Neovisni novinarski portal
13.5.2021.
FOTOMORGANA
Karnevalska instalacija u Sloveniji (foto TRIS)

Dvije ribe na granici (FOTO)

Karnevalska instalacija u Sloveniji (foto TRIS)

Prekogranični, međugranični, granični ili kakav već spor između Slovenije i Hrvatske, koji ujedno graniči i sa zdravim razumom, inspirira i pokladne umove u obje države, inače članice Europske unije. To je vidljivo i u instalaciji u slovenskom mjestašcu Podgrad nedaleko od meje i granice između dežele i lijepe naše.

Na autobusnoj postaji, odmah kod središnjeg Narodnog doma i trgovine mješovitom robom, instalirana je figura koja sugerira kako je riječ o ribaru. On u ruci drži granu, odnosno ribički štap. A na štapu mu visi ulov. Dvije ribe. Jedna je slovenska, a druga hrvatska, sudeći prema zastavama država koje su na njih prilijepljene. Nešto dalje leži polarni medvjed načinjen od snježne gromade koji se glavom naslanja na crvenu gajbu coca-cole.
Nakon što se prijeđe granica na graničnom prijelazu Rupe i uđe u Hrvatsku, karnevalski dužnosnici su se također nadahnuli Piranskim zaljevom. Tamo je na nekom stupu istaknuta otužna figura u žutoj ribarskoj kabanici koja drži trozube osti. Fotografirali smo i to, ali je fotografija mutna.
U oba slučaja ribarima nije dobro: jedan sjedi i mrzne u snijegu s dvije ribe, a drugi je izvisio na stupu.

 

Karnevalska instalacija u Sloveniji (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI