Neovisni novinarski portal
26.2.2024.
PROSVJED
Svinjogojci čekaju Plenkovićevog “ovlaštenog pregovarača” i poručuju: Samo nam ne šaljite Mladena Pavića!

Svinjogojci čekaju Plenkovićevog “ovlaštenog pregovarača” i poručuju:
Samo nam ne šaljite Mladena Pavića!

Svinjogojci su blokadu prometnica odgodili. Ali i dalje prosvjeduju na cestama istočne Slavonije, čekajući da se na njihov poziv odazove ministrica poljoprivrede Marija Vučković ili tko god koga kao pregovarača za “seljačka pitanja” odredi premijer Plenković. U utorak se činilo da je ministrica popustila i odlučila stati pred slavonske seljake, ali se to nije dogodilo. Unatoč tome, nisu blokirali promet, kako su najavljivali, vjerujući da će im iz Zagreba u srijedu stići “ovlašteni pregovarač”. Govori se da će biti pozvani u Zagreb, ali malo je vjerojatno da će to prihvatiti. Od svojih zahtjeva, poručili su, ne odustaju…

Predsjednik Stožera za obranu hrvatskog sela, Tomislav Pokrovac, čelni čovjek prosvjeda, nevoljko je u utorak obznanio da ga je nazvao državni tajnik Mladen Pavić i priopćio mu da sastanka s ministricom neće biti, ali će u srijedu do njih u Slavoniju doći pregovarač kojeg odredi Plenković. U Zagreb ne žele, rekao je Pokrovac, jer nije problem u Zagrebu nego u Slavoniji, pa je red i da dođu tamo gdje su nezadovoljni seljaci.

Iako je Pokrovac u početku inzistirao na sastanku s ministricom, očigledno je shvatio da na to ne može utjecati, a razgovor s predstavnicima Vlade im je prijeko potreban jer na hladnoći već sedmi dan nije lako stajati, pa je i svaki pregovarač koji stigne iz Zagreba po preporuci premijera dobro došao. S jednom iznimkom: Mladen Pavić, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede nije dobrodošao među seljake, poručio je, napominjući da protiv njega, nakon okončanja prosvjeda, namjerava podnijeti  kaznenu prijavu, nazivajući ga lažovom i manipulatorom koji je čisto zlo hrvatske poljoprivrede. S druge strane, iz Vlade prozivaju Pokrovca da niti živi u Slavoniji ( već u Njemačkoj ), a niti ima registrirane svinje…

Dogodi li se da među prosvjednike ni u srijedu nitko ne dođe, Stožer najavljuje nove prometne blokade i nove prosvjedne punktove i na vinkovačkom području, a spremaju se, poručuju, blokirati i ceste i željezničku prugu Vinkovci-Zagreb.

Ključni zahtjevi na kojima ustraju: su prestanak eutanaziranja zdravih svinja, omogućavanje tradicionalnog klanja u seoskim dvorištima.

Nisu neprijatelji ni Vladi ni Ministarstvu poljoprivrede, ali mjere koje se provode u suzbijanju afričke svinjske kuge vode uništenju svinjogojstva i slavonskog sela, tvrde.

-Nije mi jasno zašto se eutanaziraju zdrave svinje i zašto je cijela Vukovarsko-srijemska županija u karanteni, čak i ona mjesta u kojima bolest nije zabilježena, a samo par kilometara dalje u susjednoj županiji se živi normalno, svinje se prodaju i kolju. Meni tu nema logike- izjavio je ogorčeni Pokrovac.

Državni tajnik Mladen Pavić optužio je prosvjednike da su izmanipulirani i da čekaju upute svojih poslodavaca koje je poimenice i naveo. Radi se o političkim strankama oporbe, Domovinskom pokretu, Mostu…Ustvrdio je da organizatori pritišću ljude, zovu ih na prosvjed, a odbiju li, proglašavaju ih izdajnicima. Protivno svinjogojcima u prosvjedu koji Vladu optužuju za uništavanje slavonskog svinjogojstva, Pavić tvrdi da je okupljanje traktora u prosvjedima prijetnja svinjogojstvu.

Najavio je također, da će vjerojatno polovinom prosinca biti moguće klanje svinja u vlastitim dvorištima i promet mesa na gospodarstvima u Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj županiji te pozvao svinjogojce da provode propisane mjere.

No, seljaci Pavića za stolom s prosvjednicima ne žele, nadaju se da će do razgovora s predstavnicima Vlade doći što prije kako bi se vratili svojim kućama i svojim obavezama, ali čini se da više nikome ne vjeruju…

Foto N1
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI