Neovisni novinarski portal
12.7.2024.
Prosvjed!
Vrginmost, 4. srpnja u 15 sati: Miran i borben prosvjed protiv nasilja zagađivača

Vrginmost, 4. srpnja u 15 sati:
Miran i borben prosvjed protiv nasilja zagađivača

 Zelena akcija i građanska inicijativa “Stop Phaten Plastic Recycling” pozivaju  na miran, ali borben 𝐩𝐫𝐨𝐬𝐯𝐣𝐞𝐝 koji će se održati 𝟒. 𝐬𝐫𝐩𝐧𝐣𝐚 𝐮 𝟏𝟓 𝐬𝐚𝐭𝐢 𝐮 𝐕𝐫𝐠𝐢𝐧𝐦𝐨𝐬𝐭𝐮 u Općini Gvozd. 

-Tražimo da se zaustavi ilegalan dovoz plastičnog otpada i nasilje koje zagađivač provodi nad lokalnom zajednicom i okolišem, pošteno kazne odgovorni te osigura odštetu za zajednicu i okoliš. Pravda za Vrginmost, pravda je za sve marginalizirane zajednice koje su primjer institucionalnog nasilja i stavljanja interesa zagađivača iznad dobrobiti ljudi i okoliša! Prosvjed će se održati u Gradskom parku u Vrginmostu s početkom u 15 sati. Ponesite sa sobom zviždaljke, transparente i sve što vam je potrebno za prosvjednu vrućinu: višekratna boca s vodom, pokrivalo za glavu i krema za sunčanje – iako će se sam prosvjed održati u hladu gradskog parka. – pozivaju  Zelena akcija i Građanska inicijativa “Stop Phaten Plastic Recycling”.

 

Od kad je Sisačko-moslavačka županija izdala dozvolu tvrtki “Phaten Plastic Recycling”za “gospodarenje otpadom” u Vrginmostu u Općini Gvozd, zajednica se guši u svim oblicima plastike i plastičnog otpada, mikroplastici i nusproduktima taljenja, upozorava se.

-Ako niste čuli, Vrginmost je maleno mjesto u općini Gvozd, osiromašenom području posebne državne skrbi, prepuno djece i mladih čija su škola i vrtić na 100 metara udaljenosti od postrojenja za topljenje plastike. Osim djece, velik dio stanovništva čine žene, posebno starije dobi, koje su najpodložnije različitim mogućim vrstama oboljenja. Podsjetimo, plastika je izrađena od fosilnih goriva, a kako bi bila primjenjiva za različite aplikacije, u nju se dodaju različiti aditivi za boju, savitljivost i čvrstoću. U tu svrhu se koristi više od 13.000 različitih kemikalija, dok su nam poznate samo neke, kao i njihov razoran utjecaj na ljudsko zdravlje i okoliš. Samo neki od primjera mogućih posljedica po zdravlje mještanki i mještana su neplodnost, spontani pobačaji i oboljenja od raka. – upozorava se.

​ -Mještanima su, kao i uvijek, bila obećana nova radna mjesta koja su oni prihvatili iz nužde, međutim, nakon što su vidjeli o kakvom “gospodarenju otpada” je riječ unutar postrojenja, momentalno su odustali. Umjesto radnih mjesta dobili su gusti crni dim i zagađenje okoliša koje može ostaviti dugotrajne posljedice na stanovništvo i kvalitetu njihovih života. Usprkos tome što je državni inspektorat županiji naložio ukidanje radne dozvole, postrojenje i dalje radi iza zaključanih vrata, dok nadležni šute, a institucije ne reagiraju. Pozivamo vas da dođete na prosvjed i podržite zajednicu Vrginmost! Nadamo se da se vidimo u što većem broju! Prosvjed se organizira u sklopu kampanje “Pravda za Vrginmost”. -ističe se.

Inače, prije nešto manje od mjesec dana je o ovom slučaju zagđivanja i navedenom poduzeću pisao i kolega Saša Paparella na portalu Zagrebi.hr, pa pozivamo da pročitate tekst naslovljen: Kineski zagađivači: zatvaramo tvornicu u Vrginmostu!

No, čini se kako to i nisu učinili.

Inače, s ovim slučajem u vezi je pokrenuta i kampanja za prikupljanje sredstava koje su lokalnoj Udruzi Suncokret kao bi se nastavila boriti sa zagađivačima Vrginmosta i drugim nedaćama ovdašnjeg stanovništva. Poveznica na kampanju je ovdje, au nastavku je i tekst u kojemu pojašnjavaju zašto im treba podrška:

Pomozite stanovništvu Vrginmosta u borbi za pravdu!

Ako do sada niste čuli o ekološkoj katastrofi u Vrginmostu i iživljavanju tvrtke Phaten Plastic Recycling nad radnicima i lokalnim stanovništvom, pravo je vrijeme je da se informirate.

Što se događa u Vrginmostu?

 • Preko godine i pol, tvrtka za “gospodarenje otpadom” tlači stanovnike i radništvo u Vrginmostu od strane zagađivača, tvrtke Phaten Plastic Recycling.
 • Od kad je zagađivač otvorio tvrtku za recikliranje plastike u Vrginmostu na temelju dozvola za bezopasno sortiranje plastike, zajednica se guši u plastici i nusproduktima taljenja.
 • Zagađenje tla, vode i zraka, osim što uništava prirodu, ozbiljno narušava zdravlje svima koji su izloženi, a posebno onih koji žive od vlastitog uzgoja hrane.
 • Zagađivač i njihovi plaćenici ne samo da direktno narušavaju fizičko zdravlje ljudi, već i ono psihičko putem različitih suptilnih prijetnji i manipulacija.
 • Institucije ne štite građane niti samu građansku inicijativu, već i dalje toleriraju rad sumnjive tvornice u sumnjivim okolnostima.
 • Međutim, po brzom postupku reagirale su na “anonimnu” prijavu inspekciji rada protiv lokalne udruge Suncokret. Razlog je što je jedna zaposlenica udruge aktivna u inicijativi građana “Stop Phaten Plastic Recycling” s ciljem zastrašivanja, stvaranja troškova inicijativi i gušenja otpora
 • Troškovi udruge Suncokret trenutno su 3 000 eura, koliko je iznosila kazna Inspekcije rada, traži procjenu rizika, ispitanje električnih instalacija, ispitivanje parametara radnog okoliša, radnici nisu osposobljeni za rad na siguran način
 • Očito je da je zagađivač, usprkos najavama, neće odustati od ugnjetavanja već ugrožene zajednice – jedne od najsiromašnijih općina u Hrvatskoj.
 • Tvornica nema dozvolu za rad noću, ali još dan danas radi i noću, i to najprljavije poslove poput spaljivanja.
 • Policija se ne odaziva na pozive građanske inicijative.

Kako pomoći?

Svaka donacija može nam pomoći da nastavimo borbu za pravdu i protiv zagađivača, te da se nastavi normalno funkcioniranje udruge Suncokret, jedine udruge u Vrginmostu od velikog značaja za unaprijeđenje kvalitete života zajednice, a posebno djeci i mladima.

Trenutno ciljamo na 3000 eura.

Na što će se sve trošiti donacija?

 • troškove raznih zahtjeva inspekcije poput procjene rizika na radu, ispitivanja eklektičnih instalaciju u unajmljenom prostoru za rad. ispitivanje parametara radnog okoliša…
 • ostale troškove aktivnosti inicijative “Stop Phaten Plastic Recycling”

IBAN HR63 2340009 1110159245

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI