Neovisni novinarski portal
26.2.2024.
PROSVJED
Seljaci odlaze kućama za Božić, ali budu li izgrani od Vlade, vraćaju se na ceste s masovnim prosvjedom!

Seljaci odlaze kućama za Božić, ali budu li izgrani od Vlade, vraćaju se na ceste s masovnim prosvjedom!

Slavonski seljaci povlače se s traktorima s cesta nakon 16 dana prosvjeda. Rezultat je to sastanka s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković koji je održan u srijedu, a na kojem je bio i ministar obrane Ivan Anušić. Zadovoljni su postignutim dogovorom, ali kako su poručili, budu li izigrani, odmah nakon Božića vraćaju se na ceste iza Nove godine i nastavljaju s masovnim prosvjedima.

Čekali su što će dobiti napismeno, odnosno u mailu, i hoće li to odražavati ono što je uistinu na sastanku dogovoreno. Kad je mail stigao, počeli su paliti traktore i krenuli kućama. Ali, uglavnom bi se moglo reći da su seljaci zadovoljni postignutim, a i sve je hladnije, nisu uvjeti za ostanak na cesti.

Zanimljivo je da su seljaci ovog puta ipak bili spremniji na kompromis, što se uglavnom pripisuje u zasluge ministru Anušiću koji je relaksirao odnose seljaka i ministrice koja i dalje ostaje pri svojoj početnoj tezi da za prosvjede nema razloga.

Predsjednik Stožera za obranu hrvatskog sela Tomislav Pokrovac izjavio je nakon sastanka da je “hrvatski narod uspio i napravio dobru stvar za hrvatsku poljoprivredu, ostavio je tradiciju na selu, borio se i uspio u tome. Možemo biti zadovoljni, trebamo otići svojim kućama. Ovaj ću tren raspustiti prosvjede u svim županijama, svi idemo kućama, pripremiti se za Božić“, pozvao je Pokrovac slavonske seljake koji su 16 dana ustrajno ostajali na slavonskim prometnicama unatoč hladnoći, prosvjedujući protiv vladinih mjera za suzbijanje širenja afričke svinjske kuge.

Pokrovac je najavio nosi sastanak  s ministricom Vučković i ministrom Anušićem, ovog puta u Slavoniji, jer, kako je kazao, “naša borba je tek počela, nije završila, nova tema će biti poljoprivredno zemljište.”

Svinjogojci Slavonije i Baranje izašli su s traktorima na ceste i blokirali ih u studenome ogorčeni eutanaziranjem zdravih svinja zbog zaustavljanja širenja afričke svinjske kuge, što je mnoge od njih bacilo na koljena i dovelo na rub egzistencije. Inzistirali su da predstavnici Vlade dođu k njima u Slavoniju na razgovor, ali su naposljetku popustili i otišli u Zagreb sa zahtjevima da se zabrani eutanaziranje i omogući promet zdravih svinja te dozvoli kolinje zdravih svinja u seoskim dvorištima pod veterinarskim nadzorom.

A ono što im je bilo najvažnije, kolinje u seoskim dvorištima, e na to će morati pričekati do 14. ili 15. prosinca, baš kao što je i državni tajnik Mladen Pavić svojevremeno najavljivao, a seljaci nisu htjeli ni čuti, jer nije bilo garancije da će Vlada taj datum ispoštovati. A tko im to sada garantira? Možda, Ivan Anušić… ?

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI