Neovisni novinarski portal
26.2.2024.
Nu2
Vesna Pusić u Nu2: Ono što trenutno radi Netanyahuova vlada, također je zločin!

Vesna Pusić u Nu2:
Ono što trenutno radi Netanyahuova vlada, također je zločin!

Bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić gostovala je u HRT-ovoj emisiji “Nedjeljom u 2 “gdje je komentirala rat u Ukrajini i na Bliskom istoku. Pusić smatra da se dosadašnji svjetski poredak polako urušava, postoje dvije velike sile, SAD i Kina, a Rusija je, kaže, danas u poziciji neke vrste kineskog vazala. Povijest sukoba Izraela i Palestine je “jedna spirala nesreće, propuštenih prilika, iznevjerenih dogovora i loših politika”, kazala je Pusić u Nu2.

SAD više nije tako jak kao nekada, a osim dviju tradicionalnih velikih sila, pojavili su se kao jaki svjetski igrači Kina, Indija, arapski svijet. Pusić se slaže da se svijet dramatično promijenio, i da se ono što smo nekad zvali svjetski poredak polaka urušava, zapravo više ne postoji.

Komentirala je i pojam oksidentalizma kojeg je u politiku uveo bivši francuski premijer Dominique de Villepin, a koji označava uvjerenje da Zapad još uvijek može vladati svijetom i ne uzimati u obzir ono što misli ostatak svijeta.

– Pogreška je naša, koji pripadamo Zapadu, da pokušavamo na neki način vratiti taj stari model koji nam je poznat,  u kojem se osjećamo nekako sigurno i u kojemu se znamo orijentirati- rekla je.

U svijetu je danas na desetine sukoba, a većina svijeta i ne zna gdje su i kako na njih reagirati.

Reakcija Izraela na Hamasov brutalan napad je bila početak bombardiranja Gaze s obzrazloženjem da je to način da se uništi Hamas, napominje, dodajući da kao netko tko apsolutno podupire pravo Izraela da ima priliku živjeti kao normalna država, smatra da je ono što trenutno radi Netanyahuova vlada također zločin.

-To je nešto što je i iz pozicije Izraela jedna krajnje destruktivna politika. To Hamas neće uništiti. Hamas ne mari mnogo za Palestince– smatra Pusić, napominjući kako su očito glavne vođe Hamasa u inozemstvu,  na sigurnom, a ne na mjestu sukoba.

Ubojstva u Gazi samo će osnažiti terorizam, kazala je, prenosi HRT, a to će učiniti Izrael mnogo nesigurnijom državom nego što je dosad bio. Ako ste protiv politike jedne vlasti ne znači da ste protiv te države, rekla je. A trenutačna izraelska politika ima mnogo kritičara i neprijatelja i u samom Izraelu, takva je politika, smatra, pogubna.

Govoreći o hrvatskom glasanju protiv rezolucije UN-a, ističe kako ne misli da je Hrvatska za to da se u Gazi ubijaju ljudi, no, misli da se Hrvatska prekalkulirala. Naposljetku, od 27 država članica EU-a njih 23 su bile suzdržane ili za rezoluciju, za razliku do Hrvatske koja je bila protiv.

Vjeruje da bi bilo dobro da je prihvaćen kanadski amandman koji spominje zločine Hamasa nad Izraelcima, ali čak i američki predsjednik se  počeo zalagati za “humanitarni prekid bombardiranja”.

Podsjetila je i da je PLO priznao Izrael, da je bilo dogovoreno tzv. rješenje dvije države, uspostava izraelske i palestinske države, no, sporazum o tome se jedno vrijeme nije provodio, a za mandata Netanyahua sustavno je miniran useljeničkim naseljima na teritoriju na kojem je trebala biti palestinska država, pa je na terenu, rekla je Pusić, stvorena situacija da je to nemoguće provesti.

Spomenula je i tzv. Abrahamove sporazume za vrijeme mandata Donalda Trumpa koji se odnose na normalizaciju odnosa između Izraela i arapskih zemalja, ali se pokušalo na neki način marginalizirati palestinsko pitanje. No, Pusić vjeruje da će se na zaraćenom području morati pronaći neki oblik za funkcioniranje obiju država. To je najmanje loše rješenje i ono se sada mora osmisliti i dogovoriti, kazala je.

-Izrael s međunarodnim garancijama jednakih prava i za Palestince i za Izraelce. To je nešto što mislim da bi ova vlada htjela izbjeći pod svaku cijenu zato što u tom slučaju prijeti opasnost, iz njihove perspektive, da Palestinci postanu većina u toj državi- vjeruje Pusić.

Pusić napominje i kako se ne vidi što je konkretno cilj Izraela, a ponavlja se stalno da je to istrebljenje Hamasa, što ne smatra spornim.
– Ono što dovodim u pitanje je da li je ovo način, da li je ova vrsta ekstremnog bombardiranja dva milijuna ljudi koji su zatvoreni u par desetina kvadratnih kilometara, da li je to način da se uništi Hamas ili je izraelska vlast zapravo upala u Hamasovu zamku- rekla je bivša ministrica u Nu2.

Komentirala je i različite stavove u hrvatskom državnom vrhu o onome što se događa u izraelsko-palestinskom sukobu. Kad je riječ o predsjedniku Zoranu Milanoviću, smatra da “predsjednik uvijek možda kaže jednu rečenicu previše”, i u zadnje vrijeme se često s njim ne slaže, ali dijeli  njegovo mišljenje o glasanju u UN-u.

Kad je, pak, riječ o ratu u Ukrajini, smatra da se radi o velikoj tragediji, a ratom na Bliskom istoku Putin je dobio svoj drugi rat.

-On je dobio otvaranje drugog fronta. Čak smo se neko vrijeme bojali da bi taj drugi front mogao biti na Zapadnom Balkanu- rekla je, konstatirajući da je svrha drugog fronta upravo da odvrati pozornost svijeta od agresije na Ukrajinu.

– Naravno ovaj rat na Bliskom istoku mu je puno, puno korisnije i bolje došao nego, recimo, neki mali rat koji bi se organizirao na Zapadnom Balkanu. To je rat u kojemu se u zamku uhvatila država Izrael, odnosno, rekla bih vlast u Izraelu, da ne poistovjećujem Izrael sa sadašnjom vlašću, precizirala je.

Kao moguće rješenje ovog sukoba vidi i neku vrstu međunarodnog protektorata nad Gazom u kojem bi, recimo, EU mogla imati značajnu ulogu. Dodaje da taj međunarodni protektorat nad Gazom nije nikakvo trajno rješenje, ali bi bio način da se prekine rat. Napominje da ni u jednoj situaciji nisu vojske uspjele pobijediti teroriste, ni u Iraku, niti u Afganistanu.

Na kraju se osvrnula i na nedavne izjave Željka Komšića koji je, ne po prvi put, optužio Hrvatsku da se miješa u unutarnje stvari BiH. Naglasila je kako je u zadnjih 30 godina bila vrlo kritična prema ulozi Hrvatske u BiH, iako je ta politika bila različita kao i vlade koje su je vodile.

Hrvatska se miješala u politiku Bosne i Hercegovine i ja bih rekla miješala se do nedavno. Moj dojam je da u HDZ-u koji u ovom trenutku kroji hrvatsku politiku, postoji jedna struja koja je vrlo zainteresirana da se miješa u politiku BiH i postoji jedna druga struja, gdje mi se čini da je predvodi predsjednik Vlade Plenković, a koja bi se htjela izvući iz te cijele situacije koja traje desetljećima i distancirati se malo od regije uopće, a naročito od te situacije u Bosni i Hercegovini– ocijenila je Pusić u Nu2.

Tags: ,

VEZANE VIJESTI