Neovisni novinarski portal
16.7.2024.
hrvatsko novinarsko društvo / Vukovar
Penava i HND proglasio nepodobnim: HND se povukao iz službene organizacije manifestacije “Grad to ste vi” i najavio samostalno organiziranje događaja u spomen na Sinišu Glavaševića

Penava i HND proglasio nepodobnim:
HND se povukao iz službene organizacije manifestacije “Grad to ste vi” i najavio samostalno organiziranje događaja u spomen na Sinišu Glavaševića

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava proglasio je nepodobnim i nedobrodošlim Hrvatsko novinarsko društvo ( HND ) u prigodi Dana sjećanja na žrtve Vukovara. Hrvatsko novinarsko društvo, kao jedan od utemeljitelja manifestacije „Grad to ste Vi“, pokrenute 2005., objavilo je priopćenje kojim obavještava javnost da se povlači iz službene organizacije novinarsko – književnih susreta  posvećenih legendarnom novinaru Hrvatskog radija Vukovar Siniši Glavaševiću. Također se ograđuje i od ovogodišnjeg programa o kojem Društvo nije bilo ni obaviješteno niti konzultirano, napravljen je bez znanja HND-a.

-Iz ovogodišnjeg programa tako su, bez ikakvog službenog obrazloženja, izbačeni predstavnici HND-a. Na službenom programu, koji je poslan medijima još početkom mjeseca, među organizatorima programa novinarskog književnih susreta nije stajalo  ime Hrvatskog novinarskog društva. Isto tako jučer je na adresu HND-a,  svega sedam dana uoči početka Novinarsko-književnih susreta „Grad to ste Vi“, stigao protokolarni poziv, valjda reda radi, od Gradske knjižnice Vukovar u kojem je planiran i skup posvećen Siniši Glavaševiću– objašnjava se u priopćenju te konstatira:

–  Gradonačelnik Ivan Penava ponaša se u maniri grad to sam ja, i sa svojim suradnicima odlučuje tko je podoban, a tko ne da sudjeluje u programu. HND-u je to neprihvatljivo, a još tužnija je činjenica  besramne političke zloupotrebe žrtve grada  Vukovara uoči super izborne 2024.

HND, iako i prije nezadovoljan tretmanom književno-novinarskih susreta  „Grad to ste Vi“, sudjelovao je u programu godinama, prije svega poštujući lik i djelo Siniše Glavaševića i svih kolegica i kolega koji su radili te ratne 1991. na Hrvatskom radiju Vukovar.  Aktualna vukovarska vlast i vodstvo HRV-a godinama se ponašaju kao da bi najradije ugasili manifestaciju posvećenu Siniši Glavaševiću, a opet ne mogu to napraviti jer im nije politički oportuno.  No, despotsko ponašanje vukovarskog gradonačelnika i njegovih suradnika nećemo prihvatiti, a on je, čini  se, godinama ranije učio od najboljih  kako u političke svrhe manipulirati sa žrtvom Vukovara, najvećeg simbola obrane Hrvatske- poručuje se iz HND-a.

Na spomen ploči  poginulih novinara i tehničara u Domovinskom ratu, koja stoji na  zgradi Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu nalazi se i ime Siniše Glavaševića i Branimira Polovine koji su ubijeni na Ovčari 20.studenoga 1991.  Hrvatsko novinarsko društvo će od sada samostalno održavati događaje koji će biti posvećeni životu velikog i nikada prežaljenog Siniše Glavaševića, ali i svih kolegica i kolega koji su radeći za Hrvatski radio Vukovar te ratne 1991. bili svijetlo i nada ne samo svim stanovnicima Vukovara nego i cijele Hrvatske– priopćili su iz HND-a.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI