena šibenske policije bila mudra.
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI