Neovisni novinarski portal
26.2.2024.
nered / PROSVJED
Prosvjed seljaka i u Drnišu: Dalmatinski poljoprivrednici solidarizirali se sa slavonskim kolegama; Domovinski pokret poput Grincha…

Prosvjed seljaka i u Drnišu:
Dalmatinski poljoprivrednici solidarizirali se sa slavonskim kolegama; Domovinski pokret poput Grincha…

Slavonski svinjogojci su i nakon razgovora s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković  u Zagrebu, ne samo nastavili prosvjed u Slavoniji, nego su svoju “traktor revoluciju” izvezli i u ostale dijelove Hrvatske. Nakon Ličana pridružili su im se i Dalmatinci, pa se u subotu u Drnišu na prosvjedu seljaka okupilo oko 150 nezadovoljnih poljoprivrednika koji su dali podršku svojim kolegama u Slavoniji…

Prosvjedi svinjogojaca, organizirani prije 11 dana kao odgovor slavonskih seljaka na provedbu vladinih mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge, nastavljaju se. Dva ključna zahtjeva seljaka su omogućavanje prometa zdravim svinjama i održavanje svinjokolja u seoskim dvorištima oko čega ministrica Vučković i Vlada ne žele ni razgovarati jer su te mjere, kako poručuju, neminovne i oko njih ne može biti pogađanja.

Pa su svinjogojci po povratku iz Zagreba, razočarani, a sada i još gnjevniji ( oni koji su u prosvjedu ostali ), ponovo s traktorima blokirali državnu cestu D55 kod graničnog prijelaza Županja- Orašje, najavljujući nove punktove okupljanja jer od zahtjeva, tvrde, neće odustati. Ono što ih posebno čini nezadovoljnima je nemogućnost predstavnika Vlade da im jamče da će nakon 15. prosinca svinjokolje biti dozvoljene. Dajte nam to napismeno, tražili su slavonski seljaci od Vlade, ali to nisu dobili.

Dobili su Plenkovićevih 600 eura za kupnju svinjskih polovica, što nazivaju pokušajem kupovine seljaka svinjskim polovicama sumnjive, uvozne kvalitete. I zbog toga, prosvjedi idu dalje, štoviše još se i nastavljaju širiti na punktove u Lipovcu, Donjem Miholjcu, Novoj Gradiški, a u međuvremenu su “izvezeni” i u Dalmaciju.

U subotu se u Drnišu, na prosvjedu dalmatinskih poljoprivrednika, stočara i ratara iz sve četiri dalmatinske županije, okupilo oko 150 prosvjednika koji su, uz ostalo, poručili da ne traže ništa što poljoprivrednici u Europi nemaju, ali, dok oni u EU mogu sve, hrvatskim seljacima sve se zabranjuje, rekao je jedan od sudionika prosvjeda.

Zanimljivo je kako su neki u kamere i mikrofone izrijekom kazivali da politika nije dobro došla među njih, da ne žele nikakvo politiziranje skupa i da njih politika ne zanima, samo njihova egzistencija u poljoprivredi. A istodobno, javnosti se opširnim priopćenjem obratio Domovinski pokret , podružnica Šibensko-kninske županije, s jasnom podrškom prosvjedu seljaka u Drnišu i porukom da “hrvatski seljak neće pognuti glavu pred briselskim hohštaplerima i njihovim poltronima”( Ive Ćaleta Car, predsjednik podružnice ).

-Kao potpora seljaku kojemu je dosta zabrane držanja blaga u našim selima, zabrane obrađivanja zemlje motikom, zabrane proizvodnje sira po tradicijskom načinu proizvodnje, pošumljavanja stoljetnih pašnjačkih površina, koruptivnih radnji i namještanja natječaja za dodjelu državne zemlje i dodjelu mjera iz EU fondova, kao i isplatu potpora, zabrane držanja svinja, kokoši itd., predstavnici Domovinskog pokreta Šibensko-kninske županije u Drnišu 2.prosinca.2023.godine u dvorištu bivšeg „Remonta“ stali su uz hrvatskog seljaka! –  kazao je šef podružnice Ive Ćaleta Car poručujući da bez jakog sela nema ni jake Hrvatske. Ali oni koji ne baštine misao Stjepana Radića koji je u seljacima vidio temelje domovine, ne prežu, kaže, ni pred čim da hrvatsko selo unište. Slijedili su politiku svojih očeva i djedova koja je započela 1945. otimanjem zemlje i poljoprivrednih dobara seljaka i tjerajući ih u tvornice i gradove.

Primjer za tu tezu našao je u ocu ministra Grlić Radmana čija je obitelj, kazao je, kroz 20.stoljeće nekoliko puta mijenjala svoje prezime kako bi bila politički podobnija. Štošta se danas promijenilo, veli Ćaleta Car, pa se uništavanje seljaka provodi u bijelim briselskim rukavicama, iz toplog ureda, odlukama za koje je jasno da su štetne za hrvatsko selo i seljaka. Stoga je, naglasio je, važno iz Drniša poslati poruku da hrvatski seljak neće pognuti glavu pred briselskim hohštaplerima i njihovim poltronima.

O svojim iskustvima je govorio i Zvonku Madunić ( također član užeg vodstva županijske podružnice DP-a ), inače vinogradar, ratar i obrtnik koji je, kako je rekao, na svojoj koži osjetio maćehinski odnos države prema poljoprivrednicima.

-Djedovina je u pitanju, ona je po meni već na bubnju i čeka merkantilistu (pobornika izvozne trgovine kao jedinog gospodarskog rješenja). Takvom politikom selo se dovelo pred „streljački vod“ i zadnji hitac. Ali, gle li čuda, potpore su postale upitne, svinje su eutanazirane, zemlja nije legalizirana, seoske škole i ambulante su bez vrata, autobusne stanice bez putnika, a selo, kakvo – takvo, još uvijek živi godišnjim kontinuitetom, dok su se gradovi stisnuli u ljetno tromjesečje i razdoblje u kojemu domicilni duhovi čekaju strance.  A politika i dalje novim turističkim kompleksima šalje poruku selu. No, selo se kroz prosvjede budi i mami potencijalne političare da mijenjaju političke platforme, one koji će razotkriti krinku koja jede jedinu nam domovinu Hrvatsku. U tom smislu, moj boravak u Drnišu važniji je od svega što sam do sada učinio- kaže Madunić.

U priopćenju stoji i izjava Borisa Solomuna ( član Predsjendištva podružnice DP-a ŠKŽ )koji se posebno referira na optužbe da su prosvjedi politizirani.

-Da, istina je, među pobunjenim svinjogojcima ima članova drugih stranaka, pa zar je to zabranjeno? Možemo li ili smijemo li, ima li itko pravo na javnoj sceni tim rječnikom uvrijediti osiromašenog seljaka da se bori za svoj životni status u ionako osiromašenoj Slavoniji? Može li neki političar nazvati čovjeka koji živi na selu parazitom, a pri tome se bavi uzgojem svinja, a usput je član neke stranke ili da upravo on živi na tuđi račun?  Nema!  S druge strane, imamo visoko pozicioniranog ministra u Vladi RH, koji ima tvrtku koja se bavi ekološkim zbrinjavanjem lešina ubijenih i zaraženih životinja. Pri tome je zaboravio unijeti u poreznu karticu ostvarenu dobit od više od 2 milijuna eura, prijavio je tek onda kada su to mediji otkrili! Ma nemam ja ništa osobno protiv ministra, ali ne mogu ne reći ili si ministar ili si poduzetnik! I da, to se zove sukob interesa, nikako drugačije. I da, taj ministar je posljednji koji može javno govoriti o parazitiranju …poručio je Solomun solidarizirajući se sa slavonskim kolegama.

Dakle, nakon svega teško bi se moglo braniti tezu da prosvjedi seljaka nemaju nikakve veze s politikom. Voljom seljaka ili mimo nje, političari su se bez sumnje u prosvjed svinjogojaca i poljoprivrednika itekako ukrcali. Domovinski pokret ŠKŽ poput Grincha, seljacima pokušao “ukrasti Božić “…

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI