Neovisni novinarski portal
13.5.2024.
političarenje / stranke
Vesna Vučemilović pred izbacivanjem iz Hrvatskih suverenista: Lojalnost joj nije jača strana, možda zato što je prikrivena HDZ-ovka…

Vesna Vučemilović pred izbacivanjem iz Hrvatskih suverenista:
Lojalnost joj nije jača strana, možda zato što je prikrivena HDZ-ovka…

Što poslijeizborna dogovoranja budu trajala duže to su veće šanse da se neke stranke raskole, i tržište žetončića koji bi  rado zaigrali solo role, mimo odluka stranačkih tijela, proširi. Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista i izabrana zastupnica 11. saziva Sabora, objavila je znakovitu poruku na svom Facebook profilu. ” Nikad, ali baš nikad”, poručila je, “neću dati svoj glas za bilo kakav savez sa SDP-om i Možemo!” A za HDZ? To još nije rekla…

Njezina je objava potaknuta odlukom stranke da neće dati podršku parlamentarnoj većini koju okuplja HDZ, jer, kako je na Facebooku napisao šef Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček, time iskazuju poštovanje prema volji birača koji su im dali glas kao kritičarima HDZ-a i njihovih politika.

-Ne dopuštam nikome da u moje ime pregovara s onima koji su napustili sabornicu kad se donosila odluka o hrvatskoj neovisnosti. Ne dopuštam nikome da izborne gubitnike pokuša pretvoriti u izborne pobjednike. Ne dopuštam nikome da u moje ime sklapa protuprirodne saveze koji predstavljaju izdaju birača. Ne dopuštam nikome da me zbog takvog stava proglašava žetonom ili izdajnikom. Nikad, ali baš nikad neću dati svoj glas za bilo kakav savez sa SDP-om i Možemo!– sasvim eksplicitno je putem Facebooka poručila Vesna Vučemilović.

Njezin stav protivan je odluci Predsjedništva stranke ( Hrvatskih suverenista ), na što je reagirao i predsjednik Marijan Pavliček koji dvoji hoće li kolegica Vučemilović biti novi Plenkovićev žetončić ili ne, ali stranačka tijela su odlučila i bilo bi, kako kaže, suludo da “suverenisti” sada daju podršku onima na čijoj su kritici gradili cijelu kampanju i dobili povjerenje birača.

Vučemilović je, očito, odlučila postupiti suprotno odluci Predsjedništva Hrvatskih suverenista i zaigrati svoju solo, žeton-igru, ne  konzultirajući se ni s kolegama iz Mosta s kojima su izašli na izbore, oko toga. Eto, još jedna ruka Plenkoviću mimo matematike na kojoj je dosad temeljio svoje planove kako osigurati prijeko potrebnih 76 ruku u Saboru.

Vesna Vučemilović se nije suprotstavila odluci Predsjedništva stranke da se ne ide u savez sa HDZ-om, ali je bila suzdržana što je već sugeriralo da je bliža suradnji s Plenkovićem negoli oponiranju njegovoj potencijalnoj većini. Osim toga, kako je u medijima pojasnio njezin stranački šef Marijan Pavliček, Predsjendištvo uopće nije razmatralo opciju suradnje sa SDP-om, ali je bilo više nego jasno oko toga da davaje potpore HDZ-u u koaliciji s manjinama ili Domovinskim pokretom ne dolazi u obzir. Što se njega tiče, nema šanse da se prikloni HDZ-u, kazao je Pavliček.

Prema Statutu stranke ukoliko Vesna Vučemilović postupi suprotno odluci Predsjendištva i podrži HDZ i njihove partnere u koaliciji, bit će izbačena iz Hrvatskih suverenista.

Malo po malo, nakon izbora koji nisu rezultirali jasnim pobjednikom koji raspolaže s potrebnom većinom, jedna po jedna stranka suočava se s rastakanjem.  Među njima su i Hrvatski suverenisti koji su zajedno s Mostom izašli na izbore i osvojili 11 mandata, od čega su dva “suverenistička” zastupnika. Počelo je s bračnim parom Marijom Selak i Ninom Raspudićem koji su svojom voljom napustili Most, a sada je na korak od izlaska ( izbacivanja )  iz Hrvatskih suverenista i Vesna Vučemilović koja u nelojalnosti već ima iskustva. Svojedobno je zajedno sa svojim bratom Miroslavom Škorom napustila Domovinski pokret, sada, pak, okreće leđa i Hrvatskim suverenistima, pa je malo vjerojatno da bi je, zbog njezine nepouzdanosti,  bilo koja stranka rado imala u svojim redovima.  Osim, eventualno HDZ-a. Zapravo, možda je za nju najbolje rješenje da preskoči sva prenemaganja i izravno uđe u HDZ…

 

Tags:

VEZANE VIJESTI