Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
POLITIKA / PUTOPIS / REPORTAŽE
Poludjeli vulkan Tongurahua

Poludjeli vulkan Tongurahua

Naša novinarka Jadranka Klisović od 20. prosinca 2013. g. boravi u Ekvadoru kao volonterka u humanitarnoj misiji. Za svoje prvo javljanje izdvojila je snažnu erupciju vulkana Tongurahu koji danima pepelom i dimom obavija Ekvador.

Naša novinarka Jadranka Klisović od 20. prosinca 2013. g. boravi u Ekvadoru kao volonterka u humanitarnoj misiji. Za svoje prvo javljanje izdvojila je snažnu erupciju vulkana Tongurahu koji danima pepelom i dimom obavija Ekvador. Ovo su njezine impresije o tom događaju s kojim se suočila nedugo po dolasku u daleki Ekvador.

Ekvador (7)

Nakon subotnje erupcije vulkana  Tongurahua koji se nalazi oko 130 kilometara udaljenosti od glavnog grada Ekvadora, u ponedjeljak popodne seizmička aktivnost je donekle oslabila, pa se na trenutke vidio čak i krater koji je, inače od subote bio obavijen gustim dimom. Najnovije vijesti govore o slabljenju vulkanske aktivnosti, medjutim geolozi upozoravaju da opasnost još nije prošla i da se trebaju poduzimati sve mjere opreza. Iako je stanovništvo koje nastanjuje ovo područje evakuirano odmah nakon početka erupcije, ono se pomalo vraća kako bi ubrali kukuruz i grah koji nije stradao od debelih naslaga pepela. Stanovnici koji su navikli na stalnu grmljavinu ovog vulkana vraćaju se i zbog životinja koje su ostavili  u žurnoj evakuaciji. Područje na kojem se nalazi vulkan Tongurahu odavno je poznato kao seizmički vrlo aktivno područje, uostalom kao i veliki dio Ekvadora. Poznato je da  je zadnja erupcija bila  1990.g. Vulkan je, inače visok 5023 metra i njegov je vrh stalno prekriven snijegom. Kako javljaju stručnjaci Instituta za geofiziku vulkanski pepeo vjetar se proširio kroz čak pet provincija od kojih je najudaljenija Cuenca  te nešto bliža provincija Canar. Iako je Cuenca od vulkana udaljena preko 450 kilometara pepeo je prekrio cijelo ovo područje i stanovništvu nanio velike probleme, posebice kad je riječ o disanju. I sama sam se u nedjelju našla u ovom gradu u kojem se teško disalo zbog čega su mnogi na licu nosili maske. Pepeo sa ulica čistio se lopatama i uistinu je nevjerovatno da je u kratkom vremenu vjetar uspio vulkanski pepeo donijeti tako daleko. Najgore je na području oko samog vulkana, u gradovima Ambata i Riobamba koji su i u ponedjeljak popodne bili obavijeni gustim dimom. U dimu i oblacima je i glavni grad Ekvadora-  dvomilijunski Quito koji je, po riječima njegovih poljoprivrednih stručnjaka, pretrpio velike štete na poljoprivrednim kulturama. Cijelo ovo područje poznato je po poljoprivrednoj proizvodnji, posebice voća i povrća te po stočarstvu. Obje ove gospodarske grane sada su ugrožene jer stoka danima neće imati što jesti, a trebat će vremena i za oporavak poljoprivrednih nasada. Grad Ambata poznat je po uzgoju jabuka i krušaka koje se izvoze čak i u Europu, a susjedni gradovi po uzgoju brokule koju, takodjer u velikim količinama izvoze u svijet.

Četiri gradića evakuirana

Evakuirano je stanovništvo iz četiri gradića:  Chacauco,  Chambiato, Cusal i Pillate. Vulkan izbacuje lavu, pepeo i plinove do visine od 1, 5 kilometar. Vjetar plinove i pepeo i dalje najviše nosi prema udaljenoj Cuenci.

Narod zbraja štete, turisti fascinirani erupcijama vulkana, liječnici prosvjeduju

Štete na poljoprivrednim površinama se zbrajaju, kao i one u stočarstvu. Sve krave koje su se našle u vulkanskom okruženju su izgorjele ili su jako opečene. Prizori su uistinu užasni. Unatoč blizini vulkana  u gradiću Banos turisti uživaju u prizorima vulkanskih erupcija. Naime, vjetar pepeo i dim odnosi dalje, dok je u podnožju planine ugodnije , pa tako turisti ne napuštaju ovaj gradić.

Dim i gusti oblaci danima  obavijaju Ekvador, prijestolnicu u kojoj su prije neki dan veliki, masovni prosvjed održali liječnici. Prosvjeduju jer je vlada odlučila zakonom regulirati sankcioniranje njihovih grešaka. Ako se utvrdi da su krivi za nečiju smrt ili pogoršanje zdravstvenog stanja, idu u zatvor. U zadnjih nekoliko tjedana liječnici su zbog spornog zakona prosvjedovali u centru grada. Velik broj liječnika je dao ostavke i najavljuju odlazak u druge zemlje, na što im je predsjendik Rafael  Correa poručio da će njihova radna mjesta zamijeniti uvozom liječnika s Kube.

“Avenija vulkana”duž Andskih Kordiljera

Iako je stanovništvo Ecuadora naviklo živjeti uz vulkane, svaka nova erupcija ovdašnje gospodarstvo vraća korak unatrag pa je tako i sa ovom najnovijom koja, na sreću, nije uzela ljudske živote. Žitelji susjedne provincije Cotopaxi još se živo sjećaju erupcije istoimenog vulkana koji je samo 1949.g. u erupciji uzeo 67 tisuća ljudskih života. Inače,  Ekvador broji pedesetak što aktivnih što ugašenih vulkana, a područje na kojem se oni nalazi popularno je nazvano “avenija vulkana” koja se proteže duž Andskih Kordiljera. Riječ je, dakako o vrlo seizmički aktivnom području. Cotopaxi je, inače najviši aktivni vulkan na svijetu i dio je Nacionalnog parka Cotopaxi. Provincije su nazvane po vulkanima koji su, kako u prošlosti, tako i u sadašnjosti, obilježili i odredili život tamošnjih stanovnika.  Njihova vezanost za zemlju koja je za glavninu stanovništva i danas “izvor života”, opjevana je u svim narodnim pjesmama. Koliko je indijansko stanovništvo koje u velikoj većini nastanjuje spomenute provincije, vrijedno i usmjereno prema zemlji i njezinim plodovima, svjedoče stotine kilometara obradjenih površina od kojih mnoge dopiru gotovo do samim planinskih vrhunaca. Tamo gdje može kročiti samo ljudska noga, indijansko stanovništvo sadi kukuruz, grah, krumpir…

Ekvador (9)

Plimni val hara Costa Esmeraldom

I dok stanovnistvo na tzv. Sieri bori sa posljedicama vulkanske aktivnosti, područje obale – Costa Esmeralde – zahvatio je veliki plimni val koji je nanio velike štete stanovništvu koje živi uz Tihi ocean. Najviše su stradale ribarske brodice, a kako najveći dio stanovništva ovog  ionako siromašnog područja živi od ribarstva, posljedice velikog nevremena dugo će se pamtiti. Stručnjaci još nisu odgovorili na pitanje zašto je došlo do iznenadnog podizanja morske razine. Vulkanski pepeo stigao je sve do granice s Peruom. Vlasti još nisu donijele odluku o povratku stanovništva, međutim, unatoč tomu većina njih svakodnevno navraća kako bi spasila bar dio usjeva i stoke.

Ekvador (8)

Stručnjaci predviđaju da će vulkan biti aktivan još najmanje tri tjedna. I dalje se preporučuju mjere opreza, poglavito one koje se odnose na upotrebu maski i zaštitu spremnika vode od moguće kontaminacije. Dosad je dojavljeno 27  eksplozija iz utrobe vulkana. Buđenje ovog vulkana svakako je velika vijest za cijeli Ekvador, ali svi ipak ističu kako se najviše boje moguće reakcije susjednog, stotinjak kilometara udaljenog vulkana Cotopaxija. Kad on “zakašlje”, cijeli Ekvador drhti. Udaljenost vulkana od glavnog grada je svega 180 kilometara.

Ekvador (1)

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI