Neovisni novinarski portal
12.7.2024.
klima(nje)
Vrućina

Vrućine:
Najmanje 550 mrtvih zbog visokih temperatura u Meki

Vrućina

Velike vrućine tijekom tradicionalnog hodočašća muslimanskih vjernika u gradu Meki u Saudijskoj Arabiji ubile su zasad stotine ljudi, a tisućama je život i dalje ozbiljno ugrožen. Brojke su zastrašujuće, a nisu ni približno točne, jer se smatra kako je broj neprijavljenih slučajeva smrti ili zdravstvenih problema zbog bružina daleko veći.

Naime, kako javlja agencija AFP, pozivajući se na informacije diplomata, najmanje 550 hodočasnika umrlo je zbog velike vrućine tijekom hadža.

U ponedjeljak, prema saudijskoj meteorološkoj službi, temperature su dosegle 51,8 stupnjeva Celzijusa (125 stupnjeva Fahrenheita) u Velikoj džamiji u Meki, gdje su hodočasnici kružili oko Kabe, velike crne kubične strukture u smjeru koje se mole svi muslimani na svijetu.

U obližnjoj Mini, gdje je glasnogovornik nacionalne meteorološke službe rekao da je temperatura bila 46C, drugi su hodočasnici po nesnosno vrelim nebom bacali kamenje na tri betonska zida — ritual poznat kao “kamenovanje vraga”.

Simbolično, činili su to po vrućinama koje se obično nazivaju ‘paklenim vrućinama’, a koje u ovom slulaju zbog velikog broja stradalih na žalost u potpuosti opravdavaju slikovitost tog izraza.

Najmanje 323 od onih koji su umrli bili su Egipćani, većina njih je podlegla bolestima povezanim s vrućinom , rekla su za AFP dvojica arapskih diplomata koji koordiniraju odgovore svojih zemalja.

“Svi su (Egipćani) umrli zbog vrućine”, osim jednog koji je zadobio smrtonosne ozljede tijekom manjeg naleta mase, rekao je jedan od diplomata, dodajući da je ukupna brojka došla iz bolničke mrtvačnice u četvrti Al-Muaisem u Meki.

Najmanje 60 Jordanaca također je umrlo, rekli su diplomati, u odnosu na službenu brojku od 41 koju je ranije u utorak objavljena iz jordanskog glavnog grada Ammana.

Novi smrtni slučajevi povećavaju ukupan broj dosad prijavljenih u više zemalja na 577, navodi AFP, a diplomati su rekli da je ukupan broj u mrtvačnici u Al-Muaisemu, jednoj od najvećih u Meki , bio 550.

Hadž je jedan od pet stubova islama i svi muslimani koji imamu novca za otputovati na dalek put moraju ga obaviti.

Hadž, što znači hodočašće, je u islamu namjera i putovanje u Meku s ciljem obavljanja određenih obreda posjete Kabi, najvećem islamskom svetištuu određeno vrijeme (u posljednjem mjesecu hidžretske godine) i pod određenim uvjetima. To je peti stup islama i smatra se krunom sveg bogoštovlja u islamu. Sam put zove se hadžiluk, a hodočasnik hadžija.

Na hodočašće sve više utječu klimatske promjene , prema saudijskoj studiji objavljenoj prošlog mjeseca prema kojoj temperature u području gdje se izvode rituali rastu za 0,4 stupnja Celzijusa svakog desetljeća.

Temperature su u ponedjeljak dostigle 51,8 stupnjeva Celzijusa u Velikoj džamiji u Meki, objavio je saudijski nacionalni meteorološki centar.

Ranije u utorak, egipatsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da Kairo surađuje sa saudijskim vlastima u operacijama potrage za Egipćanima koji su nestali tijekom hadža.

Iako je u priopćenju ministarstva navedeno da je došlo do “određenog broja smrtnih slučajeva”, nije navedeno jesu li među njima Egipćani.

Saudijske vlasti izvijestile su o liječenju više od 2000 hodočasnika koji pate od toplinskog stresa, ali nisu ažurirale tu brojku od nedjelje i nisu dale informacije o smrtnim slučajevima.

Najmanje 240 hodočasnika izvijestilo je o mrtvima iz raznih zemalja prošle godine, od kojih su većina Indonežani.

Novinari AFP-a u Mini, u blizini Meke, vidjeli su u ponedjeljak hodočasnike kako polijevaju boce vode po glavama dok su volonteri dijelili hladne napitke i sladoled od čokolade koji se brzo topi kako bi im pomogli da se rashlade.

Saudijski dužnosnici savjetovali su hodočasnicima da koriste kišobrane, piju puno vode i izbjegavaju izlaganje suncu tijekom najtoplijih sati dana.

Ali mnogi obredi hadža, uključujući molitvu na planini Arafat koja se održala u subotu, uključuju boravak na otvorenom satima tijekom dana.

Neki hodočasnici opisali su kako su vidjeli nepomična tijela na cesti i službe hitne pomoći koje su ponekad izgledale preopterećene.

Oko 1,8 milijuna hodočasnika ove je godine sudjelovalo u hadžu, od kojih 1,6 milijuna iz inozemstva, prema podacima saudijskih vlasti.

Svake godine deseci tisuća hodočasnika pokušavaju obaviti hadž neregularnim kanalima jer si ne mogu priuštiti često skupe procedure za službene vize za hadž.

Ovo stavlja ove hodočasnike koji nisu u skladu s knjigama u opasnost jer ne mogu pristupiti klimatiziranim objektima koje osiguravaju saudijske vlasti duž rute hadža.

Jedan od diplomata koji je u utorak razgovarao s AFP-om rekao je da je broj smrtnih slučajeva Egipćana “apsolutno” povećan velikim brojem neregistriranih egipatskih hodočasnika.

“Neregularni hodočasnici izazvali su veliki kaos u egipatskim kampovima za hodočasnike, uzrokujući kolaps službi”, rekao je egipatski dužnosnik koji nadzire misiju hadža u zemlji.

Hodočasnici su dugo bili bez hrane, vode i klima uređaja.

Umrli su “od vrućine jer većina ljudi nije imala gdje skloniti se“.

Ostale zemlje koje su prijavile smrtne slučajeve tijekom hadža ove godine uključuju Indoneziju, Iran i Senegal.

Većina zemalja nije navela koliko je smrtnih slučajeva bilo povezano s vrućinom.

Saudijski ministar zdravstva Fahd bin Abdul Rahman Al-Jalajel rekao je u utorak da su zdravstveni planovi za hadž “uspješno provedeni”, sprječavajući velike epidemije bolesti i druge prijetnje javnom zdravlju, izvijestila je službena Saudijska tiskovna agencija.

Zdravstveni službenici “pružili su virtualne konzultacije za više od 5800 hodočasnika, prvenstveno za bolesti povezane s vrućinom, omogućujući brzu intervenciju i ublažavajući potencijal za porast slučajeva”, priopćio je SPA.

Podaci o stotinama mrtvih od vrućine opovrgavaju tvrdnje o uspješnom preventivnom djelovanju sadudijskooarabijskih vlasti.

Vrućina (ilustracija)

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI