Neovisni novinarski portal
19.5.2024.
KULTURA / šibenik
Tvrđavi kulture Šibenik odobren dosad najveći EU projekt, vrijedan 2,2 milijuna eura!

Tvrđavi kulture Šibenik odobren dosad najveći EU projekt, vrijedan 2,2 milijuna eura!

Šibenik se ponosi svojim fortifikacijama koje opasuju grad. I ove će godine Hrvatska biti jedna od 7 država, a Šibenik jedan od nekoliko gradova koji će s tri ,od ukupno 40-ak, lokaliteta u Europi, 10.svibnja, po treći put, sudjelovati u manifestaciji Noć tvrđava. Ove godine s posebnim entuzijazmom, jer uoči ove zanimljive manifestacije gradskoj ustanovi Tvrđava kulture, koja obilježava svoju desetu obljetnicu djelovanja, odobren je dosad najveći EU projekt vrijedan 2, 2 milijuna eura. Riječ je o GIFTSnet projektu kojim će biti uređen tunel na tvrđavi sv. Ivana, a dio sredstava investiran u održivost.

Projekt GIFTSnet predstavili su u srijedu na tvrđavi Barone ravnateljica ustanove Tvrđave kulture Gorana Barišić Bačelić, voditeljica Odjela za međunarodnu suradnju i projekte Đurđa Vrljević Šarić, voditelj Odjela za istraživanje i interpretaciju baštine Josip Pavić i šibenski gradonačelnik Željko Burić.

Kako smo već naveli, vrijednost projekta je 2,244.450,66 eura, a Tvrđava kulture provodi ga uz partnerstvo gradova Karlovca, Banja Luke i Trebinja, općina Ulcinj i Bar. Projekt je financiran iz programa prekogranične suradnje Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

– Kao tim obilježavamo desetu godinu djelovanja, dva dana nas dijeli od treće Noći tvrđava, a upravo u ovim danima prije deset godina održali smo prvo medijsko predstavljanje kada smo najavljivali otvaranje i program na Tvrđavi sv. Mihovila. No, danas smo se okupili povodom jedne sasvim druge prigode. Europski projekti u našoj Ustanovi su prirodno stanje. Upravo EU projekt, a pritom mislim na onaj revitalizacije Tvrđave sv. Mihovila, je naše počelo. Danas, nakon osam godina od početka prvog projekta za kojeg smo dobili europska sredstva možemo s ponosom reći da smo sudjelovali i proveli čak sedam EU projekata čija je financijska vrijednost samo za Tvrđavu kulture bila 2 milijuna eura – sa zadovoljstvom se prisjetila kronologije uspjeha Tvrđave kulture ravnateljica Gorana Barišić Bačelić, .

Đurđa Vrljević Šarić istaknula je, kako objavljuje Grad Šibenik na svojim službenim stranicama, da je samo pet od ukupno 56 nominiranih projekata financirano unutar specifičnog cilja Turizam i kultura u 1. pozivu Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora. GIFTSnet će, smatra Vrljević Šarić, doprinijeti poboljšanju održivog i uključivog razvoja kulturnog turizma provedbom zelenih, održivih ulaganja u Šibeniku, Karlovcu, Banja Luci, Trebinju, Baru i Ulcinju.

Sredstvima projekta Tvrđava kulture planira financirati uvođenje sustava pametnog recikliranja na tvrđavama sv. Mihovila, Barone i tvrđavi sv. Ivana gdje će se urediti i tunel. Dio projekta je i inicijativa “Night of Fortresses Goes Green” koja će kao međunarodna kulturna manifestacija tako postati promotor zelenih standarda i podizanja javne svijesti o održivom razvoju.

– Veliki broj posjetitelja i aktivnosti na tvrđavama povećava proizvodnju otpada na lokacijama. Ovaj problem je djelomično riješen kroz Šibenik Zero Waste projekt, a bit će nadograđen kupnjom i postavljanjem pametnih kontejnera za recikliranje na tri tvrđave te kupnjom i instaliranjem pametnog biokompostera na kampusu Tvrđave sv. Ivana. Uz to, u sklopu investicije planirano je i ozelenjavanje platoa Tvrđave sv. Ivana – elaborirala je tek dio projekta Vrljević Šarić.

Kad je riječ o Šibeniku, drugi dio investicije odnosi se na uređenje tunela na Tvrđavi sv. Ivana i njegovo uključivanje u turističku ponudu, a investicija je vrijedna oko 320 tisuća eura. Bit će to, kako je rekao Josip Pavić,  prvi bunker na području Šibenika koji će dobiti novu interpretaciju.

– U tunel se u ulazi sa sjeverne strane Tvrđave gdje je nekada bilo igralište. Izgrađen je u doba njemačke okupacije kao sklonište te završava bunkerom koji se nalazi s južne strane tvrđave. Spušta se jako duboko i unutrašnjost izgleda moćno te pruža poseban doživljaj čim se uđe unutra. Pazili smo s kakvim sadržajem ulazimo unutra i tu smo imali jako dobru koordinaciju s projektantom i konzervatorima. Dobili smo jedno jako dobro rješenje koje će putem audio-vizualnog doživljaja izazvati reakciju posjetitelja. Plan je da iduće ljeto bude u funkciji. Uz to, sredstvima ovog projekta izradit ćemo dokumentaciju koja će omogućiti buduće stavljanje u funkciju istočne kule na Tvrđavi sv. Mihovila – naveo je Pavić na javnoj prezentaciji projekta.

Zadovoljan je i šibenski gradonačelnik Željko Burić koji smatra da je ovo još jedan dokaz koliko je dobra bila odluka Grada da osnuje Tvrđavu kulture.

– Obnovljene tvrđave postale su brend suvremenog i modernog Šibenika koji je sada percipiran kao grad tvrđava. Ono u čemu svi mi uživamo je činjenica da tvrđave nakon svih ovih godina izgledaju dobro kao i prvog dana kada su obnovljene. Sve ovo danas prezentirano nije slučajnost nego rezultat rada tima Tvrđave kulture uz podršku Grada Šibenika. Za mene će projekt obnove fortifikacijskog sustava Šibenika biti završen kada kroz dvostruki bedem spojimo Tvrđavu sv. Mihovila i kada Mihovil sa žičarom spojimo s Tvrđavom sv. Ivana – poručio je ambiciozno Burić.

Za Tvrđavu kulture, GIFTSnet je četvrti EU projekt trenutno u provedbi. Uz njega, tu su i projekt FORTIC iz programa Interreg Italija – Hrvatska vrijedan preko 2,135 milijuna eura od čega je proračun Tvrđave kulture Šibenik oko 250.000 eura, dok je 60.000 eura bespovratnih sredstava odobreno u okviru programa Erasmus+, Mala partnerstva za područje obrazovanja odraslih, za projekt Sustain4Seniors Hub čiji je nositelj Tvrđava kulture Šibenik. Također, Centar koralja Zlarin dio je projekta Sustainable Islands – Small European islands mobilized for sustainability development of their territory vrijednog 60 tisuća eura koji je u provedbi od ove godine u partnerstvu s organizacijom SMILO. Kroz ove projekte Tvrđava kulture Šibenik osigurala je preko milijun eura sredstava za investicije na šibenskim lokalitetima, za razvoj novih sadržaja i programa te jačanje ljudskih kapaciteta ustanove, stoji u objavi Grada.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI