Neovisni novinarski portal
8.12.2023.
Nu2
Maja Đerek u Nu2: Puljak je nastavio HDZ-ovu politiku- njemu treba poslušnost, a ne stručnost!

Maja Đerek u Nu2:
Puljak je nastavio HDZ-ovu politiku- njemu treba poslušnost, a ne stručnost!

Nije lako zviždati u Hrvatskoj. Dokazuje to više nego uvjerljivo slučaj Maje Đerek koja je zbog zviždanja dva puta ostala bez posla. Najprije u Državnim nekretninama, a potom i u splitskoj gradskoj upravi gdje joj je leđa okrenuo i gradonačelnik Ivica Puljak. Tako to kod nas biva kad shvatite ozbiljno borbu protiv korupcije i posvetite joj se bez fige u džepu. O tome je ove nedjelje kod Aleksandra Stankovića u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 govorila trenutno najpoznatija hrvatska zviždačica Maja Đerek.

– Rekla bih da sam ja prije svega bila jedna obična državna službenica. Nakon toga, službenica Grada Splita koja je nastavila raditi i radi u javnom interesu, a ne u privatnom. Dakle, nije to ništa specijalno niti se smatram specijalnom osobom. Jednostavno, smatram se osobom koja je radila po zakonu. U korist državnog proračuna i Grada Splita- uvodno će Đerek.

Samo sam radila po zakonu, ništa specijalno…

Nažalost, kaže, u Hrvatskoj su vrijednosti poremećene pa se čini da je ono što ona radi i kako prokazuje nezakonita postupanja, bilo u državnim ili lokalnim upravama, nešto nenormalno. A samo je htjela raditi po pravilima struke i bez upliva politike, kazala je, prenosi HRT. Uostalom, dobivala je plaću iz državnog, odnosno gradskog proračuna pa je smatrala svojom obvezom raditi u javnom, a ne osobnom interesu.

Ivici Puljku je vjerovala i nadala se da bi doista mogao biti vjesnik promjena u Splitu kao što je i obećavao, da će se boriti protiv nepotizma i politizacije javne i lokalne uprave. Zbog toga je i prihvatila njegov poziv, htjela je pokazati da se radeći zakonito i pošteno nešto uistinu može promijeniti u ovoj državi, iako je tada imala posao, radila je u jednoj privatnoj tvrtki u trenutku kad je Puljak pozvao u Split. Dogovor je bio da se ide u medije s novim otkrićima, ali je shvatila da ona nema nikakve ovlasti, a da je Puljak obećanja, koja je dao i Splićanima i njoj, izigrao. Ono što on želi nije red, rekla je, nego se iza toga kriju privatni interesi.

Puljak i Centar su se koristili izlizanim parolama, ” ili HDZ ili Hrvatska”, kada su napadali HDZ, a sasvim je drugi odnos Puljak imao prema svojim suradnicima. Samo 10 dana  prije njezine suspenzije koja je, tvrdi, bila jako dobro PR-ovski pripremljena, dogodio se napad na nju i njezinu obitelj za koji se još ne zna tko ga je izveo…

Gradski stanovi

A kako je došlo do spora oko socijalnih i kadrovskih stanova?
– Izašla sam s jednim prijedlogom. Trinaest godina se nije dodijelio nijedan socijalni stan u Gradu Splitu. Pokušala sam naći način da ljudi koji su stvarno dokazali teški socijalni status dobiju te stanove, pokušavali smo iseliti bespravne korisnike koji su bili dugo tamo- rekla je.

Kad je riejč o kadrovskim stanovima, u njima su osobe koje nisu ni od kakvog interesa za Grad Split,a  staovi su im dodjeljivani ” diskrecijskom ocjenom bivših gradnačelnika”. Tko je mogao doći do gradonačelnka, dobio je stan- rezimirala je priču o gradskim stanovima koja ju je stajala posla u Splitu.

Split  nema dovoljno stanova, konstatirala je. Prva na listi čekanja je bila obitelj čije dijete ima stopostotni invaliditet i ona( Đerek ) je predložila da se novom odlukom ukine kategorija kadrovskih stanova i da se ti stanovi raspodijele ljudima koji su dokazano u teškoj socijalnoj situaciji.

Za vodstvo Grada takav je prijedlog bio problematičan jer je član uže obitelji dogradonačelnika Bojana Ivoševića živio u kadrovskom stanu, pa je gradonačelnik Puljak  reagirao tako kao je da bi zaštitio obitelj svoga zamjenika Ivoševića.

Đerek ističe da je Ivošević u sukobu interesa te da je pokušao trgovati utjecajem.

– Tu se stvorila jedna druga priča. Taj prvi pravilnik koji je donesen u jednoj neformalnoj polutajnoj skupini, u kojoj je jedini kao političar sudjelovao gospodin Ivošević. On je bio u sukobu interesa. To negira cijelo vrijeme. Pokušao je trgovati utjecajem, o tome postoji trag- ustrajala je.

Ivoševićev otac je na temelju tog pravilnika imao pravo na korištenje stana, ali Đerek je smatrala da te stanove treba dati striktno socijalno ugroženim građanima. I na tome je puklo…

– Stan je dobio za vrijeme HDZ-a i po ovom pravilnik koji je donesen u toj skupini on i dalje ima pravo na korištenje tog stana. Gospodin Puljak je mene suspendirao i rekao da sam prekoračila svoje ovlasti zbog moga prijedloga. Mislila sam da ćemo revizijom osloboditi određen broj stanova koji će se dati na korištenje ljudima sa socijalnim uvjetima. Grad Split ima sve manje i manje gradskih stanova. U Splitu ima 460 gradskih stanova, dok Grad Zagreb ima preko 5 tisuća– navela je u Nu2 Maja Đerek

Ne možete raditi red sljudima koji su napravili nered!

Zašto nije reagirala ranije na sporni pravilnik koji je početno čak hvalila, pitao je Stanković, a Đerek na to odgovorila da je mislila da će se osloboditi određen broj stanova. Godinama se nisu radile revizije korištenja stanova niti se znalo tko je u njima. Pročelnica koja je na tome radila prije njezinog dolaska nije joj, rekla je, ostavila nikakve započete postupke revizije, osim što je gospodinu s invaliditetom dala otkaz ugovora. Otkaz je dobila i jedna osoba s ibnvaliditetom koja je radila u gradskoj upravi, a cilj je bio prikazati kako je ona dala otkaz tom čovjeku.

– Pokušala sam kroz izmjene pravilnika osnovati povjerenstvo koje će utvrditi postoje li uvjeti da se njemu stornira taj otkaz ugovora. Peteročlano povjerenstvo je zbog drugih nekretnina koje je gospodin imao i uvjeta koji su propisani tim pravilnikom potvrdilo da to ne možemo napraviti. Ja sam rekla da protiv gospodina ne možemo stornirati otkaz. Jedina je mogućnost da se pravilnik stvarno mijenja i da takve osobe imaju prioritet- objasnila je.

Zar ne bi Puljak bio prvi na meti HDZ-a da nešto radi nezakonito, pitao je Stanković. No, Đerek ističe da možda i ne bi, jer je sve rukovodeće ljude iz HDZ-a ostavio na pozicijama, pa i one za koje javno govori da ne rade stručno. Primjer je gospođa koja je visoko rangirana u HDZ-u, Puljak je upirao prstom u nju zbog nestručnog rada, a ipak je ostavio na mjestu ravnateljice jedne gradske ustanove. S druge strane gospođu iz oporbe nije htio imenovati s obrazloženjem da ona neće pratiti njegove politike. A gospođa iz HDZ-a hoće?

–  Gospodin Puljak je obećavao red, što se nije ostvarilo. Ne možete raditi red s ljudima koji su napravili nered. On je ostavio iste ljude, koji su čak visoko u stranci. Upozoravala sam ga mjesecima da se događa ogromna financijska šteta. Mogu samo reći da je gospodin Puljak iznevjerio sve ono što je govorio- zaključila je.

Ustvrdila je, također, da je njezinu suspenziju pisala osoba koja je jako visoko u HDZ-u, a i njezina je žalba završila na stolu osobe u službeničkom sudu koja je bila na listi HDZ-a.
– Pretpostavljam da građani Grada Splita vide što se dogodilo- na kraju će Đerek, ocjenjujući da Puljak nastavlja politiku HDZ-a, traži poslušnost, a ne stručnost, prenosi HRT.

Tags: ,

VEZANE VIJESTI