Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
KOMENTARI / POLITIKA / Portreti
Portret tjedna: Ruža Tomašić, predsjednica HSP AS: Euroskepticizam i nacionalizam na plaći u EU-parlamentu!

Portret tjedna:
Ruža Tomašić, predsjednica HSP AS:
Euroskepticizam i nacionalizam na plaći u EU-parlamentu!

portret_tjedna_tomasic_post

Ruža Tomašić (56), predsjednica „pravaša“ kojima je „starčevićanstvo“ legitimacija, u predvečerje europarlamentarnih izbora, postala je HDZ-ov uteg oko vrata. Radikalna desničarka, a da paradoks bude veći i prononsirana euroskeptičarka, ne kani propustiti ni ove izbore za EU parlament, pa će na njih izaći s HDZ-om ili bez njega! A svomu koalicijskom partneru, Tomislavu Karamarku, bogme je zadala dobru glavobolju. Šef europskih pučana, čijoj obitelji pripada i HDZ, Joseph Daul, jasno je poručio hrvatskim političkim prijateljima da Ruži Tomašić ne može biti mjesto na HDZ-ovoj listi. Perche se Tomašić, nakon prošlih izbora za Europski parlament, iako izabrana s liste demokršćanskog HDZ-a, u Bruxellesu priključila europskim konzervativcima i reformistima, nota bene izravnim suparnicima pučana. HDZ se Ruže ne želi odreći, svoje europske pučke obitelji još manje, a prepotentna „pravašica“ im posao nimalo ne olakšava izjavama tipa- „Ja imam svoj stav i ne mijenjam ga ni za koga. Moja stranka i ja možemo i sami. HDZ sada mora pokazati jesu li samostalna stranka ili poslušnici i to je sad njihov problem, koji moraju riješiti“, provokativno i samodopadno poručuje Tomašić, sipajući sol na otvorenu ranu HDZ-a. Uvjerena da to može, a da zbog toga neće snositi nikakvih konzekvencija, nastavlja tuči orahe na glavi svoga koalicijskog partnera, računajući da s njegovom slabošću raste njezina snaga. Koliko stvarno „piza“ Ruža Tomašić?

O “gostima” sve najbolje…

U antologiju hrvatskih političkih gluposti upisala se neponovljivim ksenofobičnim „biserom“ u kojemu je, de facto, sažeta njezina ukupna politička filozofija. – Hrvatska je za Hrvate. Svi ostali su gosti – ispalila je svojedobno pri punoj svijesti i – preživjela! Zanimljivo je da takav stav promiče netko tko je kao „gost“ odrastao, školovao se i stvorio obitelj u drugoj državi (Kanada), tko i sada plaću, i to kakvu, zarađuje izvan svoje matične zemlje i svoje nacionalne valute (Bruxelles). Ali, što bi benevolentno rekli u HDZ-u, „ništa novo, to je Ruža! Pa, svi je znaju…“ Tako su, naime, u Ružinoj „pokroviteljskoj“ stranci reagirali nakon recentnog otkrića da je liderica HSP AS-a, gostujući u Australiji, držala predavanja o hrvatskoj neovisnosti i njezinu europskom putu (!???), pod slikom, uz ostale, i ustaškog poglavnika Ante Pavelića. Ruža na tu proskribiranu ikonografiju ne bi ni trepnula (zar nešto u tome ima kompromitirajuće?!), da se za njom nije digla prašina kod kuće. A kad već jest, „pa neću ja kao gost, određivati hoće li na zidu biti Pavelić“, odgovorila je na prozivke, očigledno ni danas ne shvaćajući suštinu i težinu toga čina. Ta ipak je Ruža izdanak hrvatske emigracije odgajane u nekim drugim uvjetima i anakronom političkom ambijentu koji se hranio onom Tuđmanovom tezom o „NDH kao izrazu povijesnih težnji hrvatskog naroda“. No, ako zbog puke pragmatičnosti, a kojoj je Tomašić iznimno odana, treba relativizirati australijski gaf, ima Ruža i za to opravdanje. Kako su na zidu dvorane u australijskom Geelongu, uz Pavelićevu, bile još i slike Tuđmana, Starčevića i Stepinca, precizno je izvijestila da je ona sjedila točno ispod portreta blaženog kardinala Stepinca! Što, valjda, sugerira i njezinu svetost… Štoviše, na Twitteru je ponudila i dodatno, zanimljivo, a prevede li se na domaće prilike upravo interigantno, objašnjenje: „Dok poštuju zakone zemlje u kojoj žive i lojalni su građani, australski Hrvati imaju pravo unutar svoja četiri zida držati slike kojegod žele. Kao gost u njihovoj kući, nikad si ne bih dala za pravo određivati čije će slike stajati na zidu australsko-hrvatskog doma u Geelongu“. Nisu li i Hrvati u Geelongu gosti? I bi li drugim „gostima“ tolerantna Ruža kod svoje kuće dopustila takvu slobodu u javnom prostoru, jer, australsko-hrvatski dom ipak nije privatni prostor?!

Korčulanska “ruža pravaška”

Zlatna ruža hrvatskog „pravaštva“, rođena je  u okolici Maglaja (BiH), a s roditeljima, bratom i čak šest sestara živjela je u Velikoj Kopanici do 15. godine, kada odlazi u Kanadu kod sestre. Tamo će završiti Policijsku akademiju i potom raditi kao policajka u odjelu narkotika i maloljetničke delikvencije. Dostupni podaci govore da je Ruža bila i uspješna kaskaderka u čak dvadesetak epizoda kultne serije „Dossier x“ , ali i u seriji „Millennium“. To joj iskustvo osobito danas pomaže u političkim vratolomijama…

U Kanadi se Ruža i udala, za Vladu Tomašića, porijeklom s Korčule. Bila je u Tuđmanovom osiguranju za njegova boravka u Vancouveru, a kako su očigledno dijelili pozitivno iskustvo iz tog susreta, na Tuđmanov poziv se vratila u Hrvatsku i postala dio predsjedničkog osiguranja u Banskim Dvorima, što je radila do 1992. (stigla je biti i u Mesićevom osiguranju 1991.), kada se razboljela i vratila u Kanadu, gdje ostaje do 1998.g. S drugim povratkom u domovinu, započela je život s obitelji na Korčuli, koja će biti i njezin javni i politički katapult! Pokazala je nespornu građansku hrabrost javnim upozoravanjem na organizirani lanac rasparčavanja droge na otoku, kojega je održavala narkoskupina na čelu s Joškom Cvitanovićem Cvikom. Ruža Tomašić se može doista smatrati zaslužnom za razbijanje toga lanca i Cvikovo uhićenje, suđenje i potom otpremanje u zatvor na odsluženje višegodišnje kazne. Ta, nepolitička zasluga donijela joj je najviše političkog vjetra u krila s kojima je, preko Sabora, doletjela sve do EU parlamenta! Ničim izazvana.

Euroskeptičnih osam tisuća eura mjesečno

Tvrdokorna euroskeptičarka koja je svoju sljedbu gorljivo pozivala u pokret otpora Europskoj Uniji i na tome jeftinom, regresivnom populizmu skupljala političke bodove, zarotirala se bez pardona i bez isprike svome biračkom tijelu kad je trebalo na EU profitirati! Smjerno se smjestila na listu HDZ-a i kandidirala za europarlamentarku već na prošlim izborima, te s premoćno najviše preferencijalnih glasova (preko 64 tisuće štovatelja!) donijela HDZ-u pobjedu nad Kukuriku koalicijom te se iz saborske, dislocirala u europarlamentarne klupe. Za osam tisuća eura mjesečno. I niz drugih beneficija. Za to vrijedi potopiti „ideale“. Jer, da, za njih ginu samo budale… A Ruža takva budala nije. A nije i da je muči vjerodostojnost. Šta je to?

Ergo, zatreba li za novi mandat u EP-u, Ruža će promijeniti i svoj „neporecivi stav“ te se prikloniti europučanima. Jer, ma šta ona mislila o sebi, pa i da će na izborima brojem glasova potući šarmantnu Kolindu Grabar Kitarović i odioznu referendumsko-obiteljsku ikonu Željku Markić, njezina je karizma potrošena i bez HDZ-ova ljepila, lako će i brzo – otpasti.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI