Neovisni novinarski portal
19.5.2024.
GOSPODARSTVO
Nova akvizicija slovenske Iskre u Hrvatskoj: Elka, vlasništvo Iskre, preuzela 50-postotni udjel u Ekakonu, tvrtki za proizvodnju industrijskih vodiča

Nova akvizicija slovenske Iskre u Hrvatskoj:
Elka, vlasništvo Iskre, preuzela 50-postotni udjel u Ekakonu, tvrtki za proizvodnju industrijskih vodiča

Slovenska Iskra, postaje sve prisutnija u hrvatskom gospodarstvu, o čemu svjedoči i njezina najnovija, dosad četvrta, akvizicija u Hrvatskoj. Tvrtka Elka, koja je u vlasništvu slovenske grupacije Iskra, preuzela je 50 posto udjela u  tvrtki Elkakon d.o.o. za proizvodnju industrijskih vodiča, izvijestili su javnost iz Iskre.

Ugovor o preuzimanju  vlasničkog udjela u Elkakonu potpisali su Matija Šešok, predsjednik Uprave Elke te Miljenko Hacek i Tihomir Hacek,  vlasnici  Business centra  Cotra koji je imao  50- postotni udjel u Elkakonu. Iskra je u svibnju 2021. upravo od Miljenka Haceka preuzela vlasništvo u Elki, najvećem proizvođaču električnih kabela u ovom dijelu Europe s gotovo stogodišnjom tradicijom. Na poptisivanju Ugovora bio je i Dušan Šešok, glavni direktor i većinski vlasnik tvrtke Iskra koja je 2023. završila s gotovo 300 milijuna eura konsolidiranih prihoda.

-Ovo je za Iskra grupaciju svojevrsno zaokruživanje transakcije preuzimanja kabelskog businessa, ali i proširenje suradnje i partnerstva s grupacijom Končar. Radi se o dva regionalna branda, koja su globalno prisutna sa svojim proizvodima i integralnim rješenjima. Vjerujem da Iskra i Končar,  mogu intenzivnije surađivati i na drugim poljima te ovu akviziciju vidim i kao prvi korak u tom smjeru. Naša je strategija širenje akvizicijama firmi s tržišnim potencijalom, a koje u sinergiji s Iskrom mogu multiplicirati dodanu vrijednost. U tom smislu nam je Hrvatska jako zanimljiva kako zbog blizine, poznavanja tržišta tako i zbog dobrih iskustava s tvrtkama koje smo do sada preuzeli- izjavio je  nakon potpisivanja ugovora Dušan Šešok.

Tvrtka Elkakon d.o.o. osnovana je krajem 2003. godine i njome je nastavljena  višegodišnja proizvodnja okruglih i profilnih industrijskih vodiča tvrtki osnivača. Proizvodni kapacitet Elkakona od oko 1.150 tona godišnje svrstava tog domaćeg proizvođača u asortimanu okruglih i profilnih industrijskih vodiča među veće u Hrvatskoj i susjednim zemljama.

-Ovo je nastavak jednog procesa kojeg smo započeli prije tri godine u smislu preuzimanja proizvodnog dijela Elke na našoj lokaciji u Kolodevčini. Vjerujem da posvećenost Iskre proizvodnom sektoru sinergijom može pridonijeti daljnjem razvoju Elkakona, a budući da  moja tvrtka Cotra d.o.o. kao matica ima druge prioritete ovo je prirodan slijed događaja- kazao je Miljenko Hacek, izražavajući zadovoljstvo Iskrinom orijentacijom na ulaganja u proizvodnju.

Suvlasnik polovice udjela u tvrtki ostaje i dalje Končar- Distributivni i specijalni transformatori d.d., čiji predsjendik uprave Vanja Burul ističe da od Iskre očekuje jednako dobru i kvalitetnu suradnju kakvu su imali i s dosadašnjim partnerom u poduzeću Elkakon d.o.o., Cotrom d.o.o.

Iskra Grupa je od 2019. godine postala vlasnik Remontnog brodogradilišta NCP u Šibeniku, potom joj je 2021. godine pridružena poznata zagrebačka tvornica kablova Elka, da bi  nakon toga slovenska korporacija postala i većinski vlasnik vrlo potentne splitske tvrtke Elmap, proizvođača automatizacije za uređaje za pročišćivanje otpadnih i pitkih voda.

Matija Šešok i Tihomir Hacek nakon potpisivanja ugovora

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI