Neovisni novinarski portal
16.4.2024.
POLITIKA & KRIMINAL
Slučaj Geodezije je naša nadležnost, potvrđuju iz ureda Laure Kovesi, ma koliko se AP suprotstavljao tome…

Slučaj Geodezije je naša nadležnost, potvrđuju iz ureda Laure Kovesi, ma koliko se AP suprotstavljao tome…

Svatko pametan i ozbiljan, kamoli iskusan političar poput AP-a, upustio bi se u izravnu, javnu konfrontaciju s europskom javnom tužiteljicom samo ako mu gori pod petama pa nema kud. A AP-u očito gori. U protivnom se ne bi ni pokušao  miješati u pitanja (ne)nadležnosti EPPO-a u slučaju suspektnog angažmana koji je Ministarstvo kulture ugovorilo s Geodetskim fakultetom za poslove 3D snimanja potresom devastirane kulturne baštine u Zagrebu, a još manje izrijekom tvrditi da u tom slučaju europski ured nije nadležan. Što je tražio to je dobio, pa mu je EPPO u subotnjem izdanju Jutarnjeg lista još jednom decidirano potvrdio da je slučaj Geodezije u njihovoj nadležnosti. Ma koliko se AP suprotstavljao tome…

Jutarnji list je u subotu objavio da im je Europsko tužiteljstvo potvrdilo nadležnost u aferi Geodezija i da sve nadgleda Stalno vijeće s tri europska tužitelja koja dolaze iz drugih država članica, kako bi se osiguralo neovisno i objektivno nadziranje svih aktivnosti svakog slučaja koji se uzima u obradu. Vijeće motri sve akcije tijekom istrage i odlučuje kada se ide u progon, odnosno, kada se istraga obustavlja ili provodi skraćena procedura, piše JL, pozivajući se na odgovor koji su dobili iz Ureda europske javne tužiteljice Laure Kovesi.

Premijer Plenković se nije samo izravno umiješao u postupak tužiteljice, tvrdeći da za slučaj Ministarstva kulture i suspektnog 3D snimanja oštećenih zgrada nakon potresa, koji je ministrica bez natječaja povjerila Geodetskom fakultetu, može biti nadležan samo DORH i USKOK jer su svi ugovoreni poslovi plaćeni novcem državnog proračuna, a ne europskim novcem, nego je čak rekao da je zapanjen kako se tužiteljica Kovesi uopće “usudila nešto onako komentirati”.

Kada bi ovaj slučaj bio u nadležnosti EPPO-a, to bi, rekao je AP, bilo vrlo nezgodno za DORH i USKOK, i po toj logici ne bi bilo potrebe da više uopće imamo DORH i USKOK, rezolutno je govorio AP.  Štoviše, sebi je dao za pravo tvrditi kako nema ništa sporno oko ponašanja i djelovanja ministrice Nine Obuljen Koržinek, iako nije njegov posao to istražiti i utvrditi, nego posao institucija progona.

AP, također, prigovara hrvatskom uredu EPPO-a da nikome ne polaže račune, a u tom uredu, veli, rade Hrvati, nisu to stranci kako mnogi misle, sve su to naši ljudi, zamjenici državnih odvjetnika koji su ranije radili u DORH-u, a sada su raspoređeni u Ured  EPPO-a, pokušava relativizirati relevantnost europskog javnog tužitelja premijer. Što time AP želi reći? Ako su naši, neka se ne prave pametni, neka se ostave ćorava posla, to će riješiti DORH i USKOK, Turudić, zapravo?!

Po nalogu europskog tužiteljstva policija je nedavno ušla u Ministarstvo kulture i medija gdje su pretražili računala, mobitele, urede ali i stanove bliskih suradnika ministrice Nine Obuljen Koržinek, glavnog konzervatora u Ministarstvu Davora Trupkovića i načelnika Sektora za financije Krešimira Račića, a pretražen je i ured glavne tajnice Ministarstva Marice Mikec.

Inače, nakon uhićenja čak 29 osoba koje se povezuju s malverzacijama na Geodetskom fakultetu, iz Ureda Europskog javnog tužitelja priopćeno je da istražuju i posao 3D snimanja u potresu urušenih objekata kulturne baštine u Zagrebu, vrijedan oko 20 milijuna kuna, koji je Ministarstvo kulture bez natječaja dodijelilo baš tom fakultetu. Ministrica Obuljen Koržinek je tada javnost uvjeravala da je natječaj izostao zbog žurnosti posla, a i zato što je smatrala da je bolje da se posao dade javnoj ustanovi.  Tvrdila je da je sve plaćeno novcem iz državnog proračuna. No, pokazat će se da  je posao plaćen europskim novcem, obavile su ga redom privatne tvrtke, a prema procjeni EPPO-a sumnja se da je samo u tom poslu više od pola milijuna eura završilo u privatnim džepovima.

Zašto se AP toliko trudi uvjeriti i EPPO i hrvatske građane da je sve plaćeno proračunskim novcem RH, a ne europskim, kao da meritum nije u krađi javnog novca namijenjenog obnovi, zasad nije poznato. Baš kao ni motivi koji su AP-a nagnali da se miješa u nadležnost europske javne tužiteljice, kao da se radi o političkoj, a ne profesionalnoj prosudbi…

Europska javna tužiteljica Laura Kovesi
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI