Neovisni novinarski portal
26.2.2024.
Nu2
Davorin Bogović u Nu2: Dva “Prljava kazališta”? Pa što? Hrvatska je umjesto jednog dobila dva albuma, potpuno različita…

Davorin Bogović u Nu2:
Dva “Prljava kazališta”? Pa što? Hrvatska je umjesto jednog dobila dva albuma, potpuno različita…

On je Davorin Bogović, a sve ostalo je crno-bijeli svijet. I on je, kao antiteza crno-bijelom svijetu, gostovao ove nedjelje kod Aleksandra Stankovića u HRT-ovoj upješnici “Nedjeljom u 2”. A govorio je, očekivano, o tome koje je Prljavo kazalište pravo, staro ili novo, o Jasenku Houri, frontmenu benda, a ponešto i o euforiji koja je obuzela Hrvate glede srbijanske folk zvijezde Aleksandre Prijović.

 Sa Stankovićem bi, priznao je, radije razgovarao “na ti”, uostalom dijele istu frizuru, a “možemo i reći da su u emisiji 2Cellos“, našalio se Bogović za početak, prenosi HRT.

Komentirao je i mišljenje jednog gledatelja koji smatra da je u Nu2 Bogović pozvan tek da bi opanjkavao druge, kao “korisni idiot”.

– Mene kao korisnog idiota? To mora biti malo na nečem teškom. Ići raditi emisiju samo da bi gost mogao kritizirati nekog drugog? To je malo bolesno- kazao je uz osmijeh.

A kad je riječ o Aleksandri Prijović i njezine četiri rasprodane zagrebačke arene, a nadomak joj je i peta, ironizirao je tu iracionalnu euforiju izjavom kako je kupio cijeli red, cijelu jednu arenu, samo za sebe.

– Da mi nisi maloprije rekao tko je to, ne bi ni znao, ali pet arena, netko za koga nisam ni čuo- čudio se Bogović. Ali, bože moj, kod publike prolaze “grozne stvari”, veli, a meni je problem da za nju nisam ni čuo. Pa ja sam problematičan. Zar nije problematično cijeli život se baviti rock ‘n rollom, a pokraj tebe prolaze neke druge stvari, neke grozne stvari, koje publika prihvaća. Neke stvari ja ne računam pod glazbu, a prolaze izvrsno- kazao je.

Komentirao je i doista neobičnu situaciju s dva “Prljava kazališta” za koja tvrdi da nemaju dodirnih točaka, i njemu to nije nimalo zbunjujuće.

Hrvatska je umjesto jednog albuma dobila dva albuma. Potpuno je različito jedno i drugo kazalište. Nema nikakvih dodirnih točaka. Publika se može opredijeliti, ili će slušati oba kazališta ili jedno ili drugo- diplomatski će Bogović.

A na pitanje je li to kao da u Hrvatskoj postoje dva Dinama, odmah je dometnuo kako i jesu bila dva Dinama. Dinamo iz Vinkovaca koji je poslije preimenova u Cibaliju, a drugi zagrebački.

-Pa što, dva kazališta, stvari su na sudu, a kako vele političari i nogometni djelatnici, neka institucije rade svoj posao.

Inače je veliki obožavatelj nogometa, ali Zagreb za kojeg je navijao su uništili, kaže, pa trenutno ne navija ni za koga.

O kritikama na račun svog novog albuma, koje su podijeljene, kazao je da su mu najvažnija tri glazbena kritičara- iz Jutarnjeg, Večernjeg i Slobodne, a sva trojica misle da je album odličan- zadovoljno će. A što se tiče četvrtog, koji tvrdi da se Bogoviću većina kritičara ne žali zamjeriti, glazbenik odgovara protupitanjem: Pa kako se drugima zamjeraju bez pola problema? To je dobar album- tvrdi- možda svima ne ide na prvu, ali nema trivijalne gluposti, mnogi ne razumiju tekstove koji su za razmišljanje- veli Davorin Bogović.

Nije od onih kojima slava lako udari u glavu. Novac, kaže, nije došao odmah, “jer smo bili naivni klinci, a stariji menadžeri su nas valjali, bili smo im mušterije. Klinci koji pune sve gdje dođu, a ne treba im novac. Škrga bi rekao- što će vam novac, vi ste umjetnici, a umjetnicima ne treba novac”- ispričao je.

No, s vremenom su se stvari počele mijenjati, odjednom je postao nezaobilazan dresscode. Ni u privatnom životu nije mogao izaći kako je htio, birao je pažljivo što ću obući, a stil mu je bio određen- prisjetio se Bogović “zlatnih vremena” jednog jedinog Prljavog kazališta.

Legendarna je njegova anegdota, koju je ispričao i kod Stankovića, kada je tijekom izvođenja jedne pjesme na koncertu u Metkoviću jednostavno- zaspao.

– Spremali smo koncert u Metkoviću, a spavali smo u Širokom Brijegu, u hotelu. Tamo sam imao poznatu ekipu, a oni su me već u zoru nakon dva do tri sata spavanja, probudili. Imao sam s njima cijeli dan turneju po raznoraznim podrumima. Ušao sam u dvoranu, krenuli smo s koncertom, Brkić je zasolirao neku stvar. Meni se malo pridrijemalo. Držim se za mikrofon, drijemam, Brkić ponovi solo, oni stanu, prekinu pjesmu i krenu s novom. Ja se taman budim i počnem pjevati tamo gdje sam stao, na onoj staroj pjesmi- sjetio se svoje neponovljive anegdote Bogović.

A kako se razišao s “Prljavcima“?

– Ja sam 29.8.1984. godine, prestao sa svim svinjarijama i kašnjenjem. Do petog mjeseca 1985., uvijek sam bio prvi na probama. Zbilja, nikakvog ekscesa nije bilo. Slabo se radilo, dosta je ekipe bilo u JNA. Te 1985. godine u petom mjesecu, jedan dan sam došao ranije i spazim da se iza iskrada Bodalec. Imali su zadnje dogovore o suradnji. Bodalec se inače sa mnom družio, ali mi je to zaboravio reći. Houra mi je rekao da su se tako dogovorili. Izveden je jedan igrokaz koji je trebao svakako završiti time da ja odem. Tako je to riješeno i doviđenja– rekao je na kraju gostovanja u Nu2 Davorin Bogović.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI