Neovisni novinarski portal
28.4.2024.
'rvatska
Iskra brodogradilište Šibenik gradi za državu sedam plovila za 13, 615 milijuna eura, odnosno za gotovo dva milijuna eura po brodici

Iskra brodogradilište Šibenik gradi za državu sedam plovila za 13, 615 milijuna eura, odnosno za gotovo dva milijuna eura po brodici

 Iskra brodogradilište Šibenik, slovensko poduzeće koje je nakon desetljetnih privatizacijskih radnji došlo u posjed nekadašnjeg uglednog i prosperitetnog hrvatskog poduzeća Remontnog brodogradilišta Šibenik, dobilo je na javnom natječaj posao izgradnje sedam aluminijskih brodica za traganje i spašavanje na moru za Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, vrijedan državnih 13,61 milijun eura.

Kako javljaju iz Iskre, ugovor o tom poslu potpisali su Roko Vuletić, direktor Iskra brodogradilišta Šibenik i HDZ-ovac Oleg Butković, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar tog ministarstva. Iskra brodogradilište Šibenik podsjeća kako su prije ovog novog posla koji su dobili od države imali još jedan, a kada su izgradili brze brodice za hitnu medicinsku pomoć.

-Vrijednost ovog posla je 13 615 000 eura, a Iskra brodogradilište Šibenik izabrano je kao najpovoljniji ponuđač na otvorenom postupku javne nabave koji je provelo Ministarstvo mora, prometa i  infrastrukture.  Brodice koje će graditi za Lučke kapetanije bit će duljine 15 metara, postizat će maksimalnu brzinu od 40 čvorova, a autonomija će im biti 430 nautičkih milja. Brodice za spašavanje i traganje na moru gradit ćemo na istoj platformi na kojoj smo projektirali brodice za hitni medicinski prijevoz s tim da će one biti malo drugačiji i prilagođene specifičnoj namjeni. Sedam brodova koje će graditi Iskra bit će namijenjeno za redovite zadaće Lučkih kapetanija, odnosno za kontrolu hrvatske državne granice na moru te traganje i spašavanje. Mi smo se natjecali za gradnju brodica u segmentu u kojemu smo iskusni i u kojemu imamo reference izvrsnosti. Kroz gradnju brodica za hitni medicinski prijevoz puno smo naučili, a u praksi imamo dokazane parametre brzine, stabiliteta, mogućnost samoispravljanja, self-righting, i performansi koje se traže, tako da sada praktički imamo gotov dizajn. Brodice za Lučke kapetanije imat će jednaka – kazao je prilikom potpisivanja Ugovora Roko Vuletić.

Šibensko brodogradilište isporučivat će dvije brodice godišnje, kako se ističe. Jednostavnim izračinom se dolazi do podatka kako je cijena jedne brodice iznosi gotovo – dva milijuna eura, odnosno 1,954 milijuna eura. Zašto država daje toliki novac za jedan 15-metarski brod? Na to pitanje bi trebali znati odgovor oni koji bolje poznaju tržište plovila.

Inače, u priopćenju poduzeća Iskra se ističe kako će gradnja brodova početi u proljeće 2024. godine.

S predstavljanja sličnih plovila (foto Iskra)

Tags: ,

VEZANE VIJESTI