Neovisni novinarski portal
26.2.2024.
stranke
Osnovana Republika: Damir Vanđelić, napokon, dobio svoju stranku, “široko centrističku”, svi su dobrodošli osim HDZ-a koji je Vanđeliću što i Most HDZ-u…

Osnovana Republika:
Damir Vanđelić, napokon, dobio svoju stranku, “široko centrističku”, svi su dobrodošli osim HDZ-a koji je Vanđeliću što i Most HDZ-u…

Damir Vanđelić, bivši ravnatelj Fonda za obnovu Zagreba nakon potresa 2020., napokon je osnovao stranku. Bit će njezin prvi predsjednik. Zove se Republika. Nije osobito inovativno, ali je pretenciozno. Vanđelić aludira na “novu republiku” kao i mnogi prije njega. No, neki od njih su imali više političkog erosa, ako ništa drugo…

Damir Vanđelić ( 55 ) je u Zagrebu završio Fakultet strojarstva i brodogradnje 1992., titulu MBA stekao na University od Liverpool 2008., sudionik je Domovinskog rata i nosilac Spomenice 1990.-1991. Karijeru je započeo u Plivi. U Adris grupu dolazi 2004. gdje zauzima poziciju direktora investicija i taj je posao radio do 2016. kada postaje predsjednik Uprave Croatia osiguranja, potom i predsjednik Nadzornog odbora INA-e, a na toj je odgovornoj dužnosti i danas. Plenković mu je povjerio ulogu čelnog čovjeka Fonda za obnovu nakon potresa u Zagrebu. No, bila je to samo još jedna epizoda u njegovom bogatom životopisu, baš kao i neslavan pokušaj kandidature za HDZ-ovog zagrebačkog gradonačelnika

Na osnivačkoj skupštini Republike, 157. političke stranke u Hrvatskoj, izabrano je čak šest potpredsjednika i još sedam članova Predsjedništva, a prvi šef Republike najavio je fokus stranke na ekonomski oporavak i borbu protiv korupcije, kvalitetnije i pravednije javno zdravstvo, modernije školstvo, dakle, sve ono što je ključno da se zaustavi odljev stanovnika iz Hrvatske, a proteklih desetljeća otišlo ih je pola milijuna.

Vanđelić je iznimno ambiciozan čovjek kojemu je politika potrebna radi dokazivanja, više samome sebi, negoli drugima, jer očito misli da uspjesi u struci nisu dovoljni da bi se osjećao ispunjen i do kraja realiziran. Već dugo ( moglo bi se reći i predugo ) najavljuje osnivanje stranke koja će Hrvatsku ( obećava ) promijeniti na bolje, koja će biti poticaj i motivator za ostanak najpotentnijih građana u ovoj zemlji kako bi svojim znanjem i iskustvom prodonosili njezinom ubrzanom razvoju. Priželjkuje državu koja će, kaže, biti prijatelj svih društvenih skupina. Želi okupiti sposobne i poštene u borbi za bolju i prosperitetniju državu.

Vanđelićeva stranka planira izaći na sve izbore, a kao glavni “mamac” potencijalnim biračima nudi rast plaća za 50 posto u razdoblju od četiri godine, najavljuje poreznu i reformu pravosudnog sustava, te državne uprave. Veću produktivnost, manje troškove… zapravo sve ono što u svojim izbornim manifestima deklarativno navode i druge stranke, pa i kada nisu tako ambiciozne kao Vanđelićeva Republika, jer znaju da bi to morali biti prioriteti svake moderne, demokratske države koja teži svestranom razvoju i većem standardu svojih građana.

Relevantnost svake političke stranke mjeri se po specifičnoj težini svojih vodećih ljudi. pa se i Damir Vanđelić odlučio okupiti niz poznatih, zvučnih imena na koje će se stranka oslanjati. Tu su Vesna Škare Ožbolt i Gordana Deranja, potpredsjednice stranke koje, poput svoga šefa, ambiciozno  najavljuju ozbiljne iskorake svaka u svome sektoru. Škare Ožbolt planira osnovati državni nekretninski fond iz kojeg će se novac uplaćivati u mirovinske fondove, zemlja se neće prodavati nego koncesionirati, dok Deranja puca na veću produktivnost i konkurentnost domaćeg gospodarstva, snažniji izvoz i investicijski procvat.

Protive se prevelikom utjecaju države na gospodarstvo, žele biti predvodnici promjena, “želimo Hrvatsku iz koje neće građani odlaziti jer je na začelju Europe po gotovo svim kriterijima”, kaže Vanđelić.

Za izbore su, tvrde, spremni. Pa i za postizborne koalicije. Širok je spektar kandidata za suradnju s Republikom, jer, riječ je o stranci koju njezin predsjednik intrigantno definira kao “široko lijevo i široko desno”. U prijevodu- politički centar. Široko centristička u ideološkom smislu, veli čelnik stranke. “Služimo narodu” je njihov politički moto. Socijalno su osjetljivi, nemaju veze ni s ustašama ni s partizanima… Što bi značilo da svi dolaze u obzir kao njihovi potencijalni partneri, a to i stranku već u startu određuje kao iznimno pragmatičnu, ideološki neprofiliranu, i sa svima kontabilnu. Ipak, ne baš sa svima. Jer, HDZ im, izgleda, nije po volji. Tako bar tvrde u trenutku osnivanja, odbacujući i najmanju mogućnost koalicijske suradnje s Plenkovićevom ekipom. Vanđeliću je HDZ, reklo bi se, ono što je HDZ-u Most. Loše iskustvo preko kojeg ( zasad ) ne želi preći.

Vanđelić tvrdi da su razgovarali s mnogima i da već znaju tko su im izgledni partneri, a među njih, čini se, spada i AP šibensko-kninskog župana Marka Jelića koji po svom političkom profilu jako sliči šefu Republike. Je li taj spoj dobitak ili gubitak za Republiku?

Damir Vanđelić nije novo lice, nije ni čovjek kojem dosad nije bila pružena šansa. Ima impresivan životopis, kotira kao stručnjak od formata, no, politika je jedan sasvim drugi svijet. U njemu kompetencije nisu presudne, nisu čak ni prednost. U hrvatskim prilikama mogu biti štoviše i uteg. Nije ovo zemlja koja cijeni znanje, rad, kreativnost, uspjeh, načela i dosljednost. U politici se napreduje usprkos deficitu svih tih kvaliteta. Šef Republike je to i sam iskusio. I vjeruje da u tom svijetu ipak može uspjeti. Da ga čeka izborna pobjeda. I dalje ga vabi sirenski zov politike. Što to govori o njemu? Da i sam politiku pretpostavlja struci i da joj ne može odoljeti. Čak i ovakvoj kakva je hrvatska- loša, prljava, zla.

Vanđelić nije baždaren za dugoročno političko djelovanje. Osim ako ne smanji očekivanja i ono NE HDZ-u ne pretvori u “možda”, a kad bude pravi trenutak i u odlučno DA. Uostalom, i on i njegov zasad jedini potvrđeni partner Marko Jelić, imaju svoju povijest s HDZ-om. Čemu to negirati?

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI