Neovisni novinarski portal
17.5.2021.

Post Tagged with: "granica"

Nikad ne znaš šta sve može eksplodirati. Eksplozivni klavir, rasprskavajuća gitara, protupješadijska flauta, saksofon-bomba… itd.

Prekogranični, međugranični, granični ili kakav već spor između Slovenije i Hrvatske, koji ujedno graniči i sa zdravim razumom, inspirira i pokladne umove u obje države, inače članice Europske unije.

– Dovoljno bi bilo samo oko 1126 do 1448 kilometara prozirnog zida – smatra on.

Posebno šokantna je činjenica da će novi “čuvari granica” poput policajaca biti ozbiljno naoružani, te će nositi pištolje s bojevim streljivom, kao i papar sprej, palice, lisičine i zaštitnu opremu.

Slovenska žilet-žica upravo glumi mrežu za odbojku, a odbojkaška lopta leti tamo-amo preko granice.

Svjedoci smo jedne od mračnijih povjesnih epizoda. Europejci, političari i crkvenjaci šute, no zato se bude Istrani i Slovenci.

Osim toga, novinarima nisu bila dopuštena niti pitanja, kako se ne bi desilo da dvoje državnika ne uznemiravaju s pitanjima o žici.

Izgleda da su se slovenske državne vlasti odlučile zaštititi i odijeliti žicom i ogradom od Hrvatske, države koju veliki broj Slovenaca smatra rezervnom domovinom te u njoj provodi godišnje odmore te posjeduje kuće, vikendice, brodove itd.

Naime, MUP izvještava kako je od novca iz EU fondova nabavio osam naprava kojima će na graničnim prelazima osluškivati otkucaje srca emigranata koje krijumčari ljudi na prelasku preko državnih granica skrivaju u raznim prometalima, kamuflirane u neljudskim uvjetima iza tereta, u dvostrukim kamionskim komorama, ispod cerada, u prtljažnicima kombija itd.